Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

A popkultúra legfontosabb pillanatai a 2010-es években

2020. január 03.

12 perc olvasás

2010 2020 elle évtized húsruha popkultúra
A popkultúra legfontosabb pillanatai a 2010-es években

A királyi esküvőktől kezdve az Instagram megalkotásán át az ikonikus húsruháig.


Ahogy minden évtizedben, a 2010-es években is kulturális változásokon ment keresztül a világ. A közösségi média teremtett egy új sztártípust, a hírességek pedig most már közvetlenül is kapcsolatba léphetnek a rajongóikkal. A technológia rengeteg újítást hozott a zeneiparban, eltűntek a CD lemezek és a kiadók az online közvetítésre kezdtek fókuszálni. Ebben az évtizedben minden eddiginél több pénzt öltek a televíziós műsorokba és ma már minden otthonban létezik egy saját szórakoztató rendszer, vagyis az olyan streaming felületek, mint az HBO GO vagy a Netflix.

Az ELLE most kiemeli az évtized popkultúrájának 10 legfontosabb pillanatát.

2010 – Lady Gaga és a húsruha

Az MTV VMA díjátadón Lady Gaga egy száz százalékig húsból készült ruhában jelent meg. Ez a ruha az évtized legfontosabb fashion statement-je, az énekesnő Ellen Degeneres műsorában elmondta: „Ha nem állunk ki azért, amiben hiszünk, ha nem harcolunk a jogainkért, hamarosan épp annyi jogunk lesz, mint a húsnak a csontjainkon."

2010 – Harry Styles... és a One Direction születése

Az X-faktor 2010-es szériájának 3. helyezését érték el. A banda azonnal berobbant a köztudatba, hatalmas rajongótábort szereztek maguknak, több, mint 50 millió kelt el a debütáló lemezükből. Zayn öt évvel ezelőtt, 2015-ben vált ki a bandából és randizni kezdett Gigi Hadiddal. Harry azóta szerepelt Christopher Nolan filmjében, a mi térdünk pedig továbbra is megremeg, ha őt látjuk fellépni.

2010 – Az Instagram születése

Emlékszel még arra az időre, amikor a tv-ben vagy a magazinokban megjelenő nőkhöz hasonlítottad magad? 2010. október 6-án mindez örökre megváltozott, hála az Instagram applikáció feltalálásának (aminek több mint 1 milliárd felhasználója van).

Az Instagram termelte ki az influenszereket, neki köszönhetően azonnal értesülünk a sztárok legfrissebb botrányaikról és létrehozott egy teljesen új hirdetési mehanizmust. Azért nem csak árnyoldalai vannak az applikációnak.  Barátokat is találhatsz vele, flörtölhetsz és mémeket kereshetsz.

2010 – A Kardashian lányok világuralomra törnek

2007-ben indult el a Keeping Up With The Kardashians nevű valóságshow. Az elmúlt 10 évben Kim Kardashian összeházasodott, majd elvált Kris Humphries-tól, igent mondott a rapper Kanye West-nek, született négy közös gyerekük, számos céget megalapított, a legfontosabb a KKW Beauty és a nemrég létrejött Skims márkák.

Kylie Jenner, a legfiatalabb a családban, nem csak megszülte első gyerekét, elérte a milliárdos státuszt.

2011 – Elindult a Kate effektus

Kevesen gondolták volna, hogy Kate Middleton és Vilmos herceg 2011-ben történt megismerkedésük után a királyi család egy teljesen új időszaka veszi kezdetét: irigylésre méltó ruhaválasztások, inspiráló üzenetek a mentálhigiénia fontosságáról, valamint az elképesztő imádat, amit az egész világ érez a királyi pár iránt.

2011 áprilisában Middleton tudtán kívül, de elindította a Kate effektust, vagyis több millió rajongóját inspirálta a ruháival, kiegészítőivel és szépségtermékeivel. Bármit is vesz fel a hercegné, garantált, hogy percek alatt több ezer darabot adnak el belőle.

2011- A Harry Potter filmek vége, Emma Watson feminista hőssé válik

10 évvel és nyolc filmmel később, 2011-ben mutatták be a Harry Potter utolsó részét. Daniel Radcliffe azóta színházban szerepelt és feltűnt néhány filmben, míg Emma Watson megváltoztatta a világot. 2014-ben bejárta a világot a "He for She" beszéde, amiben arra hívta fel a férfiak figyelmét, hogy segíteniük kell az egyenjogúság kialakításában. Watson azóta is feminista aktivista.

2011 – A Trónok Harca uralma

Ki gondolta volna, hogy egy tv műsor az egész világot évekig lázban tartja majd? A nyolc évadot megélt sorozat az utolsó évad során is olyan népszerű maradt, hogy rengeteg Trónok harca tematikájú terméket adtak el, legyen az akár bögre, akár egy feliratos pulóver. Az azelőtt ismeretlennek számító Sophie Turner, Kit Harington vagy Emilia Clarke a sorozatnak köszönhetően világsztárokká váltak.

2012 – Angelina Jolie és jobb lába az Oscar-gálán

Senki sem emlékszik már, hogy melyik filmeket jelölték és kik nyertek abban az évben, főleg, hogy a 2012-es díjátadó szinte csak és kizárólag Angelina Jolie lábaról szólt. A színésznő egy fekete Versace ruhát viselt és a kivágásának köszönhetően láthatóvá vált Jolie lába. Sokak szerint a színésznő már csak ezért a provokatív lábvillantásért is Oscar-t érdemelt volna!

2014 – A szupermodellek új kora

Nem tudjuk, mikor volt utoljára olyan időszak, amikor nem ismertük Kendall Jenner, Gigi és Bella Hadid vagy Kaia Gerber nevét. A szupermodellek azonban csak ebben az évtizedben kezdték karrierjüket. Jenner 2014-ben sétált először a Marc Jacobs divatbemutatón. Kaia 2017-ben debütált a kifutón, Gigi és Bella mind a ketten a Desigual ruháiban sétáltak 2014 és 2015-ben.  

2012 – Lena Dunham megajándékozott minket a Csajok sorozattal

Amikor Hannah Horvath, a "saját generációjának hangja" három legjobb barátnőjével átvette az uralmat az HBO csatornáján az azóta kultikus sorozattá váló Csajokkal, mindannyian függővé váltunk. A sorozat a barátságot, az első szerelmeket és a Lena saját generációját ünnepli. Lena Dunham egy olyan alkotást hozott létre, ami értelmezhető a Szex és New York modern, reális változataként. Plusz, ennek köszönhetjük Adam Drivert is, hiszen a Csajokban alakított karakterével indult be a karrierje.

2015 – A Kylie Jenner sminkmárka egyeduralma

Több száz éven keresztül a világon a nők egyszerűen csak rúzst használtak. Egészen 2015-ig, hiszen a Kardashian klán legfiatalabb tagja a szépségipar felé fordult és létrehozta saját márkáját, így született meg a folyékony rúzs. A Kylie Lip Kit azóta is az első számú rúzs a világon, végtelen várólistával.

2013 - Beyoncé meglepetés albuma

Az elmúlt évtizedben rengeteg tevékenység írható a számlájára, amivel bebiztosította magát, mint a popkultúra ikonja. Gondolhatunk a Lemonade albumára, a Super Bowl vagy a Coachella fellépésére - amiből dokumentumfilmet készített a Netflix vagy a Destiny's Child formáció újbóli felállására. 2013 volt az év, amikor Beyoncé megváltoztatta a zeneipart azzal, hogy kiadott egy albumot mindenféle bejelentés nélkül. Az már önmagában egy árulkodó jel arról, hogy az énekesnő egy igazi pop ikon, hogy reklámok és beharangozás nélkül is azonnal első helyre ugrott az album a toplistákon.

2013 – Miley Cyrus felnőtt

Miley elbúcsúzott Hannah Montana szerepétől, meztelenkedett a Wrecking Ball videóklipjében és drogokról énekelt. Hosszú és zavaros útja önmaga keresésének az MTV VMA fellépésében csúcsosodott ki. Latex ruhában twerkelt Robin Thicke-höz simulva. Habár a dal, amit előadtak, hatalmas sikert ért el, a show mindenki számára kellemetlen volt.

2015 – Rihanna Met-gála ruhájából mém válik

Rihanna Guo Pei által készített ruhában jelent meg az év egyik legfontosabb eseményén, a sárga palástból azonnal több ezer mém készült, omlett, pizza vagy tészta formájában.

2017 – Manchester és Ariana Grande

Az elmúlt 10 évben Ariana Grande a piros hajú, visszafogott, Nickelodeon tinisztárból a remény szimbólumává és az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő világsztárrá nőtte ki magát. A manchesteri koncertjén történt tragikus terrortámadás után Grande egy hosszú önkeresési úton ment keresztül alázattal, méltósággal. A merénylet óta őszintén és nyíltan beszél a poszttraumás stresszről és közvetlen kapcsolatot ápol a rajongóival.

2017 – Women's March nemzetközi tüntetés

Donald Trump elnökké iktatásának másnapján közel 5 millió ember tüntetett az utcán. A szervezők legfeljebb 100.000 emberre számítottak, de hideg januári idő ellenére is ellepték a tüntetők Washington utcáit, hogy a női egyenjogúságért harcoljanak. Rengetegen rózsaszín sapkában jelentek meg, így a ruhadarab a tiltakozás egyik jelképévé vált. A mozgalom Washington után az egész világot elérte, rengeteg országban szerveztek tüntetéseket.

2017 – Rossz nevet mondtak be az Oscar-gálán

A legjobb film kategória nyertesét két hollywoodi legenda, Faye Dunaway és Warren Beatty olvasta fel, amin a La La Land neve szerepelt. Tapsvihar, Ryan Gosling és Emma Stone elindult a színpad felé, minden jól ment, amíg...

a színfalak mögül többen is kisétáltak a színpadra azzal, hogy a rossz nyertest jelentették be. Jimmy Kimmel, az est házigazdája próbáltani oldani a feszültséget. A kategória igazi nyertese a fantasztikus Holdfény című alkotás lett.

2017 – A #MeToo mozgalom és a változás szele

2017-ben kirobbant egy szexuális zaklatás botrány Harvey Weinstein körül, ami egyértelműen az évtized egyik legfontosabb eseménye. A producer ellen olyan színésznők szólaltak fel, mint Rose McGowan, Gwyneth Paltrow, Ashley Judd vagy Cara Delevingne. A mozgalmat követően létrejött a Times Up szervezet, aminek köszönhetően a nők egyre bátrabban szólalhatnak fel és mesélhetik el saját történetüket.

2017 – Az eredeti szupermodellek újra egyesülnek a Versace kifutóján

Gianni Versace utódja, Donatella imád divattörténelmi pillanatokat alkotni. Vitatható, de szerintünk az évtizedben a tervező legnagyobb dobása az volt, amikor a 2018-as tavaszi/nyári kollekciójának fináléján megjelentek a kilencvenes évekbeli ikonok, Claudia Schiffer, Carla Bruni, Naomi Campbell, Cindy Crawford és Helena Christensen. Könnyfakasztó pillanat volt.

2018 – A Marvel bemutatta a Fekete Párduc című filmet

Történelmileg igencsak fontos pillanata volt az évtizednek az a momentum, amikor bekerült a mozikba a Fekete Párduc. Michael B Jordan, Lupita Nyong'o és Chadwick Boseman főszereplésével csak afroamerikai szuperhősöket vonultatott fel a vásznon. Köztudott, hogy a szuperhősöket adaptáló Marvel képregénymárka történeteiben a fehér férfikarakterek uralnak. A film három Oscar-díjat és egy BAFTA díjat is nyert.

2018 – Villanelle (és a pink Molly Goddard tüllruha)

Több ezer mém alapját szolgálta ez a ruha. A szerethető antihős Villanelle-t az HBO Megszállottak viadal című sorozatából ismerhetjük, Jodie Comer alakításában. Az arckifejezései, imádnivaló akcentusa és vidám, ám mégis szörnyen gonosz habitusa csak egy a sok közül, amiért odáig vagyunk. Molly Goddard ruhájával született meg a "Big Dress Energy", ami a modern korszak mantrája.

2018 – Celine Dion reneszánszát éli

Már láttunk ilyet nem egy sztártól, Matthew McConaughey például a szerethető romantikus filmek hőséből Oscar-díjas , remekszínészig küzdötte fel magát. Keanu Reeves pedig kultikus ikonná változott.

Most pedig ugyanez történik Celine Dionnal is. A hamvaiból újjászületett divatikon rengeteg elképesztő lookban jelent meg az utóbbi időszakban, előszeretettel hordja az olyan luxusmárkák extravagáns darabjait, mint a Vetements vagy a Balenciaga. Folytasd, amit eddig csináltál, Celine. Imádjuk!

2018 – Meghan Markle csatlakozik a királyi családhoz

2019 május 19-én Meghan Markle és Vilmos öccse, Harry herceg káprázatos esküvő keretein belül keltek egybe. A nagy napra Markle egy Givenchy menyasszonyi ruhát viselt, öt méter hosszú fátyollal. A ruhát a ceremónia után egy Stella McCartney darabra cserélte. Bárcsak újra átélhetnénk ezt a napot.

2019 – Fleabag, vagyis Phoebe Waller-Bridge világszenzációs sorozata

"A frizura mindennél fontosabb, Anthony!" - sosem hallottunk még ikonikusabb mondatokat, mint a Fleabag nevű angol sorozatban. Az évtized egyik legnagyobb felfedezettje az író és színész Phoebe Waller-Bridge, akinek sorozata mélyreható, egyedülálló párbeszédeivel korszakalkotó művet hozott létre. Sajnos, csak két évaddal.

2010-es évek - Az aktivisták korszaka

Malala Yousafzai, Zendaya, Emma González, Alexandra Ocasio-Cortez, Yara Shahidi, Greta Thunberg, és még folytathatnánk a listát. Az évtizedben előtérbe kerültek a fiatal, elszánt és bátor aktivisták, akik a változásért küzdenek. Nekik - és még sokaknak- köszönhetően a változás már elkezdődött, még ha reménytelennek is tűnik a helyzet. A 16 éves Thunberg komoly hatást ért el a klímakatasztrófa terén, az egész világot felrázta beszédjeivel és tetteivel.

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

 Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról
1

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

2022.09.01. 2 perc olvasás

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!
2

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

2023.06.20. 1 perc olvasás

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!
3

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

2024.02.07. 2 perc olvasás

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

30 ikonikus hollywoodi barátság
4

30 ikonikus hollywoodi barátság

2019.06.07. 1 perc olvasás

30 ikonikus hollywoodi barátság

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz
5

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

2021.10.31. 5 perc olvasás

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról
6

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

2023.05.16. 1 perc olvasás

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?
7

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

2022.07.27. 1 perc olvasás

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

10 horror film, amit képtelenség végignézni 
8

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

2022.10.14. 5 perc olvasás

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

ezek is érdekelhetnek

4 divattrend a 2010-es évekből, ami ismét hódít

4 divattrend a 2010-es évekből, ami ismét hódít

2024.01.16. 2 perc olvasás

Retrospective

Megjelent az ELLE magazin új évi száma!

Megjelent az ELLE magazin új évi száma!

2021.12.17. 2 perc olvasás

2022

Szőrmementes lesz az ELLE minden kiadványa

Szőrmementes lesz az ELLE minden kiadványa

2021.12.02. 2 perc olvasás

Anti-fur

És akkor az élet félbeszakadt

És akkor az élet félbeszakadt

2020.08.24. 5 perc olvasás

Kamala Harris hivatalosan is Joe Biden alelnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson

Kamala Harris hivatalosan is Joe Biden alelnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson

2020.08.12. 2 perc olvasás

Nyári inspiráció – 50 outfit ötlet, amit idén nyáron ki kell próbálnod

Nyári inspiráció – 50 outfit ötlet, amit idén nyáron ki kell próbálnod

2020.07.08. 9 perc olvasás

Sminktrendek 2020-ban: Frissebb és modernebb

Sminktrendek 2020-ban: Frissebb és modernebb

2020.04.16. 4 perc olvasás

Akrobaták és kocsmai bunyó a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Akrobaták és kocsmai bunyó a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2020.03.09. 3 perc olvasás

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves