Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Itt a jövő: robotok lesznek a pszichológusaink?

2020. november 24.

13 perc olvasás

Domján András hipnoterapeuta Inversum
Itt a jövő: robotok lesznek a pszichológusaink?

Létezik-e olyan módszer, melynek segítségével kitörölhetjük és újraírhatjuk negatív tapasztalatinkat anélkül, hogy bárki előtt fel kéne tárnunk legszemélyesebb titkainkat? Igen és nem, mondja Domján András, hipnoterapeuta


Létezik-e olyan módszer, melynek segítségével kitörölhetjük és újraírhatjuk negatív tapasztalatinkat anélkül, hogy bárki előtt fel kéne tárnunk legszemélyesebb titkainkat? Pótolhatja-e egy virtuális pszichológus a valódit? Igen és nem, mondja Domján András, hipnózis szakértő, agykontroll oktató, aki az Inversum rendszer megalkotásával nem csak  a lelki jólétet, de a jövőt is közelebb hozza.


Évek óta arról cikkeznek, hogy a jövőben robotok és algoritmusok lesznek a pszichológusaink. Az Inversum az első lépés efelé?

Ha jobban belegondolunk, akkor már most is algoritmusok analizálnak nap mint nap, hiszen a közösségi média programjai gyakorlatilag pszichológiai profilt készítenek rólunk, amit arra használnak, hogy feltérképezzék a vágyainkat, a viselkedésünket és a vásárlási szokásainkat, amivel a hirdetőiket ki tudják szolgálni.

Az INVERSUM viszont olyan irányt képvisel, amilyen irányba szerintem minden informatikai technológia felhasználásának haladnia kellene. Ez a rendszer kihasználás helyett kiszolgálja az embert és támogatja abban, hogy önmagát ismerhesse meg jobban és megkönnyítse a problémái megoldását.

A rendszer létrehozásával arra törekedtünk, hogy a felhasználókat önállóságra tanítsuk, hogy a technológiánk segítségével saját maguk tárhassák fel és oldhassák meg a problémáikat. Ez az eljárás valóban forradalmi és jövőbe mutató, és nem csak Magyarországon, de tudtommal az egész világon nincs másik ilyen.

Hogyan mutatnád be egy olyan embernek az INVERSUM rendszerét, aki számára sem a hipnózis, sem a digitális öngyógyítás folyamata nem ismerős?

Egyáltalán jól fogalmaztam a digitális szóval? Vagy ez a rendszer lehetne akár egy könyv+CD is?

Az INVERSUM egy olyan online platform, aminek a segítségével bárki megoldhatja a hétköznapi nehézségeit: a párkapcsolati problémákat, családi konfliktusokat, munkahelyi gondokat. Használatával megszabadulhat a félelmeiktől, megkönnyítheti a gyász feldolgozását, feltárhatja és megoldhatja az egészsége megromlásának lelki hátterét, hogy maga is hozzájárulhasson a gyógyulásához az orvosi kezelések mellett természetesen.

Tudom hihetetlen, hogy ilyen sok területen jelentkező problémákra is megoldást kínál a program. Erre a magyarázat az, hogy bár minden embert a saját élettörténete tesz egyedivé, az elménk működési elve alapvetően azonos.

Abban hasonlít minden ember elméjének működése, hogy az érzelmeket tudat alatt tároljuk és onnét hívjuk elő. Amikor „bekapcsol” egy érzelem, akkor az éppen megélt pillanat valamilyen módon emlékezteti az agyunkat egy már átélt helyzetre, ahol ugyanezt az érzelmet is átéltük. Ha például volt egy traumatikus, meghatározó élmény a múltamban, mondjuk egy autóbaleset, akkor elég például egy csattanás vagy egy dudaszó ahhoz, hogy a balesetben átélt félelememet újra átéljem. Ez nem csak a traumatikus eseményekkel van így. A mindennapi élethelyzetekben is ilyen bekapcsolódó érzelmek határozzák meg a viselkedésünket, a reakcióinkat és a hangulatunkat.

Maga a módszer abban segít, hogy a felhasználó felismerje és rendezze azokat az érzelmeket, melyek egy adott helyzetben a viselkedését és a gondolatát befolyásolják és ezidáig akadályozták a céljai elérésében, vagy abban, hogy kialakítsa a saját, boldog életét.

