Quantcast

Girlboss

Itt a feminista Hamupipőke

© Frazer Harrison / Getty Images

Camila Cabello Hamupipőkéje nem vár arra, hogy a herceg megmentse.

Hamupipőke történetét mindenki ismeri – minden idők egyik legkedveltebb tündérmeséje, rengeteg színpadi és képernyőre vitt feldolgozással, hiszen néhány évente egyszer előrukkolnak egy modern változattal. A Camila Cabello főszereplésével készült, „árvából lett hercegnő tündérmese” azonban egész más - írja az indiai Elle.

Az Amazon Prime Video filmje feminista fordulatot vesz, megspékelve egy friss, de nagyon releváns csavarral a hagyományos történetet. Hamupipőke tele van álmokkal és ambícióval, valamint meg akarja menteni önmagát ahelyett, hogy valaki másra várna, hogy ezt megtegye. A friss sztori a női egyenjogúság és önállósodás támogatására született. Az újragondolt hercegnő maga teremti meg az életét – „Vannak álmaim, amiket meg kell valósítanom” –, pont úgy, ahogy a mai modern nő teszi.

A mai Hamupipőke igazi „girlboss”. Az eredeti sztorihoz hasonlóan van mostohaanyja, mostohatestvérei, és az alagsorban lakik. De ahelyett, hogy megragadna az alantas munkáknál, ruhákat tervez, életét sok kézügyességgel rendelkező lány meg is irigyelné, talán az egér barátokat leszámítva. Miközben énekel és ábrándozik, egy saját ruhabolt megnyitását tervezi, egy üzleti lehetőséget, ami a királyságában nem engedélyezett a nők számára.

Árnyaltabbá tették az alkotásban a mostohaanya (Idina Menzel) karakterét is, akinek a lányaira, sőt Hamupipőkére is gyakorolt nyomása (hogy gazdag férfihez kell feleségül menni), a múlt fájdalmas leckéiből származik.

Egy másik frissítő újítás, hogy az ambíciók nélküli herceg a király és a királyné (Pierce Brosnan és Minnie Driver) „idióta fia”, míg lánytestvére, aki ugyan nem örökös, sokkal fejlettebb képességekkel rendelkezik a kormányzáshoz.

A modern Hamupipőke a generációnkhoz hasonlóan megváltoztatja a narratívát, hogy milyen a mai, modern nő – erős, tüzes és független. A világszerte 240 országban látható film a legtöbb szereplőt teljesen kifordította magából, és egy varázslatos, feminista világot tár fel előttünk.