Egy véletlen, és isteni desszert terem
Több történet is kering a világon arról, hogy hogyan keletkezett a Tarte Tatin, ez az isteni desszert, de mind közül a következő a legelterjedtebb: volt egyszer egy – ma is létező – hotel a francia Lamotte-Beuvron városában, amit a Tatin nővérek vezettek. Egy alkalommal a konyhában sűrűn sertepertélő Stéphanie Tatin a vajas-karamellás almát a tűzön felejtette, és hogy ne vesszen kárba, a tésztát az almára dobta és tovább sütötte sütőben. Amikor elkészült, az egészet kiborította a serpenyőből, és megszületett a fordított almatorta.
időigényes, és garantáltan kevésbé ragacsos vagy piszkos munka, mint azt először gondolnánk. Sőt több módon is elkészíthető, attól függően, kinek milyen edények állnak otthon rendelkezésére.
Hozzávalók:
A karamellizált almához:
1 kg savanykásabb alma (pl. jonatán)
A tésztához:
200 g finomliszt
Elkészítés:
Először célszerű a tésztát összeállítani, mert kb. 30 percet a hűtőben kell pihentetni. Nincs más dolgunk, mint a hozzávalókat egy nagyobb tálban kézzel összegyúrni, egészen addig, amíg egy könnyű állagú, de nem ragacsos tésztát kapunk. Amíg a tészta hűl, előkészítjük az almákat: megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, és nyolc részre szeljük őket. Egy teflonserpenyőben megolvasztjuk a vajat, amire rádobjuk a cukrot, a barnacukrot, és lassú tűzön addig keverjük, amíg homogén állagúvá válik. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra. Sokan azt mondják, jobb szépen elrendezve beletenni az almákat a forró karamellbe, de a rusztikusság gyönyörködtet, nyugodtan dobjuk hanyagul bele őket, és főzzük kb. negyedórán át, amíg az alma leve elillan, és a karamellbevonat megcsillan a gyümölcsökön (az almákat azonnal szórjuk meg egy kis fahéjjal és óvatosan kevergessük). Ha elkészült a karamellás alma, tegyük át egy kerek jénai tálba (ha nincs otthon tűzálló nyelű serpenyőnk), és a vajas karamellt is öntsük rá. A tésztát vegyük ki, és nyújtsuk akkorára, hogy pont ráboríthassuk az almára, úgy, hogy a széleinél az almák alá nyomkodjuk, és villával megszurkáljuk. Ezután már nincs más dolgunk, mint 20-30 percre a forró sütőbe tenni, majd ezt követően 5 perc állás után egy hirtelen mozdulattal kiborítani a jénaiból egy tálra. Langyosan fogyasztva a legfinomabb!
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!