Ezen a folyamaton vezetnek végig a meditációk, melyek az interaktív működésnek köszönhetően tökéletesen illeszkednek a felhasználókhoz. Egy saját fejlesztésnek köszönhetően ugyanis ezek a hanganyagok menet közben is változnak a felhasználó által adott visszajelzések függvényében, amit az okostelefonján, az egérrel vagy a laptop billentyűzetén egy-egy ujjmozdulattal tehet meg, miközben meditál.

A digitális kifejezés pedig az online meditációs rendszer esetében igazán helytálló, ez esetben ugyanis valóban egy algoritmus választja ki és állítja megfelelő sorrendbe -hallgatás közben - a több mint 700 darab különálló, rövid hanganyag részletből. Így tehát sem CD, sem könyv nem tudná helyettesíteni ezt a rendszert.

Hogyan zajlott az alkotási folyamat? Mikor kezdődött és milyen lépései voltak?

2017 ősszel született meg az ötlet, hogy létrehozzunk egy olyan rendszert, amivel az emberek önállóan is meg tudják oldani a problémáikat. Ebben az időszakban kezdett el igazán frusztrálni, hogy bármennyire is vágyom arra, hogy a munkámnak társadalmi szinten is lehessen hatása, a napi két-három emberrel történő személyes munka ezt nem teszi lehetővé. Az internet segítségével viszont akár globális szinten is lehetne eredményeket elérni, ha megtalálom a módját annak, hogy a tudásomat használható formában átadjam. Ez a törekvés indította el az INVERSUM létrehozását, ami nagyjából másfél évig tartott, amikor 2019 május 13-án végre elstartolhatott a rendszer.

Az volt az elképzelés, hogy a hipnoterapeutaként kifejlesztett módszertant alakítom át meditációs rendszerré. Amikor személyesen dolgoztam egy klienssel, akkor először beszélgettünk, aminek a célja egyrészt az volt, hogy megismerjem és felmérjem a személyt és a feladatot, ami alapján felépíthetem a hipnózis menetét. Másrészt pedig fontos volt, hogy olyan ismeretet adjak az elme működéséről a kliensemnek, ami érthetővé teszi számára, hogy a problémája hogyan oldható meg. Ezt váltották ki az INVERSUM-ban az oktatófilmek és az összetett kérdőívrendszer.

Azt is megfigyeltem, hogy azok a kliensek, akiknek feladatként adtam, hogy írják le az elérni kívánt céljukat, velük könnyebb volt dolgozni, készségesebben működött az elméjük és könnyeben jöttek elő az információk is. Így a tervezés az INVERSUM-ban is megkerülhetetlen rész lett.

A legnagyobb kihívást talán a meditációs rendszer létrehozása jelentette, mivel az egészet saját magunknak kellett kitalálni egészen az alapoktól. Ehhez ugyanazt a módszertant használtam fel, mint amit a hipnózis alatt is használtam, ezért végig kellett gondolnom azokat a nehézségeket, amikkel a szakmám során találkoztam, hogy önállóan használható meditációs rendszerként is megállja a helyét.

Őszintén szólva az elején nem is sejtettük, hogy mekkora fába vágjuk a fejszénket. A teljes rendszer anyaga egy nagyjából 600 oldalas könyvnek felel meg, amikből a filmek, a hangfelvételek és egyéb, a weboldalon megjelenő cikkek készültek. Rengeteget ültünk film- és hangstúdióban, minden munkafázisban részt kellett venni, amit örömmel tettünk és szerintem ez a végeredményen is meglátszik. Mindenki, aki részt vett a létrehozásában tényleg beletette a szívét és a lelkét.

Az indulás előtt tesztelést szerveztünk, ahol 25 embernek adtuk oda az INVERSUM-ot, hogy kipróbálják a rendszert. Talán az egyik legfelemelőbb élmény az a pillanat volt az életemben, amikor az első sikerélmény beszámolóját olvastam el. Leírhatatlan volt látni belőle, hogy milyen jól tudta használni a tesztelő a rendszert.

INVERSUM - ez egy befelé fordulást sejtető név. Mennyiben találhatunk egyénenként más-más univerzumot belül?

