Quantcast

„Hívjatok Brigitte-nek!" Új könyv készült a francia first ladyről

Így folyik az élet az Elysée palotában

A Madame la Président című könyv írói, Ava Djamshidi és Nathalie  Shuck, egyébként újságírók a Le Parisiennél, és rengeteg emberrel beszélgettek, akik az elnök és felesége közelében tevékenykednek, valamint négy alkalommal magával Brigitte Macronnal is leültek interjúzni. A könyvből kiderül, a „first lady” helyett sokkal jobban örül, ha egyszerűen Brigitte-nek szólítják.

Az ország ügyeiben jártas, érzékeny asszony a férje igazi támasza a politikában is,  a francia elnök ugyanis szinte mindig kikéri a véleményét, amint becsukják maguk mögött lakásuk ajtaját. Úgy tűnik, ő az érzelmi oldal képviselője a párban, valamint az új világ, a modernitás képviselője. A férfinál inkább az intellektus dominál, ő tipikusan olyan, aki már 20 évesen egy öregember bölcsességével rendelkezett.

Beköltözés az Elysée palotába

Macronék nem csináltak nagy ügyet a költözésből. Vettek például – saját költségükre – egy Ikea emeletes ágyat a rokon gyerekeknek, de egyébként nem változtattak a bútorzaton, kivéve a matracokat, amiket előttük François Hollande és társai használtak.

Micsoda test!

„Brigitte nagyon ügyel rá, mit eszik, betartja a napi 10 adag gyümölcs és zöldség szabályát, mindig ugyanazokban az időpontokban étkezik és nem nassol közben. Személyi edzőt nem tart, hanem a fürdőszobában van egy szobabiciklije, amin minden reggel teker, hogy formában tartsa magát, ezen kívül, amikor csak lehet, nagyokat sétál.

Nem vagyok még öreg!

A férje és közte lévő 24 év korkülönbség az, amivel leginkább bántani szokták, ő azonban nevet rajta, így ütve el a kérdést. Egyszer, még azelőtt, hogy Emmanuel Macron megalapította volna az „En marche” pártot, a pár egy baráti családnál vacsorázott „Döntöttem! 2017-ben Alain Juppe-re szavazok, 2022-ben Manuel Valls-ra, ls 2027-ben, ha az Alzheimer-kór engedi, rád!” Erre a jövőbeli elnök így felelt: „Megspórolom neked a várakozást, azon vagyok, hogy felgyorsítsam az időt!” „Várj, Emmanuel!” – szólt közbe ekkor Brigitte. 2027-ben nem az Alzheimer lesz itt a gond, hanem az én arcom!”. Hogy milyen az arca, idősebb lévén, az sok támadást és kegyetlen hozzászólást vált ki, ami nagyon igazságtalan. Brigitte tart tőle, hogy ebből a gyűlöletből még az unokái is kapnak, amikor felnőnek.

Cherchez la femme

2017 szeptemberében az Elysée kommunikációs csapata kiadott egy fényképalbumot, hogy megörökítsék az „új világ” dicsőséges elnökségének első öt hónapját. Brigitte Macron belenézett a tesztnyomatba, ahol az elnök és Alexis Kohler, az elnöki hivatal vezetője, valamint Nemo, Macronék kutyája is felsorakozott a képeken. Ő pedig sehol. Emmanuel Macron is megnézte az albumot, mielőtt kiadásra került volna, és dühbe gurult amiatt, ahogy a feleségével bántak. „Viccelnek?” – kérdezte. A már kinyomott példányokat bezúzták. Így folyik az élet az Elysée palotában, az úr dolgozószobájától az asszony fürdőszobájáig.