Quantcast

Marianne Faithfull életéről film készül

A nő, aki három Rolling Stones tagból választhatott

1964. Marianne Faithfull 17 éves. Hibátlan stílus, arany fürtök. Egy este a Rolling Stones buliján megismerkedik későbbi férjével, Mick Jaggerrel. Egy különös hangú tinédzser a kor legígéretesebb bandájának eseményén. Andrew Loog Oldham, a menedzser mutatta be őket egymásnak, és néhány hónappal később Marianne már az As Tears Go By-t írta. A többi történelem. A róla szóló filmet Faithfull címen ősszel kezdik el forgatni Ian Bonhote rendezésében, aki az AlexanderMcQueen dokumentumfilmet is jegyzi. A főszereoben Lucy Boyntont láthatjuk, aki Mary Austint alakította a Queen filmben. Maga Faithfull a Variety magazinban „álomcsapatának” nevezte őket. A casting director, Sarah Crowe még mindig keresi a színészt Mick Jagger szerepére. Mondanunk sem kell, hogy nagyon magasak az elvárások.

Mick Jaggerrel Londonban 1967-ben

„Marianne különleges nő, aki fellázadt a férfiuralom ellen a zeneiparban” – mondja Bonhote. „A film női ügyekkel és az igazságtalanságokkal is foglalkozik, melyek Marianne-t is érték, aki próbált művészként érvényesülni” – folytatja a rendező. 56 évvel, 21 albummal és 38 filmszereppel később elmondhatjuk: Marianne megcsinálta, megtalálta a helyét a szakmában, de a dolgok nem voltak mindig ilyen egyszerűek. 1946 december 29-én született egy gazdag londoni családba – az édesapja angol titkosszolgálati tisztviselő volt, emellett az olasz irodalom professzora, az édesanyja pedig egy Osztrák-Magyar Monarchiabeli bárólány, Eva von Sacher-Masoch. Marianne Evelyn Gabriel Faithfull első éveit Oxfordshire-ben töltötte. Hatéves volt, mikor a szülei elváltak és az édesanyjával Readingbe költözött, amit viszonylag visszafogott évek követtek, súlyosbítva egy tuberkulózissal.

Londonban, 1964-ben

17 évesen jött a fordulópont: Marianne megismeri a Swinging London zenei szcénát és Joh Dunbar művészt, aki magával viszi a Rolling Stones bulira. 1965-ben összeházasodnak és születik egy fiuk, Nicholas. A házasság csupán néhány hónapig tart: Marianne nem tud ellenállni Mick Jagger és társai pimasz sármjának, és miután szinte mindegyik bandataggal összejön, hivatalosan is kapcsolatba kezd Jaggerrel. „Hármójukkal lefeküdtem és úgy döntöttem, a frontember a legjobb” – mondta az NME-nek. 1966-ban Brian Jones-hoz költözik Nicholasszal, és Jones akkori szerelme, Anita Pallenberg (akinek később három gyereke született Keith Richardstól) lesz a legjobb barátnője. Marianne és a Stones kapcsolata a drogokkal is összefonódik: híres jelenet az, amikor a rendőrség egy házkutatás során egy szál szőnyegbe tekerve találja meg őt Sussexben. Marianne Faithfull és Mick Jagger kapcsolata, függőségekkel és szélsőségekkel tűzdelve, a Stones egyes felejthetetlen dalaiban is kifejeződött: ilyen a Sympathy for the Devil, a You Can’t Always Get What You Want, a Let It Bleed, a Wild Horses és a Sister Morphine, aminek Faithfull a társszerzője volt.

1973-ban

1970-ben véget ér az idill Jaggerrel, aki feleségül veszi Bianca Jaggert, Marianne pedig teljes felügyeletet kér a fiára és öngyilkosságot kísérel meg. Ez egy rendkívül nehéz szakasz Marianne életében: heroinfüggő, anorexiás és még gégegyullasát is kapott, a rengeteg alkohol- és drogfogyasztástól, ami a hangját is örökre megváltoztatta. Van, aki a mostanit szexisebbnek tartja, de van, aki hiányolja a régi dallamosságot. Marianne nem akarja feladni: 1976-ban kiadta country zenei albumát, a Dreamin’ my Dreams-t, 1979-ben pedig az élre tört Broken English c. albumával. A '80-as években New Yorkba költözött, ahol folytatta zenei karrierjét – elvonó kúrákkal tarkítva – és 1990-ben visszatért a színpadra, hogy a berlini fal leomlását ünnepelje Roger Watersszel a Pink Floydból.

1999-ben

A 2000-es években is folytatja tevékenységét, és ez idő alatt 7 albumot ad ki (a legutobbit 2018-ban, a címe: Negative Capability), és olyan dalírókkal dolgozott együtt, mint Jarvis Cocker, Damon Albarn, PJ Harvey, Nick Cave és Étienne Daho. Érdekesség: 2006-ban ő játszotta Mária Teréziát Sofia Coppola Marie Antoinette-jében.

Úgy tűnik, előbb-utóbb mindannyian visszatérünk a gyökereinkhez.