A név valóban a saját, belső világra, mint univerzumra utal, aminek a megismerése szerintem az emberi lét egyik legfontosabb kihívása. Nekem az a tapasztalatom, hogy bár ezek a világok nagyon eltérőek, de mégis rengeteg a hasonlóság. Én úgy látom, hogy az emberek ugyanolyan elven működnek, de a megélt tapasztalatok különbözőek, amik meghatározóak a személyiség alakulásában. Ezek az élettapasztalatok és az azokból levont következtetések tesznek minden egyes embert egyedivé. Azt is mondhatnám, hogy az a közös mindenkiben, hogy különbözőek vagyunk.

Hogyan alakultak ki a témakörök? Ezek a terapeutaként szerzett tapasztalatidra támaszkodnak, ilyen problémákkal fordulnak hozzád a legtöbben?

Az volt a cél, hogy a lehető legjobban lefedjük a hétköznapi problémákat, ezért a témakörök meghatározásánál a hipnoterapeutaként szerzett tapasztalatokat vettük alapul, amit kiegészítettek az Agykontroll tanfolyamokra érkezők problémakörei. A mostani 6 témakör – család, párkapcsolat, munkahely, félelmek, gyász és egészség – lefedi a hétköznapi problémák nagy részét. Ugyanakkor arra is lehetősége van felhasználónak, hogy ezeken a területeken kívül eső problémák megoldásával is tudjon foglalkozni, mert erre a célra választhat önálló beállításokat is.

Természetesen tervezzük, hogy tovább is fogjuk bővíteni a rendszert olyan témakörökkel, mint fogyás vagy a függőségek, hiszen ezekre nagy az igény és az eljárás jellegének köszönhetően nagyon hatékony lehet az INVERSUM.

Mit tegyen az, aki csak simán stresszes vagy pont az a baja, hogy nem tudja, mi a baja?

Az INVERSUM-ban a tünetből indulunk ki, vagyis abból a helyzetből, amiben egy zavaró érzelmet élünk meg. Ez lehet konkrét helyzethez kötött, mint egy munkahelyi szituáció, egy megmérettetés, vagy lehet általános kellemetlenség, mint a szorongás. Minden esetben az érzelem által kiváltott viselkedés vagy érzet az, ami alapot ad a kiinduláshoz. Az eljárás ugyanis lényegében ennek az érzelemnek a tudatalatti gyökerét hivatott feltárni, majd a folyamat során ezt a kiváltó érzelmet változtatjuk meg a vezetett meditációk segítségével.

Milyen folyamaton visz végig a rendszer?

Az első lépés a rendszer használatának és a módszertan lényegének megértése, amit egy Útmutató című filmben magyarázok el.

Ezt követik a problémánknak megfelelő oktatófilmek megnézése, amik egyrészt segítenek a megértésben, másrészt pedig elméleti iránymutatást adnak a gond megoldásához. Ezek után jön a korábban már említett tervezés, amikor írásban megfogalmazzuk, hogy pontosan mi is az, amit el szeretnénk érni, hogy mi a célunk.

A következő lépés a kérdőív rendszer kérdéseinek megválaszolása, aminek az eredményeképp létrejön a személyre és problémára szabott, interaktív meditációs hanganyag. A meditáció elvégzése jelenti azt a mentális munkát, aminek az eredménye a zavaró érzelem vagy érzelmi minta megváltoztatása lesz.

Végül pedig az önellenőrzés az utolsó állomás, ahol a saját megfigyelésünk alapján vonhatjuk le a következtetéseinket. Ha sikeres volt a mentális folyamat, akkor egyfajta kisimulás-érzés tölt el minket. Ha pedig még érezzük teljesnek a sikert, akkor iránymutatást kapunk a rendszertől a további lépésekre vonatkozóan. Szükség esetén természetesen szívesen segítek e-mailen keresztül én vagy egy szakértő munkatárs a felmerülő kérdésekben.

Hogyan kell elképzelni a rendszer használatát? Önszuggesztió, érzelem menedzsment - teljesen mást sejtet a két szó. Használat közben hideg fejjel megyek végig és uralom az érzéseim, vagy épp ellenkezőleg, azt mantrázom magamnak, hogy tökéletes vagyok?

Az érzelem management volt az eredeti alcím, amivel azt akartuk kifejezni, hogy a rendszer segítségével irányításunk alá vonhatjuk az érzelmi világunkat. Az önszuggesztiós és meditációs rendszer elnevezést később kapta az INVERSUM, mert ezeket a fogalmakat könnyebben tudják értelmezni az emberek, hiszen más módszerek, mint akár az Agykontroll is használja ezeket.

Az önszuggesztió egyébként egyszerűen annyit jelent, hogy önmagamnak adott utasítás, ami nem feltétlen mantrázást jelent. Itt a meditatív állapotban az agyunknak adunk instrukciókat arra, hogy az életünkben megélt egyes problémák tudat alatt rejlő gyökeréhez vezessen el minket. Ezek után pedig a meditáció iránymutatását követve a kiváltó érzelmeket változtatjuk meg az elménkben olyan technikák segítségével, amiket én is sikeresen használtam a munkám során a klienseimnél.

Mit mondanál azoknak, akik szerint az önmegismeréshez mindenképp szükségünk van egy másik emberre, a gyógyuláshoz pedig egy gyógyító kapcsolatra a terapeutával?

Azt mondanám nekik, hogy a problémájuk megoldásához válasszanak olyan módszert, eszközt vagy szakembert, amilyen nekik tetszik, mert ez szerintem mindig személyes preferencia kérdése. Minden iránynak megvan a maga előnye és hátránya, ami leginkább menet közben fog kiderülni. Az INVERSUM nagy előnye, hogy bármikor és bárhonnan elérhető (ahol van internet), diszkrét, mivel csak maguk előtt kell őszintén megnyilatkozni és a sikereket nem egy másik embernek, hanem saját magának könyvelheti el az ember, ami magabiztosságot ad és megkönnyíti az élet más területein is a problémák megoldását.

Továbbá azt javasolnám, hogy látogassanak el a weboldalunkra (inversum.eu), ahol kötelezettségek nélkül, csupán egy egyszerű regisztrációval már alaposan körbe tudnak nézni, sőt ki is próbálhatják a rendszer egyes részeit és így könnyebben el tudják majd dönteni, hogy nekik való-e az INVERSUM önszuggesztiós és meditációs rendszere.

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!
1

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

2024.02.07. 2 perc olvasás

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?
2

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

2022.07.27. 1 perc olvasás

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz
3

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

2021.10.31. 5 perc olvasás

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!
4

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

2023.06.20. 1 perc olvasás

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

 Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról
5

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

2022.09.01. 2 perc olvasás

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

30 ikonikus hollywoodi barátság
6

30 ikonikus hollywoodi barátság

2019.06.07. 1 perc olvasás

30 ikonikus hollywoodi barátság

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról
7

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

2023.05.16. 1 perc olvasás

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

10 horror film, amit képtelenség végignézni 
8

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

2022.10.14. 5 perc olvasás

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

Ezek is érdekelhetnek

Izoláció és tánc – kortárs képzőművészek képei a járványról

Izoláció és tánc – kortárs képzőművészek képei a járványról

2021.05.17. 2 perc olvasás

Karantén-naplók

Meddig kell még várnunk Wes Andersonra?!

Meddig kell még várnunk Wes Andersonra?!

2021.05.15. 1 perc olvasás

Film

Munk Vera: Általános nézet, hogy a női vezetők kedves, emocionális gombócok

Munk Vera: Általános nézet, hogy a női vezetők kedves, emocionális gombócok

2021.05.14. 4 perc olvasás

Interjú

Sorozat készül Audrey Hepburnről?

Sorozat készül Audrey Hepburnről?

2021.05.13. 1 perc olvasás

Legenda

Van egy fesztivál, amit talán tényleg megtartanak nyáron

Van egy fesztivál, amit talán tényleg megtartanak nyáron

2021.04.21. 1 perc olvasás

Fesztivál

Cher és a világ legmagányosabb elefántja

Cher és a világ legmagányosabb elefántja

2021.04.20. 1 perc olvasás

Free Kaavan!

Kiderült, melyik magyar dalszöveg a legismertebb

Kiderült, melyik magyar dalszöveg a legismertebb

2021.04.20. 1 perc olvasás

Könnyűzene

Újabb díjat kapott Horváth Lili szerelmes filmje

Újabb díjat kapott Horváth Lili szerelmes filmje

2021.04.19. 1 perc olvasás

Filmfesztivál

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves