Quantcast

Lady Gaga botrányokkal kísért karrierje 20 dalban

A kezdetektől az Oscar-díjig

Lady Gaga ma már Oscar-díjas filmcsillag, de azért reméljük, még senki sem felejtette el, hogy ő a popzenében is nagyot alkotott. Bármeddig lehetne magasztalni a Csillag születik betétdalait, ám a Las Vegas-i fellépései megkövetelik, hogy áttekintsük a zenei karrierjét a kezdetektől. Talán már nem vesz fel húsruhát és nem vérzik el a színpadon, de Gaga igazi úttörő, aki nem fél elhagyni a járt utat a járatlanért.

Lady Gaga akkor izgalmas (na jó, mindig izgalmas), amikor valamivel kísérletezik. Ez nem csak a megjelenésére igaz, hanem a zenéjére is. Sőt, a kettőt nem lehet külön említeni. Minden album egy új korszakot nyitott a zenész életében, mi pedig felelevenítjük az összeset azzal a húsz dallal, ami leginkább meghatározta a popzenész eklektikus karrierjét.

Just Dance

Ez a szám indította el Lady Gaga karrierjét a zeneiparban, valamint ez a legkevésbé kiemelkedő dala. Egyszerű szöveg, kiszámítható ritmus és egy háttérkórus fertőzött meg mindenkit a 'Just dance' dallamaival.

Poker Face

Ez a dal már sokkal inkább mutatja azt a Lady Gagát, akit ismerünk és szeretünk. Attól még, hogy popdíva, nem muszáj ragaszkodnia a pop műfaji jegyeihez. A Poker Face slágerben közreműködik egy ütős szintetizátor, egy komplex dalszöveg és rendhagyó a dallam is. Abban az időben ez a hangzás szokatlannak számított, mivel a popzene műfaja átcsúszott az R&B és a hip-hop világába.

Paparazzi

A Paparazzi már sokkal több művészi vonással rendelkezik. Nem kifejezetten ballada, de nem is igazán a táncparkettre való dal. Érzékletesen vizsgálja a sztárság és a hírnév mellékhatásait. A Paparazzié az a klip, ami először hordozza magában azokat az elemeket, amiket mára Lady Gaga meghatározó stílusjegyeiként ismerünk: hosszú, történetmesélő, filmszerű.

Bad Romance

Ha egy dalt kellene választanunk, ami leginkább jellemzi Lady Gagát, akkor ez lenne az. A pop és a szintetizátor hangzás sikeres egyvelege, a Bad Romance mindent visz: brilliáns szöveg, ragyogás és merész divatelemek, Lady Gaga nyers torokhangjával vegyülve. Arról nem beszélve, hogy rögtön a megjelenése után minden toplista élére került.

Telephone

Nagyon kevés előadó van, aki Beyoncéval közösen adhat elő dalt, Lady Gaga pedig egy közülük. Lady Gaga sem duettezik mindenkivel, a közös daluk viszont csak megerősíti mind a két méhkirálynő hatalmát a popszakmában. Lady Gaga sokkal különlegesebb és tehetségesebb volt, mint bármelyik vetélytársa, Beyoncé pedig felismerte ezt.Plusz, Quentin Tarantino kölcsönözte nekik az autót a videoklipben.

Alejandro

Gaga karrierje rendíthetetlen, ehhez kétség sem fér. Az Alejandro azonban talán egy kisebb visszalépésnek tűnik, mivel ezzel kezdődött a háborúja Madonnával. Gaga a pop különböző stílusaival flörtölt ebben a klipben, amikor inkább egyre kellett volna fókuszálnia, ami markánsan meghatározza vizuális brandjét. Mégis nagyon örülünk, hogy folyamatosan próbálgatta a szárnyait, hiszen a kísérletezés központi szerepet játszik a zenéjében - néha pozitív, néha pedig negatív utóhatásokkal.

Born This Way

Gaga pályafutása csúcsán sem volt annyira lenyűgöző, mint a Born This Way felemelkedése idején. A Madonna effektust még ekkor sem tudta lerázni magáról, hiszen sokak szerint a dal Madonna "Express Yourself" számára hasonlít. Az inspiráló, politikai tartalmú sláger a toplisták első helyén végzett és az LMBTQ közösség himnuszává vált. De vajon emlékezetes annyira mint a Bad Romance, ami szinte tökéletes?

The Edge of Glory

Annak ellenére, hogy az egyik leghíresebb slágere, a The Edge of Glory nem kapott akkora elismerést, mint az előző dalok. Mégis ez az egyik legizgalmasabb és leginspirálóbb száma. Ez a dal időtlen, hiszen túllépi a stilisztikai trendeket, amik addig meghatározták Gagát. A The Edge of Glory egy igazi mestermű.

Heavy Metal Lover

A The Fame album sikere Gaga europop varázsának tökéletes lepárlása volt, utódja, a Born This Way album esetében a túl sok ötlet a megvalósítás kárára ment. A Heavy Metal Lover azonban éles hangzása és kendőzetlen dalszövege miatt bepillantást enged a hollywoodi sztár igazi énjébe. Ezt a dalt azonban nem lehet összehasonlítani a nagyszerű hangzású The Egde of Glory-val.

Yoü and I

Hamvasszőke Gaga, aki szerenádot ad Joe Calderone-ként, aki saját férfi alteregója. Az ü betű az előző szerelmére, Lüc Carl-ra utal. Az egyszerű, country hangzású dal mellett csak hab a tortán, hogy a gitárszólót Brian May, a Queen gitárosa szervírozza nekünk.

Applause

Ebben a dalban mindennek külön értelmezése van, Gaga rekedt, drámai hangját egy csodásan megkomponált dallam kíséri. De akkor miért nem olyan emlékezetes, mint a többi? Talán azért lehet - ha egyáltalán ez igaz - mert zeneileg nem volt fejlődés az albumban. Az Artpop vizualitása és kivitelezése Gaga kreativitásának egyik csúcspontja, zeneileg mégsem tudta felülmúlni a Born This Way sikereit.

Swine

A Swine hasonló hangzású az elődeihez, mégis nagyon erős az énekesnő hangja ebben a számban. A gyenge album dalai közül a Swine az egyik legkimagaslóbb, és ha kapott volna egy saját videóklipet, talán a nagyközönség is értékelte volna. Az EDM hangzás abban az időben nagyon felkapottnak számított, de az EDM, mint műfaj sosem tudott a rétegzenéből kitörni, pedig Gaga arra számított, hogy ez a műfaj lesz a jövő. Ha másért nem, ezért a dalért hálásak vagyunk, hiszen Lady bebizonyította, hogy minden műfajban megállja a helyét.

Anything Goes

Aki meglepődött, hogy az énekesnő Tony Benettel csinált közös jazz albumot, az nem figyelt eléggé. Láttad Gaga színpadi jelmezeit? A teátrális előadásmódját? És a hangját hallottad már? Kérlek... A jazz korszak Gaga manifeszációja minden New York-i gyerek álma. Ezzel az albummal kezdődött Lady Gaga 'mainstream' változata, ugyanis innentől kezdve nagyjából leszokott a húsruhához hasonló őrületes szerelésekről.

Perfect Illusion

A legtöbben nem pont erre számítottak, amikor meghallották a dalt. Talán egy kicsit befejezetlennek tűnik, mintha Gaga elkapkodta volna, de arról nincs kétség, hogy egy zseniális szám. A Perfect Illusion új korszakot nyitott Gaga karrierjében. A jazz-album hagyományos időszaka után végre visszatért a hagyományos Gaga, aki a Joanne albummal bebizonyította, hogy még mindig a pop hercegnője. Az album egy kicsit rockos, kicsit diszkós - szomorú, de közben mégis megnevettet néhány dala.

Million Reasons

Ez a dal a '70-es évek country dalainak és a '90-es évek dalszövegíróinak szerelemgyereke. A lassú, szomorú szám sosem fog feltűnni egy buliban sem, de erre ott van a Bad Romance. A Million Reasons Lady Gaga legrendhagyóbb száma, hiszen hangzásban és műfajában is különbözik az összes eddigi daltól, amit valaha írt.

Shallow

A Csillag születik hatalmas sikereinek köszönhetően már az első másodpercekben felismerjük, ha a Shallow-t halljuk a rádióban. Gaga karrierjének kiemelkedő pillanata ez a dal, hiszen Oscar-díjat nyert vele.

La vie en Rose

Edith Piaf dala nélkül sosem jöhetett volna létre a Csillag születik. Bradley Cooper Lady Gagát akkor látta először fellépni, amikor az énekesnő ezt a számot adta elő egy jótékonysági rendezvényen. Cooper rögtön eldöntötte, hogy Gagával szeretné leforgatni a filmet. Vicces, hogy a filmben újrajátsszák ezt a jelenetet, hiszen Ally egy bárban adja elő ezt a számot, amikor Jackson először megpillantja őt. A többi pedig történelem.