Quantcast

2022 01 31

Grammy 2022: Miről árulkodik a jelöltek listája?

Grammy 2022: Miről árulkodik a jelöltek listája?

Évekig tartó kritikák után ismét itt a Grammy. De vajon mit árulnak el a 2022-es jelölések a díjátadó irányváltásáról?

Igen, a Grammy-nek változásra volt szüksége, méghozzá egy nagy változásra. Az átláthatóság hiánya, a sokszínűség hiánya és a megvesztegetések mellett a szervezetet mindenféle vádakkal illették az utóbbi években – ezért a szervezet azt ígérte, hogy 2022-ben új irányt vesz.

Idén májusban már elhatározták, hogy beszüntetik az átláthatatlan szavazóbizottságot, amiben a kollégák kis csoportjai mondták ki az utolsó szót a jelölésekről. Hogy végül hogyan alakul a műsor, még nem tudni (a díjátadóra 2022. január 31-én kerül sor), de már most is van néhány dolog, ami az ELLE szerint változásokra utal a jelölésekkel kapcsolatban. Van néhány pozitív változás (jó néhány sziklaszilárd, fiatal győztes van a láthatáron), míg mások pedig, nos, egy kicsit kevésbé pozitívak. Mindenesetre itt van öt kiemelkedő dolog, amire érdemes odafigyelni.

MEGLEPŐ JELÖLÉSEK

Bár a jelölések némelyike nem váratlan (Jay-Z-t háromszor jelölték, ezzel ő a Grammy történetének legtöbbször jelölt előadója), vannak olyan új(abb) nevek is, akiknek esélyük van a győzelemre. És ez szuper!

Selena Gomezt először jelölték, a nagyon fiatal Olivia Rodrigo pedig garantáltan nyer (hat jelölést kapott). Jon Batiste énekes és zenész, aki az év elején Oscar-díjat nyert a Soul című Pixar-film zenéjéért, szintén nagy kedvenc. Tizenegy (!) jelöléssel a háta mögött valószínűleg most már nyugodtan fog aludni. A teljes listát itt tekintheted meg.

LOUIS C.K. JELÖLÉSE

És ez enyhén szólva is vitatható. A komikust többször vádolták már szexuális visszaéléssel, és 2017-ben elismerte, hogy a történetek (többek között az, hogy nők előtt maszturbált) igazak. Még rosszabb, hogy a most jelölt, Őszintén Louis C.K. című műsorban gúnyos vicceket mesél a zaklatásáról. „Ha valaha is megkérdezel egy nőt, hogy kiverheted-e előtte, és ő igent mond, ne felejtsd el megkérdezni, hogy tényleg biztos-e benne!” 

A FŐBB KATEGÓRIÁK EGYRE NAGYOBBAK!

Bár a Grammy 88 kategóriában oszt ki díjakat, mindössze négy díj alkotja a legfontosabbak csoportját. Ezek az Év albuma, az Év lemeze, az Év dala és a Legjobb új előadó. Általában nyolc művészt jelölnek kategóriánként, de idén tíz lesz, részben a rengeteg nevezés miatt. A szervezet elnöke a Variety-nek elmondta: „Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy még több művésznek adjunk színteret, és még több színt vigyünk a nagyszerű zenébe. És ez így van rendjén!”

AZ ABBA MEGKAPJA A MEGÉRDEMELT MEGBECSÜLÉST

Hogy élhettünk egészen a közelmúltig olyan világban, ahol az ABBA egyetlen Grammy-jelölést sem kapott? Nem tudjuk. Szerencsére ez mostanra megváltozott, és negyven év elteltével az ABBA-t most jelölték az év lemezének járó díjra az I Still Have Faith in You című dallal (a nemrég megjelent Voyage című albumról). Mamma Mia, emberek!

A DONDA' LEHET AZ ÉV LEGJOBB ALBUMA

Kanye West albuma nemcsak rengeteg borzalmas kritikát kapott, hanem az együttműködések miatt is kritizálták. Chris Brownnal és Marilyn Mansonnal vett fel dalokat, mindkettőjüket többször vádolták szexuális visszaéléssel. Azt, hogy Mansont most Kanye felkarolta, a People egyik áldozata traumatizálónak nevezte. „Ez azt bizonyítja, hogy nem számít, hogy megerőszakolod vagy megvered [a nőket], amíg van pénzed, férfi vagy, és élvezed a hírnevet.”

Forrás: Elle