Quantcast

Párizs

Először állhat női igazgató a Louvre élére

© Unsplash/Mika Baumeister

A világhírű múzeumnak 228 éves fennállása során először lesz női vezetője.

A francia miniszterelnök hivatalosan is Laurence des Cars-t nevezte ki a világ legnagyobb múzeuma, a Louvre élére, így szeptember 1-jétől a történelem során először lesz női igazgatója az intézménynek. Az 54 éves Laurence Jean-Luc Martinezt váltja majd, aki 2013 óta töltötte be a Louvre igazgatói posztját. Nem ez az első történelmi jelentőségű esemény, amelynek Laurence des Cars a részese lehet, 2017-ben szintén első nőként láthatta el a párizsi Musée d’Orsay igazgatói feladatait.

A francia elnök nevezte ki

A hagyományok szerint Franciaország fő múzeumainak (köztük a Versailles-i kastély, a Pompidou Modern Művészeti Központ, a Louvre és a Musée d’Orsay) vezetőit a mindenkori francia miniszterelnök hivatott kinevezni, így Laurence-t Emmanuel Macron elnök iktatta be új pozíciójába. A művészettörténész elismert szakember, szakterülete a 19. és 20. század eleji képzőművészet, pályája során több elismerésben is részesült, köztük a Musée d’Orsay programkínálatának kiszélesítéséért. Kinevezése után Laurence bejelentette, hogy első intézkedései részeként szeretné egy bizánci és keleti keresztények művészetére fókuszáló részleggel bővíteni a Louvre kínálatát.

Bár a Louvre jelenleg is a világ leglátogatottabb múzeumának számít, az újranyitás várhatóan nem lesz könnyű időszak sem az intézmény, sem az új igazgató életében. A koronavírus-járvány és a turizmus visszaesése miatt az elmúlt időszakban nagy zuhanás volt tapasztalható a látogatók számában, alig 12 hónappal azután, hogy a múzeum több mint 10 millió látogatójával rekordot állított fel.

Forrás: France24