Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Reptéren élt

Megdöbbentő körülmények között hunyt el a férfi, akit Tom Hanks alakított A terminálban

2022. november 16.

3 perc olvasás

Gyulai Bence

repülőtér tom hanks Tom Hanks film A terminál
Megdöbbentő körülmények között hunyt el a férfi, akit Tom Hanks alakított A terminálban
© Fotó: Arnaldo Magnani/Getty Images

Tom Hanks egyik legsikeresebb filmjében egy férfit alakít, aki egy reptéri terminálban kénytelen élni évekig. Most hunyt el, aki a történetet inspirálta.


Tom Hanks egész sok valós személyt alakított már a mozikban Walt Disneytől Elvis Presley menedzseréig. Ha rajongó vagy, biztosan tudod, hogy A terminál című, 2004-es filmje szintén egy megtörtént esetet dolgoz fel: a sztori bizonyos Mehran Karimi Nassari történetén alapul. Persze egy ilyen nevű főszereplővel hollywoodi filmet három évvel a szeptember 11-i merénylet után nem lehetett volna eladni – feltehetőleg ez is közrejátszott abban, hogy a történetet erősen átdolgozták. A helyszínt, valamint a férfi származását és nevét is megváltoztatták a hollywoodi verzióhoz.

Emlékeztetőül itt a tréler.

Ahogy a valóságban volt

Szóval az eredeti, valós történet az, hogy bizonyos Mehran Karimi Nasseri egy iráni menekült volt. 1988. augusztus 26-án érkezett ő a Charles de Gaulle reptérre, ahonnan nem utazhatott tovább, mert nem voltak meg a menekültstátuszát igazoló dokumentumok. Az Egyesült Királyságba szeretett volna menni, de mivel ez nem volt lehetséges, ottmaradt a terminálban, amint az ügyét különböző európai országok bürokráciája bonyolította. A dolgok előrehaladását maga a férfi is akadályozta néha, például nem volt hajlandó aláírni a dokumentumokat, ha azokon a valódi neve helyett nem a Sir Alfred Mehran név állt.

Teltek-múltak az évek, és Nasseri szépen berendezkedett a reptér 1-es termináljában, a Paris Bye Bye nevű bárnál. Naplót írt, rádiót hallgatott, pipázgatott, és általában Mc Donald's-on élt: vadidegenek vettek neki mindig hamburgereket. A története azért lett híres, mert 18 évet töltött így, egészen 2006-ig, amíg kórházba nem kellett szállítani.

Ahogy ezt a filmben bemutatták

Steven Spielberg filmstúdiója, a DreamWorks állítólag 275 ezer dollárt (kb. 100 millió forintot) fizetett neki élete történetéért nem sokkal az ezredforduló után, amikor Nasseri már több, mint egy évtizede élt a reptéren. Bár a film egyértelműen az ő sztoriját dolgozza fel, végül mindent megváltoztattak, és a film, illetve annak promóanyagai sehol nem említették a férfit név szerint.

Tom Hanks karakterét A terminálban Viktor Navorskinak hívják és egy fiktív, kelet-európai országból származik, Krakozhiából. A helyszín pedig nem Párizs, hanem a New York-i John F. Kennedy reptér. Nasseri a fenti fotón a film plakátja mellett látható.

Amiért most újra szó van róla

A Daily Mail adja közre a hírt, hogy november 12-én elhunyt Mehran Karimi Nasseri. A lap azt írja, hogy mivel egy ablaktalan reptéri területen élt ilyen sokáig, a férfi mentális állapota idővel leromlott. A hírek szerint valamikor idén vissza is tért a repülőtérre, de ezúttal a 2F terminálba. Itt halt meg néhány nappal ezelőtt, 76 (vagy más források szerint 77) éves korában. Szívroham vitte el, a segítség hamar megérkezett, de a férfit már nem lehetett megmenteni.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves