Quantcast

Menj azután, ami libabőrössé tesz

Interjú Szőcs Henriette-tel

Csak ezen a héten három, önmagát erotikus regényként meghatározó könyv érkezett a szerkesztőségbe. Új divathullámnak vagyunk szemtanúi? A tiéd mennyiben különbözik ezektől?

Szerintem a szarkasztikus hangnemben, öniróniában, humorban. Jókat lehet nevetni olvasása közben, és nem jószagú, egyszer a főhős ki is mondja, a szex piszkos és büdös. Nem örülnék annak, ha A szürke ötven árnyalátával húznának párhozamot.

Korábban írtál már erotikus novellákat, de az előző könyved, az Ősképcsarnok inkább családi regény volt. Miért tértél vissza a műfajhoz?

Valójában soha nem hagytam el a műfajt, mert minden szövegem, még a történelmi kalandregények is a férfi-nő kapcsolatot boncolgatják, annak pedig felnőttek közt elengedhetetlen része a szex. Ráadásul az Ősképcsarnok utolsó novellája mintegy felvezeti A hűség a kutyáknak való regényemet, hasonlóan szókimondó  és erotikus.

Az olvasók hajlamosak azonosítani a szerzőt a főszereplővel, pláne ha az elbeszélés egyes szám első személyű. Rólad is szokták azt hinni, a könyv rólad szól, és ez mind a te történeted? Van bármennyi valóság a sztorikban, vagy csak meglódult a fantáziád?

Naivan bízom abban, hogy 2016-ban már nem gyűjtenének Izaura felszabadítására. Az egyes szám első személy szinte kötelező írói eszköz a naplónál és annak 21. századi változatánál, a blognál is. Burkoltan kérdeznek erről, de én mindig fikciót írok. Természetesen íróként állandóan figyelem a környezetem, elraktározok sztorikat, amiket aztán a fantáziámmal egészítek ki, és beillesztek ide-oda a könyveimben.

Nagyon nehéz szexről írni úgy, hogy az ember ne csússzon el se trágár, se giccses irányba, ugyanakkor mégis mondjon valamit. Hogyan kezelted ezt a problémát?

Az egyébként gyönyörű és változatos nyelvünknek a szeretkezésre vagy steril, orvosi szakkifejezései vannak, vagy káromkodás. Azonban egy 21. századi történetben nem lehet virágnyelven beszélni, főként, hogy a regény blog formátumban készült. Igyekeztem szókimondó maradni, és nem átcsúszni a pornóba.

A történeteket a hősnő személye köti össze. Van kedvenced a férfiszereplők között?

„Menj azután, ami libabőrössé tesz”, szóval egyértelműen Doki.

Az egyre durvább pornófilmek korában szerinted van még létjogosultsága az erotikus regénynek?

Igen, mert a film semmit sem bíz a fantáziára, ellenben a regényben a saját hősöd alkothatod meg, olvasóként a saját álompárod, pasid vagy nőt vetítheted fejmozidban. Nem teljesen kész terméket kapsz, hanem egy fejleszthetőt, rajtad múlik, hogy mennyire lesz durva a végeredmény. „Mert testet lehet venni, de lelket csak eladni.”

Mörk Leonóra