Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Dalfesztivál

Hercegnői köszöntővel kezdődött az idei Eurovízió, nembináris győzelemmel végződött

2024. május 12.

3 perc olvasás

Gyulai Bence

eurovízió Viktória koronahercegnő Viktória királyi hercegnő
Hercegnői köszöntővel kezdődött az idei Eurovízió, nembináris győzelemmel végződött
© Fotó: YouTube/Eurovision Song Contest

Vasárnap hajnalban ért véget az idei Eurovízió: Céline Dion 1988-as győzelme után újra Svájc győzött, egy talán megosztó személyiségnek számító énekessel.


Viktória svéd királyi hercegnő nem élő, hanem előre rögzített beköszönésével kezdődött szombat este kilenckor az idei Eurovízió, majd vasárnap hajnali egykor ért véget, miután a győztes Nemo még egyszer elénekelte a győztes dalt, a The Code-ot. Viktória hercegnő szereplése a tavalyi versenyt juttathatta az eszünkbe, akkor Katalin hercegné tűnt fel az Eurovízió döntőjének bevezetőjében, még zongorázott is. Olvass tovább az idei dalfesztivál legfontosabb részleteiért!

Nincs Eurovízió politika nélkül

Bár elvileg a dalfesztivált szervező Európai Műsorsugárzók Uniója szabályzata szerint az Eurovízió nem szólhat a politikáról, azért a műsorba mindig becsúszik pár téma. Oroszországot például diszkvalifikálták, amikor megtámadta Ukrajnát, Izrael azonban idén is visszatérhetett, és bár a jeruzsálemi zsűri bejelentkezését kifütyülték, a nézők körében nagyon népszerű volt Eden Golan dala, és a hatodik helyen végzett.

Kizárás is volt idén

Szinte példátlan dolog, hogy valakit a versenyből pár órával a döntő előtt kizárjanak, de idén ez történt. Hollandiát bizonyos Joost Klein képviselte volna, de egy nővel szemben tanúsított fenyegető magatartása miatt diszkvalifikálták az énekest. A BBC a következők szerint tudósított arról, hogy mi történt a holland nemzeti tévéadó, az Avrotros szerint:

 Joostot akkor filmezték le, amikor épp csak lejött a színpadról, és a zöldszobába kellett sietnie. Abban a pillanatban Joost többször is jelezte, hogy nem akarja, hogy filmezzék. Ezt nem tartották tiszteletben. Ez ahhoz vezetett, hogy Joost tett egy fenyegető mozdulatot a kamera felé. Joost nem érintette meg az operatőrnőt.

Az énekeshez hasonlóan a közönség is megdöbbenve értesült a kizárásról. Amikor a holland zsűri pontjait felolvasták, hatalmas felhördülés volt hallható a malmői stadionban. A publikum így tette egyértelművé, hogy nem értenek egyet azzal, hogy Joost Kleint eltávolították a versenyből.

Nembináris győztes

A győztes a csaknem 4 órás show végén Nemo lett, Svájcból a The Code című dallal. A 24 éves rapper-énekes tavaly novemberben jelentette be, hogy nembinárisnak tartja magát, azaz nem érzi, hogy akár a női, akár a férfi nemhez tartozna. Az Eurovízió, sőt Európa történetében is először fordul most elő, hogy az egész kontinens egy nembináris sztár sikerét ünnepli. Nemo rózsaszín szoknyában, csodálatos manikűrrel rappelte-énekelte-áriázta végig a dalát a malmői színpadon.

Ajánlom még figyelmedbe a második helyezett, francia dalt is, már csak az előadó, Slimane énekesi teljesítménye miatt is.

A döntő komplett végeredményét itt találod. Magyarország utoljára 2019-ben indult az Eurovízión, 2020-ban úgy döntött a kormány, hogy nincs többet helyünk ebben a buliban.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)



Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves