Quantcast

Gender nélkül

Eltörli a férfi és női díjakat a Brit Awards

Eltörli a férfi és női díjakat a Brit Awards
© Ian West/PA Images via Getty Images

A jövő évtől a két kategória egyesül, és a legjobb brit előadót díjazzák, nemtől függetlenül.

Dua Lipa és J Hus a két utolsó előadó, aki elmondhatja magáról, hogy a legjobb női, illetve férfi előadónak járó Brit Awards egyikét vehették át idén. A zenei díjátadó szervező ugyanis bejelentették: 2022-től a két kategóriát egyesítik, és a legjobb előadót fogják díjazni, nemtől függetlenül – számolt be róla a BBC hírportál.

Korábban több előadó, köztük Sam Smith és Will Young is szót emelt a változtatás mellett, arra hivatkozva, hogy a férfi és női megosztású rendszer kirekesztő a nembináris művészekkel szemben. Bár Sam Smith Love Goes című albuma a brit slágerlisták második helyéig jutott, az énekes úgy érezte, nem indulhat a nemi alapú kategóriák egyikében sem – épp ezért Instagram-oldalán írt posztjában szólította fel a döntéshozókat, hogy a díjátadók „tükrözzék jobban a társadalmat, amiben élünk.”

„A zene számomra mindig is az egyesítésről szólt, nem a megosztottságról. Várom azt az időt, amikor a díjátadók tükrözni tudják azt a társadalmat, amelyben élünk. Ünnepeljünk mindenkit, nemre, fajra, korra, képességekre, szexualitásra és osztályra való tekintet nélkül” – fogalmazott az azóta törölt posztjában az énekes.

Mint a brit hírportál is emlékeztetett, a Brit Awards 1977-es indulása óta a nemek szerint osztották ki a legjobbaknak járó díjakat, és bár 2019-ben a szervezők azt ígérték, felülvizsgálják ezt a szokást, a férfi és női kategóriákat továbbra is megtartották.

„Ha ma a nulláról kezdenénk a díjak összeállítását, valószínűleg más feltételek szerint döntenénk” – mondta Gennaro Castaldo, a díjátadót működtető zeneipari szervezet, a BPI szóvivője. „Miért ne lehetne egymás ellenfele Adele és Ed Sheeran?”

Hátrányba kerülhetnek a nők?

Amikor először merült fel a nemi kategóriák eltörlésének ötlete, aggályok merültek fel annak kapcsán, hogy a női előadók a háttérbe szorulhatnak. Az egyéb, nembináris zenei díjátadók azonban rácáfoltak erre a feltételezésre.

Az MTV Video Music Awards 2017-ben törölte el a nemi kategóriákat, azóta a legjobb előadónak járó díjat többször vehette át nő (Camila Cabello, Ariana Grande és Lady Gaga), mint férfi (Ed Sheeran, Justin Bieber). A Grammy-díjátadón 2012-ben vezették be a legjobb pop-, country- és R&B énekesnek járó díjat, az az óta eltelt szűk tíz évben pedig fele-fele arányban oszlottak meg az elismerések a férfi és női előadók között.

Gennaro Castaldo úgy nyilatkozott, ha az új rendszerben valóban a férfi jelöltek élveznének prioritást, az rávilágítana azokra a problémákra, amelyekkel a zeneiparnak foglalkoznia kell. „Iparágként el kell ismernünk ezeket a problémákat, és cselekednünk kell ezekkel kapcsolatban. A status quo fenntartása hosszú távon nem fog változtatni a dolgokon. Tehát a nők és a különböző hátterű művészek valódi egyenlőségének elérése érdekében ez egy nagyon pozitív dolog.”

További újítások is várhatók

A férfi és női kategóriák összevonása azt is lehetővé tette, hogy 2022. február 8-án újra bevezessék a műfaji alapú díjazást – amire 2006 óta nem volt példa a Brit Awardson. A legjobb pop, rock, dance és rap műfajú dalokat a rajongók szavazata alapján osztják majd ki. Ez nagy változás ahhoz képest, hogy a Brit Awards díjairól eddig a zeneiparban dolgozó bennfentesek szavazatai döntöttek.