Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Perseida meteorraj

3 hely Budapest környékén, ahonnan nézheted a csillaghullást

2024. augusztus 13.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

budapest augusztus csillaghullás hullócsillag nyár perseidák
3 hely Budapest környékén, ahonnan nézheted a csillaghullást
© Shutterstock

Az augusztus a csillaghullás miatt is igazán különleges hónap.


A Perseida meteorraj feltűnésének időpontját talán már azok is kívülről tudják, akik egyébként nem különösebben érdeklődnek a csillagászat iránt. A csillaghullás minden év augusztusában visszatérő égi jelenség, amit nem érdemes kihagyni.

Bár az augusztusi csillageső legaktívabb időszakán már túl vagyunk, de augusztus 24-ig még rengeteg hullócsillagot figyelhetsz meg: ehhez elegendő, ha egy nyugodt helyszínt választasz a csillagleshez.

A főváros erőteljes fényei ellehetetleníthetik a csillagok megfigyelését, de adunk néhány tippet, hova érdemes ellátogatnod, ha megnéznéd a különleges égi eseményt.

A csillaghullás mindig gyönyörű – újra itt a Perseida meteorraj

Bár néhány fényesebb hullócsillag Budapest bármely pontjáról látszik, de jó, ha tudod, hogy a fényszennyezés alapvetően nem kedvez a csillagok megfigyelésének, így minél messzebb indulsz a lakott területektől, annál nagyobb esélyed van, hogy hullócsillagot látsz.

Az emberiséget régóta izgatja ez a jelenség, amelyhez a legtöbben azt a hagyományt kötik, miszerint aki hullócsillagot lát, annak kívánnia kell valamit, és ezek a kérések valóra is válnak.

Budapesten az egyik legjobb helyszín a Perseida meteorraj megfigyelésére a Normafán kínálkozik, amely egész évben népszerű kirándulóhely, így nem meglepő, hogy ilyenkor is sokan keresik fel. Augusztusban a gyakorlott csillaglesők már kora este kiterítik a pokrócaikat valamelyik rétre, hogy innen kémlelhessék az eget.

A Normafa rendelkezik egy hatalmas előnnyel is: a főváros területén van, így tömegközlekedéssel is megközelíthető. Ha hullócsillagot nem is sikerül felfedezned, akkor is garantált, hogy fantasztikus élményben lesz részed, hiszen Budapestet egy igazán különleges nézőpontból láthatod.

A Hármashatár-hegy és a Csúcs-hegy közötti szakasz, vagyis a Virágos-nyereg szintén remek helyszín, ám ide inkább autóval érdemes elindulni, ugyanis a legközelebbi tömegközlekedési eszköz megállója másfél kilométerre található, és aki nem ismerős a környéken, könnyen eltévedhet. Ha egy nem túl zsúfolt helyszínre vágysz, amely távolabb esik a város zajától, szeretni fogod ezt a helyszínt, de ide elsősorban nagyobb társasággal érdemes elindulni, ha éjszakai csillagnézést tervezel.

csillaghullas-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A XI. kerületben található Árasztó-part a nyári időszakban kedvelt helyszín, hiszen ez a Duna-part egy olyan szakasza, ami bárki számára kényelmes, ugyanakkor nem túlzottan beépített. A raklapokból készült napozóágyakon fekve kényelmesen kémlelheted az eget, és bár a városban van, a mögötte elterülő fás résznek köszönhetően a budai oldal fényei idáig már nem igazán érnek el, a szemben lévő pesti oldal pedig nem zavaró. A közlekedés itt még éjszaka is megoldott egy kis sétát követően, érdemes kipróbálni!

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves