3 ellenállhatatlan fogás lisztérzékenyeknek
Hozzávalók (2-4 személyre)
A salsához: 225 g koktélparadicsom, 1 fej lilahagyma, 1 jalapeno paprika, 2 gerezd fokhagyma, ½ ek. olívaolaj, kis marék koriander
A kukoricához: 1 cső kukorica vagy ½ doboz konzerv kukorica, 1 jalapeno paprika, ½ ek. olívaolaj, 2 tk. méz, ¼ tk. chilipehely, ½ lime leve
A sajtszószhoz: 200 g reszelt cheddar sajt, 200 g reszelt Monterey Jack sajt, 1 ek. kukoricakeményítő, 125 ml tejszín, 1 tk. chilipor, ½ tk. füstölt paprika, ½ tk. fokhagymapor
2-3 marék kukoricatortilla, 1-2 avokádó kockára vágva
Elkészítés
Először melegítsük elő a sütőt 230 fokra, majd vágjuk félbe a paradicsomokat és a felkockázott lilahagymával, valamint a jalapeno paprikával és a zúzott fokhagymával tegyük tepsibe. Locsoljuk rá az olívaolajat és süssük kb. 30 percig, amíg a paradicsom megpuhul. Ha picit kihűlt, tegyük aprítógépbe a korianderrel és egy kis limelével, és mixeljük össze. A fűszeres kukoricához csepegtessük le a kukoricaszemeket, vágjuk apróra a jalapeno paprikát és kevés olívaolajon, serpenyőben süssük 5 percig. Ezután keverjük hozzá a chilipelyhet, a mézet és a lime levét és főzzük további 1-2 percig, majd tegyük félre. A kétféle sajtot kezdjük el melegíteni alacsony lángon a kukoricakeményítővel, ha felolvadtak, adjuk hozzá a tejszínt és a fűszereket. Végül már csak annyi a dolgunk, hogy tálkákba szedjük a tortillát, ráöntsük a sajtszószt, rászórjuk az avokádót, megöntözzük a salsával és megszórjuk a fűszeres kukoricával és némi friss korianderrel. Kitűnő előétel.
Lazacnyárs joghurtos uborkaöntettel
Hozzávalók (4 személyre, 8 nyárshoz)
675 g lazac kicsontozva, bőr nélkül, 2 cukkini, 2 citrom karikákra vágva, 2 ek. extraszűz olívaolaj, 1 ek. frissen facsart citromlé, 1 ek. juharszirup, ½ tk. tengeri só, ¼ tk. paprika, ½ tk. provence-i fűszerkeverék, ½ tk. paprikapehely
Az öntethez: 2 gerezd fokhagyma, csipet só és bors, 1 nagyobb kígyóuborka kisebb kockákra vágva, 1 citrom lereszelt héja, 3 ek. apróra vágott friss kapor, 2 ek. friss mentalevél, 250 ml görög joghurt
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő grillfokozaton, egy tepsit pedig béleljünk ki sütőpapírral. A lazacot és a cukkinit vágjuk egyforma nagyságú (falatnyi) darabokra, majd húzzuk nyársra a hozzávalókat. A lazaccal kezdjük, majd ezután következzen egy citromkarika félbehajtva, végül pedig a cukkini. Addig ismételjük a folyamatot, amíg az összes alapanyag elfogy. Az olajat, a citromlevet, a juharszirupot és a fűszereket keverjük össze egy tálban, majd bőségesen kenjük meg az öntettel a lazacnyársakat. A tepsit tegyük a sütőbe és süssük 8 percig, hogy a lazac külseje épphogy megpiruljon. Közben készítsük el a joghurtos öntetet. Ehhez tegyük az össze hozzávalót aprítógépbe és keverjük addig, amíg majdnem homogén állagú lesz. Ha a lazac elkészült, az öntettel tálaljuk.
Lisztmentes csokoládétorta zöld teás krémmel
Hozzávalók (22 cm-es tortaformához)
A piskótához: 85 g sótlan vaj, 225 g jó minőségű, félédes csokoládé apróra vágva, 6 nagy tojás szétválasztva, 125 g porcukor
A krémhez: 125 g szobahőmérsékletű, natúr krémsajt, 375 g porcukor, 1 tk. zöldteapor
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 135 fokra, a tortaformát pedig vajazzuk ki és tegyünk bele sütőpapírt. A csokoládét és a vajat vízgőz fölött olvasszuk fel, ha egy kicsit kihűlt, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgáját, ügyelve arra, hogy az ne csapódjon ki. A tojásfehérjét elektromos habverővel verjük kemény habbá, majd folyamatos keverés mellett, fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot. A fehérjehab negyedét keverjük el a csokoládés masszával, utána pedig öntsük a maradék fehérjéhez és óvatosan keverjük bele, hogy csokoládés tésztát kapjunk. Ezt öntsük a tortaformába, a tetejét simítsuk el és süssük 40-50 percig. Amíg a torta sül, a krémsajtot és az átszitált cukrot elektromos habverővel keverjük össze a zöldteaporral, ha pedig a sütemény elkészült és ki is hűlt, kenjük az egészet a tetejére és tálaljuk.
Receptek és képek: naturallyella.com, sproutedkitchen.com, raspberricupcakes.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!