Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Minden, amit tudni akarsz az idei Szigetről

2023. július 26.

14 perc olvasás

ELLE

kultúra nyár sziget fesztivál
Minden, amit tudni akarsz az idei Szigetről
© Sziget

Lassan gondolkodhatunk azon, milyen szettben megyünk ki idén a Sziget fesztiválra, hogy a fergeteges esték végén a hajnali nap első sugarai kísérjenek minket haza. Számos területen megújul az idei Sziget, így a látványvilág, a vendéglátás, a fenntarthatóság terén vagy a kényelmi szolgáltatások sorában. Ami marad, az az összetéveszthetetlen Sziget-feeling.


Idén az eddiginél is látványosabb lesz a Sziget: több helyszín új dizájnt kap, és a hang- és fénytechnikájuk is fejlődik. Visszatér a rendkívül népszerű és nemzetközi szinten is egyedi Art Of Freedom, lenyűgöző alkotásaival, látványos térinstallációk vizuális erejével színesítve a Sziget izgalmas világát. A Sziget immár ikonikusnak számító K- hídján 2022-ben felújítási munkákat végeztek, így idén már remélhetőleg lehetséges lesz, hogy a fővárossal egyeztetve, újra díszbe boruljon a Szabadság Szigetére vezető híd. Jelentős fejlesztés idén, hogy a vendégterekből eltűnnek a mobil WC-k, helyüket vízöblítéses konténerblokkok veszik át. Ezek a blokkok nem csupán funkciójukban nyújtanak magasabb szintű kényelmi szolgáltatást, de látványvilágukban is illeszkednek a Sziget színes forgatagába.

A Sziget a vendéglátás terén is új arcát mutatja az idén. Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője elmondta, hogy a fesztivál területén kialakított blokkokban, ú.n. food courtokban nagy hangsúlyt fektetnek a kényelmi szolgáltatásokra is. A gazdag hazai kínálat mellett – a hagyományos „fesztiválételeken” túl - a Sziget partnerei lesznek ismert és kedvelt éttermek és büfék is - bővül a nemzetközi kínálat, és a speciális étrendet követők is elérhetik a nekik megfelelő ételeket. A főszervező elmondta: úgy határozták meg az árakat, hogy a fesztivál nem lehet drágább a fővárosban megtalálható hasonló kínálatnál. „Mindemellett minden vendéglátóhelynek a kínálatában lennie kell minimum egy ú.n. „budget food”-nak, aminek maximalizált ára 2.500 Ft lesz” – mondta a főszervező. A food courtok üzemeltetésében kiemelt szempont a fenntarthatóság is: a vendéglátósok ennek megfelelően használhatnak étkészletet, csomagolóanyagot, alapanyagot és nagy figyelmet fordítanak az energiatakarékos megoldásokra és a hulladékgyűjtés módjára is.

Tovább folyik a fesztivál „zöldítése” más területeken is. Egyrészt minimalizálják a robbanómotoros közlekedési eszközök használatát, a legszükségesebb ilyen járműveken kívül a Szigeten dolgozók is csak elektromos vagy emberi erővel hajtott járművel közlekedhetnek. „Alapvetésünk, hogy a különböző járművek a lehető legkisebb mértékben zavarják a fesztiválozókat” – tette hozzá Kádár Tamás, ennek érdekében idén egy új közlekedési tervet is készítettek a Sziget idejére.

A fesztiválélmény javítása érdekében a tavalyi, szokatlan szárazság miatti szállópornak is „hadat üzen” a Sziget szervezőcsapata. Egyrészt már korábban visszazöldítették a Szigetet, a folyamatos locsolást „szürkevízzel”, azaz a Duna vizével oldják meg, és egy új pormentesítő kezelést alkalmaznak a fesztivál teljes területén. A vendégélményt fokozzák a Szigeten kialakított VIP helyszínek, melynek élménye tavalytól a látogatók számára is elérhető. A megvásárolható VIP jegyek egyszerre 4 VIP-szektorba is belépést engednek, amiket a Nagyszínpad, a Mastercard FreeDome, a Ticketswap Colosseum és a Party Aréna mellett alakítanak ki.

Greener Fesztivál

Az idei év egyik újdonsága, a már fentebb említett vendéglátás fenntarthatóságának fokozása. Alapvető cél, hogy kisebb karbonlábnyom mellett elkészülő ételeket kínáljanak a vendéglátóhelyek. Ennek érdekében a szervezők kampányt indítottak a vendéglátósok körében, aminek következtében a vendéglátó partnereink 80%-a legalább két vegetariánus főételt fog kínálni, sőt 40% feletti lesz a vöröshúst egyáltalán nem kínáló partnerek aránya. A kampány célja volt továbbá, hogy a vendéglátósok minél nagyobb arányban használjanak magyar élelmiszert. Bevezettek egy hét pontból álló fenntarthatósági kritériumrendszert is, amiből legalább két kritériumnak minden vendéglátósnak meg kell felelnie.

Tavaly a fesztivál teljes hulladékának 42 százalékát hasznosították újra, az idei cél, hogy ez a mennyiség legalább 50% legyen. Tovább folyik a munka a kempingezés hulladéktermelésének visszaszorításáért. Gyűjtik a fesztiválozók ezzel kapcsolatos videóüzenetben tett ígéreteit; sőt idén már külön kempingrészt is biztosítanak azoknak, akik hulladékmentes környezetben szeretnék tölteni az időt, és ezért vállalják az elköteleződést. 

Három új, nagykapacitású ivóvíz állomást telepítenek a fesztiválon, ahol hűtött csapvizet tölthetnek a kulacsaikba a látogatók, ezzel is csökkentve a PET palackok számát.

Tömeg a Szigeten

Nagy zenei helyszínek

A nagy zenei helyszínekről Csiszár Virág, a Sziget booking menedzsere elmondta, hogy az előadók, zenekarok meghívásánál idén is a hagyományos elvet követték, tehát a fellépők között megtalálunk nagy világsztárokat, befutott neveket, itthon még nem látott előadókat, friss, izgalmas, feltörekvő tehetségeket is.

A Nagyszínpad felhozatalával kapcsolatban Virág elmondta, hogy a hat nap alatt hét headliner szintű fellépőt is sikerült idén meghívni. Ők a Florence + the Machine az első napon, majd sorban az Imagine Dragons, David Guetta, a Mumford & Sons. Hétfőre két „főfellépő” is jut, név szerint Lorde és Macklemore, majd a Sziget zárónapján korunk egyik legnagyobb sztárja, az Oscar-, Golden Globe-, és sokszoros Grammy-díjas Billie Eilish lép fel – először Magyarországon.

Tovább sorolva a Nagyszínpad programját, a Sziget első napján itt lép fel Sam Fender, a Foals, Son Mieux. Másnap a nemzetközi sorban jön Yungblud, Easy Life. Szombatra érkezik Niall Horan és Mimi Webb. Vasárnap lép fel Arlo Parks és az AJR. Hétfőn a headlinerek előtt lesz Caroline Polachek és Lazza. A Sziget utolsó napján pedig jön girl In red és Yung Lean.

Csiszár Virág már tavaly jelezte, hogy a Nagyszínpadon olyan hazai fellépőknek adnak helyet, melyek egyedi, máshol nem látható produkciókkal készülnek a Szigetre, akár lökést adva ezzel a zenészek nemzetközi karrierjének is. Ennek jegyében idén a Nagyszínpadon lép fel a Halott Pénz, a Carson Coma és Dzsudló.

AZ EDM epicentruma idén is a Samsung Party Aréna, ahol naponta különböző nagy partybrand-ek mutatkoznak be. Az alternatív elektronikus zene legjobbjait gyűjti egybe a Sziget - ókori amfiteátrumokat idéző -​​ buliszínpada, a TicketSwap Colosseum, mely tavaly újragondolva és exkluzív külsőbe öltöztetve tért vissza. Az alternatív zenei irányzatokat tömörítő FreeDome presented by Mastercard nagysátrában is sorjáznak már a nevek. Itt lép fel, mások mellett, az angol producer, zenész, DJ, Bonobo, a szintén angol hip-hoper, Loyle Carner, az elsősorban mély és progresszív house zenét előadó Ben Böhmer, az angol indie pop zenekar, a The xx tagjaként is ismert Jamie xx. És persze itt is lesznek magyar fellépők, itt lép fel Krúbi, a Jazzbois és az Ivan & The Parazol.

Kardos József programigazgató a további zenei és a rendkívül változatos nem zenei programokról beszélt. Idén visszatér a Nagyszínpadra a Love Revolution Special, hogy az átállások közti szünetben minden nap 10 percben olyan előadásokkal és rövid felszólalásokkal színesítse a programot, melyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra, valamint az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségre igyekeznek felhívni a figyelmet.

Az Európa Színpad új helyen, de változatlan lelkesedéssel és színes programkínálattal várja a látogatókat. A színpadon olyan - nem csak európai - formációk lépnek fel, akikről a szervezők úgy gondolják, hogy egy-két éven belül helyet kaphatnak a fesztivál nagyobb színpadainak programjában is. A színpad fő célja a még nem befutott, de minőségileg jó és újszerű zenekarok bemutatása. Fontos változás, hogy a programhelyszín idén átkerül egy nagyobb rétre.

A Sziget tavaly nagy sikerrel debütált új helyszíne a dropYard, ami az urban style-t képviseli a fesztiválon. Itt találhatók a break, a hip-hop és a rap stílusok legizgalmasabb előadói a világ szinte minden szegletéből. Hasonlóan a tavalyi évhez, ezúttal is a tánc és a mozgás uralja a színpad programját a délelőtti és a kora délutáni órákban, hogy aztán az este és az éjszaka az izgalmasabbnál izgalmasabb koncertekről szóljon. Az éjszakai DJ-szettek a színpad zenei stílusához passzolnak, kiegészítve olyan új kezdeményezésekkel, mint például a Hollandiából indult új őrület, a memetechno.

A Global Village színpadára ezúttal is a világzene legjobbjai kaptak meghívást a Balkántól Dél-Amerikáig, Malitól Koreáig és Indiától a Közel-Keletig, míg a Tribute Színpad idén is a megszokott formájában tér vissza, és minden este tizenegy órától két produkcióval várja az örökzöld slágerek rajongóit. A Sztereo Színpad - a korábbi Retro Színpad - idén megújul, új néven, új helyszínen, nagyobb tánctérrel és szélesebb programkínálattal várja a fesztiválozókat. Idén az ArtZone-on belül kap helyet a Music Box színpada, mely délután fél három és este fél nyolc között várja a singer-songwriter műfaj kedvelőit, élükön olyan előadókkal, mint a milliók által ismert Charlie Cunningham az Egyesült Királyságból, vagy az izlandi hangzásvilág kedvelőinek figyelmébe ajánlott Jófríður Ákadóttir aka JFDR, a díjnyertes film, a Backyard Village társ-zeneszerzője. A tavalyi sikeres együttműködés után idén is a Tanqueray lesz a Sziget Fesztivál gin partnere, exkluzív márkahelyszínnel, a Sziget Beach by Tanqueray-jel. Az Evernessia színpadon a nappali órákban a tudatosság, a fenntarthatóság és az önfejlesztés témakörébe tartozó előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket a szervezők, este pedig a hangulathoz illő koncertek lesznek nemzetközi és magyar formációkkal.A Sutra színpadon minden a mozgás körül forog majd, számos jógafajtát és önismereti táncot kipróbálhatnak az ide érkezők, mint például az acro jóga, a tantra flow vagy az astanga jóga. Zenei workshopokon lehet ismerkedni a csodálatos handpannal, a didzseriduval vagy akár a tradicionális magyar hangszerrel, a dorombbal. A Miraculum közösségi terében a főszerep az alkotásé, a játéké, az izgalmas workshopoké és a minőségi együttlété. A LightStage napközben fiatal és tehetséges, feltörekvő és már elismert zenészek koncertjeivel, este pedig változatos DJ-szettekkel várja a látogatókat.

Nem zenei programok

A Szitizenek egyik legkedveltebb programhelyszíne, a Cirque du Sziget a már megszokott helyén, de ha lehet, még több és még színesebb kínálattal vár mindenkit. Az 1000 férőhelyes nagy cirkuszi sátorban és a külső szabadtéri helyszíneken kora délutántól késő éjszakáig folyamatosan váltják egymást az izgalmasabbnál izgalmasabb produkciók. A sátorban négy társulat előadása lesz látható minden nap. 

Előadás a Szigeten

A tavaly megújult Theatre-and-Dance Field két szabadtéri színpaddal és sok-sok egyéb, a színházi réten megvalósuló programmal várja a kortárstánc és színház iránt érdeklődő fesztiválozókat.

A Magic Mirror már több mint két évtizede ünnepli a szeretetet, az örömöt és egymás elfogadását. Ez az a hely, ahol a látogatók átadhatják magukat a pillanatnak, felfedezhetik belső énjüket és megtudhatnak mindent az LMBTQ+ közösségről, amit eddig sosem mertek megkérdezni. A programban magával ragadó filmvetítésektől kezdve panelbeszélgetéseken, workshopokon és angol nyelvű stand-up comedyn át a koncertekig megtalálható minden, ami a Közösséget igazán sokszínűvé teszi. A mára már legendássá vált bulik pedig tökéletes lehetőséget kínálnak arra, hogy a Szigetlakók áttáncolják az éjszakát, új barátokat szerezzenek, szerelembe essenek és elengedjék magukat ebben a nyitott és elfogadó közegben.

Az ArtZone helyszín a Medence Csoport szervezésében idén is a Sziget Fesztivál egyik legszerethetőbb helyszíne lesz, ahol a különböző művészeti ágak jeles képviselői interaktív programokkal várják a látogatókat a fesztivál teljes időtartama alatt minden nap, déltől egészen este 8 óráig. 

