Quantcast

Ragyogó és fényes

Hellen Mirren kapja Hollywood egyik legrangosabb elismerését

Hellen Mirren kapja Hollywood egyik legrangosabb elismerését
© Max Mumby/Indigo/Getty Images

A brit művészt tünteti ki életműdíjjal a neves filmszínész-szakszervezet.

Hellen Mirren kapja 2022-ben a SAG-AFTRA Awards (Screen Actors Guild) életműdíját, amely bár kevéssé közismert az átlagos filmrajongók között, Hollywoodban mindenképpen az egyik legrangosabb szakmai elismerésnek számít.

Mirren az 57. díjazottja a mozis szakszervezetnek, amelyet 1962 óta adományozza a kitüntetést. A színésznő 2022. február 27-én rendezendő gálán veszi át a díjat, az eseményt több tv-társaság közvetíti majd - írja a Variety.

A lap szerint "a színészi szakma legszebb eszméinek" előmozdításáért, humanitárius tevékenységéért és tulajdonképpen egész karrierjéért kapja a díjat a színésznő.

"Dame Helen Mirren egyszerűen ragyogó és fényes tehetség" - mondta Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke. "Munkássága a karakterek széles skáláját öleli fel a nem éppen nyugdíjas CIA szupergyilkostól a magyar takarítónőig és a legkitűnőbb II. Erzsébetig. Nagyon magasra tette a lécet minden színész számára. Szerepről szerepre felülmúlja még a saját rendkívüli alakításait is" - méltatta őt Drescher.

Korábban többek között Robert DeNiro, Alan Alda, Morgan Freeman, Lily Tomlin, Carol Burnett, Debbie Reynolds és Rita Moreno kapta meg az elismerést. Mirren az első brit színész, aki Julie Andrews 2006-os elismerése óta megkapta ezt a díjat.

A brit színésznő nyert már Oscar-díjat, három Emmy-t, több BAFTA-díjat, Tony-t. 2003-ban a Brit Birodalom Dame címét is megkapta.

Jelenleg a Golda című filmet forgatja (Golda Meir szerepében), legközelebb pedig a Harry Potter-reunion házigazdájaként láthatjuk.