Quantcast

Interjú

Karen Gillan, az akciófilmek koronázatlan királynője

© Andreas Rentz/Getty Images for Sony Pictures

„Nem gondoltam volna, hogy ennyi akciófilmben fogok szerepelni, de itt vagyok, és éppen azt tanulom, hogyan kell embereket rugdosni” – viccelődik Karen Gillan, akit legutóbb a Netflix új, bérgyilkosokról szóló akciófilmjének főszerepében láthattunk. Az Elle a forgatás kulisszatitkairól faggatta őt.

Karen Gillan akció- és kalandfilmsztárként talált rá a saját ritmusára, egyik kaszkadőrmutatványt végrehajtva a másik után a Doctor Who, A galaxis őrzői, a Bosszúállók: Végjáték és a Jumanji című filmek főszerepeiben. Mégis ritkán volt lehetősége arra, hogy egyedülálló főszereplőként, egy olyan megahősnő bőrében, aki köré egy egész stábot gyűjtenek a rendezők. Így egy évtizednyi hollywoodi szereplés után a Netflixen debütált Lőport turmix (Gunpowder milkshake) című film bérgyilkos főszereplőjének alakítása érdekes kísérlet volt a 33 éves színésznő számára.

A Skóciában felcseperedett Gillan sosem titkolta, hogy nem az akciófilmek vonzották Hollywoodba, hanem a vígjátékok. „Imádtam amerikai vígjátékokat nézni, különösen a Jóbarátokat és a Will és Grace-t” – mondta Gillan az Elle-nek a Lőpor turmix bemutatója előtt. „Azt mondanám, hogy Jennifer Aniston nagy inspirációt jelentett számomra. Szerintem annyira vicces és elbűvölő volt. Drew Barrymore-t is imádtam.” Így aztán kissé sokkolta, hogy a saját karrierje inkább a bohózatokra épül, mint a slágerfilmekre.

A Lőpor turmixban Gillan Samet, a bérgyilkosnő Scarlet (a Trónok harcából ismert Lena Headey) lányát alakítja. A lányt 12 éves korában elhagyta az anyja, mégis Scarlet árnyékában nőtt fel, és felnőttként megtanulta, hogyan váljon karrierista gyilkossá. Amikor egy küldetés balul sül el, Samnek össze kell fognia anyjával és annak halálos társaival, hogy megmentsen egy 8 éves kislányt.

Hogy mentálisan is felkészüljön a szerepre, Gillan kutatott és esszéket olvasott az elhagyatottság problémáiról. Emellett más akciófilmekből is inspirálódott, többek között a John Wick-franchise-ból, az Atomszőkéből és a  Cassidy és a Sundance kölyökből. De mindössze három hetet kapott arra, hogy felkészüljön eddigi egyik „legnagyobb kihívást jelentő” szerepére – mondta.

Gillan az Elle-nek részletesen mesélt arról, hogyan állt hozzá a legelső akciófilm főszerepéhez, valamint arról, hogy a Marvel Univerzumban – és általában Hollywoodban – merre viszi majd az útja legközelebb.

Elle: Milyen felkészülésre volt szükséged ehhez a szerephez?

Karen Gillan: Fizikailag egyértelműen ez volt számomra a legnagyobb kihívás, nagyobb, mint bármelyik korábbi szerepem. Elég sok verekedős jelenetet játszottam már filmekben, de általában csak egy vagy két nagy harcra kellett koncentrálnom. A Lőpor turmix az elejétől a végéig megállás nélküli akció. Csak három hetem volt edzeni, mielőtt elkezdtük a tényleges forgatást, mert előtte egy másik filmet forgattam. A felkészülés érdekében minden egyes nap dolgoztunk. Először futottam a stúdióban, aztán bokszoltam. Rengetegszer vettük át a harci rutint, csak ismételtük és ismételtük.

Elle: Milyen volt olyan sztárszereplőkkel együtt dolgozni, mint Angela Bassett, Lena Headey, Michelle Yeoh és Carla Gugino?

K.G.: Az ezekkel a nőkkel való munka volt talán az egész élmény csúcspontja. Láthattam az egész folyamatot: Lena Headey teljesen hihetetlen és igazán mókás volt. Angela Bassett különösen lenyűgözött, és láttam, hogy milyen komoly ember és előadó. Carla Guginónak már más munkái alapján is rajongója voltam. Michelle Yeoh-val kellett megküzdenem, aki egy akciólegenda, ami jócskán zavarba hozott.

Elle: Melyik volt a kedvenc jeleneted?

K.G.: Az első harcjelenetem, mert a rendező, Navot Papushado azt mondta: „Ez az első alkalom, hogy harcolni látunk; jónak kell lennie. Az egészet egy snittel akarjuk felvenni, vágások és kaszkadőrdublőrök nélkül.” Élveztem ezt a nyomást. Bizonyos értelemben izgalmas volt, és kihívást jelentett.

Elle: Reméled, hogy a Lőport turmixnak lesz folytatása? Ha igen, kit vennél fel a bérgyilkosok együttesébe?

K.G.: Nem tudom, de remélem. Nagyon jól éreztem magam a film készítése közben. Jó lenne újra összehozni az összes lányt egy újabb kalandra. Én Meryl Streepet venném fel a csapatba; szerintem ő is jól megállná a helyét.

Elle: A Doctor Who mellett talán ban Nebula szerepéről vagy a legismertebb a Marvel univerzumában. Legutóbb a Bosszúállók: Végjátékban láthattuk a karakteredet. Mire számíthatnak tőle a rajongók a Thor: Szerelem és mennydörgés című filmben?

K.G.: Azt hiszem, a rajongók egy kicsit más oldalát láthatják a karakteremnek – hiszen egy másik világban lesz. Szóval a világ egy kicsit bolondosabb és őrültebb, a legjobb értelemben. Nebula is átkalandozik erre a területre, miközben megtartja a saját személyiségét.

Elle: Hogyan fog Nebula megváltozni ebben az új, Thanos utáni valóságban? Mit vársz a legjobban a karakterfejlődésétől?

K.G.: Thanos sok szempontból meghatározta Nebula életét. Mi történik akkor, amikor ez a személy hirtelen eltűnik az életéből, és a jelenléte már nem fenyegeti többé az életét? Hogyan reagál Thanos halálára? Hogyan kezeli ezt? Kezdi egy kicsit jobban megtalálni önmagát? Ezeket a kérdéseket teszem fel magamnak Nebulával kapcsolatban.

Elle: Ha egy Marvel-karaktert visszahozhatnál az életbe, kit választanál?

K.G.: Tudod mit? Thanos lenne az. Így Nebula megölhetné őt.

Elle: Nebulán és a Lőpor turmixon túl, kit szeretnél alakítani legközelebb? Próbálsz továbbra is akcióban maradni?

K.G.: Szeretnék egy igazán húsba vágó, drámai szerepet játszani. Volt szerencsém az összes többi műfajban játszani, de ez talán még egy kicsit feltáratlan számomra. Szóval szívesen belevetném magam valami ilyesmibe, és több filmet is rendeznék.

Forrás: Elle