Quantcast

#Oscar2022

Oscar 2022 – mit lehet tudni az idei díjátadóról?

Oscar 2022 – mit lehet tudni az idei díjátadóról?
© Chris Pizzello / POOL / AFP

Hollywood már lázban ég, közeleg a legnagyobb filmes díjátadó.

A vörös szőnyeges események egyik legismertebbike szerte a világon a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia legrangosabb filmművészeti díja, az Oscar-díjátadó-gála. A hollywoodi elit és csapataik már tűkön ülve várják, hogy idén is elkápráztathassák a közönséget lélegzetelállító estélyi ruháikkal – és persze mi is alig várjuk, milyen megjelenéssel rukkol elő például 2021 divatikonja, Zendaya. Összegyűjtöttünk minden elérhető információt, amit az idei Oscar-dgáláról tudni lehet.

Mikor tartják az idei Oscar-díjátadót?

A 94. Oscar-gálára amerikai idő szerint 2022. március 27-én kerül sor, feltéve, hogy idén nem szól közben a pandémia. A tavalyi díjátadót ugyanis a járványhelyzet miatt áprilisra halasztották, a tervek szerint azonban idén a szervezők visszatérnek az eredeti ütemezéshez, és remélik, hogy különösebb korlátozások nélkül vezényelhetik le az eseményt.

Hol adják át a díjakat?

A korábbi évekhez hasonlóan az aranyszobrocskákat idén is a Los Angeles-i Dolby Theaterben osztják ki, azt azonban egyelőre még nem tudni, hogy idén is lesz-e több kisebb helyszín, ahonnan a sztárok bejelentkezhetnek. Tavaly ugyanis Londonban, Sydneyben és Párizsban is tartottak egy-egy kisebb ceremóniát, ahonnan a sztárok élő adásban jelentkeztek be Los Angelesbe.

Ki lesz a gála házigazdája?

Az elmúlt három évben az Oscar-díjátadónak nem volt dedikált házigazdája, a szobrokat híre színészek egy-egy csoportja konferálta fel és adta át. Egyelőre még csak pletykák röppentek fel arról, hogy 2022-ben a legújabb Pókember-filmek sztárja, Tom Holland vezetheti a show-t, ám amíg az akadémia nem erősíti meg hivatalosan is a hírt, addig nem fogadnánk erre komoly tétekben.

Kik a jelöltek?

Jelenleg még nem tudni, hogy mely alkotások, illetve melyik színészek izgulhatnak a győzelemért. A jelöltek listája azután lesz meg, hogy lezárult az előzetes szavazás, ami január 27-én kezdődik és február elsején ér véget. Egy héttel később, azaz február 8-án jelentik be hivatalosan az Oscar-jelöltek listáját.

A Variety filmes szakportál szerint nagy eséllyel láthatjuk majd az esélyesek között Kenneth Branagh vígjáték-drámáját, a Belfastot, Jane Campion A kutya karmai közt című filmjét, illetve a Williams nővérek édesapjáról készült életrajzi drámát, a Richard királyt, de a tavalyi év egyik nagy robbanása, a Dűne is számíthat jelölésre a szakértők szerint.

Forrás: Elle