Rövidebb kihagyás után idén visszatér a méltán népszerű, az Élőkép Színház által megálmodott nyolcszögletű labirintus, amely az ősi kínai javaskönyv, a Ji Csing, azaz a Változások könyvének üzeneteit kelti életre egy önismereti részvételi színházi előadás keretében. 

A Sziget más, mint a többi fesztivál, itt, amikor felkel a nap, az élet folytatódik tovább, színes nappali programokkal, szórakozási és kulturális lehetőségekkel és természetesen a Sporthelyszín nyitásával. A Sport Zone minden nap reggel tíztől este hétig tart nyitva, így napközben bármikor be lehet térni, ha valaki alaposan át akarja mozgatni magát, vagy éppen valamilyen labdajátékot szeretne játszani a többiekkel. Többek között röplabda, streetball, tollaslabda és persze a pingpongasztalok várják az érdeklődőket.

A Civil Sziget a fesztivál egyik legszínesebb, legérdekesebb színfoltja, egy találkozóhely, ahol a fiatalok az őket leginkább érdeklő témákban – környezetvédelem, emberi- és kisebbségi jogok, külföldi tanulás és munkavállalás, drogproblémák, egészséges életmód – kaphatnak információt, szolgáltatást, segítséget és csatlakozhatnak is a kitelepülő szervezetek munkájához.

A Sziget interaktív élményparkjában, az XS Land-ben több, fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezet közreműködésével, az általuk kifejlesztett és működtetett játékok segítségével mutatják be a szervezők a fogyatékos emberek mindennapjainak kihívásait. Személyes élményeken keresztül, játékos, szórakoztató formában szeretnék elérni a fogyatékos személyekkel szembeni társadalmi attitűdváltást.

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

 Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról
1

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

2022.09.01. 2 perc olvasás

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

30 ikonikus hollywoodi barátság
2

30 ikonikus hollywoodi barátság

2019.06.07. 1 perc olvasás

30 ikonikus hollywoodi barátság

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!
3

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

2024.02.07. 2 perc olvasás

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!
4

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

2023.06.20. 1 perc olvasás

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz
5

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

2021.10.31. 5 perc olvasás

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

10 horror film, amit képtelenség végignézni 
6

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

2022.10.14. 5 perc olvasás

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról
7

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

2023.05.16. 1 perc olvasás

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?
8

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

2022.07.27. 1 perc olvasás

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

ezek is érdekelhetnek

Taylor Swift virágos felsőjét akarja most mindenki: tökéletes nyárra

Taylor Swift virágos felsőjét akarja most mindenki: tökéletes nyárra

2024.04.20. 2 perc olvasás

Taylor Swift

Kiállítás segít lebontani a rákbetegség körüli tabukat

Kiállítás segít lebontani a rákbetegség körüli tabukat

2024.04.05. 2 perc olvasás

programajánló

 5 könyv, amit el kell olvasnod februárban

5 könyv, amit el kell olvasnod februárban

2024.02.01. 4 perc olvasás

Ajánló

Nagyon gyors a világ, de bizonyos dolgokhoz le kell ülni, meg kell érkezni. Az olvasás pont ilyen, ami igényel egyfajta lelassulást - interjú Ludvig Orsolyával.

Támogatott tartalom

Nagyon gyors a világ, de bizonyos dolgokhoz le kell ülni, meg kell érkezni. Az olvasás pont ilyen, ami igényel egyfajta lelassulást - interjú Ludvig Orsolyával.

Támogatott tartalom

2024.01.16. 5 perc olvasás

Business idol

Itt a bejelentés: ők már biztosan fellépnek a 2024-es Sziget Fesztiválon

Itt a bejelentés: ők már biztosan fellépnek a 2024-es Sziget Fesztiválon

2023.12.12. 1 perc olvasás

SZIGET 2024

Kiss Diána, az új generáció primadonnája

Támogatott tartalom

Kiss Diána, az új generáció primadonnája

Támogatott tartalom

2023.12.06. 3 perc olvasás

Olvass bele Szonja German legújabb könyvébe!

Támogatott tartalom

Olvass bele Szonja German legújabb könyvébe!

Támogatott tartalom

2023.12.05. 3 perc olvasás

kikapcs

Az utazási kalandok megelevenednek a vásznon

Támogatott tartalom

Az utazási kalandok megelevenednek a vásznon

Támogatott tartalom

2023.10.03. 4 perc olvasás

Amit fotó nem képes visszaadni, azt életre kelti a festő

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves