Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Royálvízió

Katalin hercegné zongorajátékával kezdődött, felháborodással végződött az Eurovízió

2023. május 14.

4 perc olvasás

Gyulai Bence

eurovízió eurovizios dalfesztivál Katalin hercegné Károly király Kamilla királyné
Katalin hercegné zongorajátékával kezdődött, felháborodással végződött az Eurovízió
© Fotó: YouTube/EurovisionSongContest

Katalin hercegné mellett Károly király és Kamilla királyné is feltűntek a 2023-as Eurovízió bevezetőjében.


Idén Liverpoolban tartották az Eurovíziós dalfesztivált, és Katalin hercegné is kapott benne egy kicsi, de annál emlékezetesebb szerepet.

Másodikok lettek, mégis rendeznek

Normálisan az rendezi az Eurovíziót, aki az előző évben nyert, de a 2022-es győztes Ukrajna lett, és az ország a háborús helyzetre tekintettel nem vállalhatta a dalfesztivál megrendezését. Így jutott a rendezés joga a 2022-es másodikoknak, a briteknek, akik természetesen a dalfesztivál során rendszeresen emlékeztették a nézőket, hogy Ukrajnát helyettesítik most. A 3 műsorvezetőnő közül kettő volt brit, a harmadik ukrán.

Na de azért saját magukat is promózták a britek Ukrajna mellett, különösen a döntőben kaptak nagy szerepet az elmúlt évtizedek brit világslágerei, köztük az Imagine című dal Liverpool talán leghíresebb szülöttétől, John Lennontól.

Ha Britannia, akkor királyi család

Az Eurovíziós dalfesztivál jó ideje három estét ölel fel: először van két elődöntő, majd ezeket követi a szombat esti döntő. Az egész buli tehát mindig kedd este indul, és ezen a héten kedden az első közvetítést egy rövid intro vezette be, amiben feltűnt az egy hete megkoronázott két uralkodó: Károly király és Kamilla királyné. A koronázási koncerten személyesen vettek részt, úgyhogy úgy tűnik, egy időre most kibulizták magukat, mert az Eurovízióra személyesen azért nem mentek oda, csak egy videóban tűntek fel.

Kép: YouTube/Eurovision Song Contest

A szombat esti döntőben aztán szintén feltűnt Károly király és felesége, de őket megelőzte a királyi család egy másik tagja: Katalin hercegné. Róla jó ideje lehet tudni, hogy bár rosszul énekel, remekül zongorázik, és most megint megcsillantotta a tehetségét. A tavalyi Eurovízió-győztes dal feldolgozásába szállt be néhány taktus erejéig egy lélegzetelállító ruhában. Az egész alábbi videót érdemes megnézni, Katalin hercegné 2:39-nél érkezik.

Illetve a hercegi pár hivatalos Instagramján is vissza lehet nézni a meglepetésszereplést.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Prince and Princess of Wales (@princeandprincessofwales)

A végeredmény

A fesztivál végeredménye végül nem hozott meglepetést, csak majdnem. Nagy közönségkedvenc volt a finn induló, Käärijä – a liverpooli stadion közönsége rendszeresen skandálta Cha Cha Cha című slágerének a refrénjét. A közönségszavazásban messze Käärijä győzött, de a végeredménybe beleszámítanak az egyes induló országok által felállított szakmai zsűrik szavazatai is. A közvetítésben jól lehetett hallani, mennyire háborgott a közönség mindig, ha Käärijä nem kapott pontot.

Az estnek az lett a vége, hogy a közönség hiába hozta ki Finnországot győztesnek, a szakmai zsűrik egy másik dalt emeltek ki rengeteg ponttal, és végül ez a szám lett a nyertes. Loreentól a Tattoo című slágerről van szó – a bukmékerek hónapok óta őt jósolták győztesnek. Ha csak a közönségen múlik a dolog, nem ő nyert volna, de ezzel az estével a svéd énekesnő bevonult az Eurovízió legnagyobbjai közé, mert rajta kívül csak egy személy létezik, aki kétszer nyert Eurovíziót: az ír Johnny Logan. Loreen 2012-ben a Euphoria című számmal győzött először, az alábbi dallal idén másodszor.

Eddig az estig Írország volt az Eurovízió történelmének legsikeresebb országa hét győzelemmel. A Tattoo azonban szintén a hetedik svéd dal, ami hazaviszi a fődíjat a fesztiválról, így az írek rekordját most a svédeknek is sikerült beállítaniuk. Még két tény: az egykori nagy kedvenc Írországnak 2019 óta a döntőbe se sikerül soha bejutnia, pedig próbálnak, de idén sem kerültek be. 2019-ben Magyarország képviseletében Pápai Joci sem jutott be a döntőbe, azóta hazánk nem indul a versenyen.


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves