Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

10 zseniális magyar filmplakát

2017. szeptember 12.

9 perc olvasás

báv moziplakát
10 zseniális magyar filmplakát

Most te is beszerezhetsz belőlük


A rendszerváltás előtt hazánkban és jellemzően az egész keleti blokkban a külföldi és magyar filmekhez egyaránt itthon készültek a plakátok a politikai berendezkedés miatt. Egy-egy filmhez a megtekintés után több grafikus is készített tervet, amelyekből egy bíráló bizottság választotta ki a nyomdába, majd a mozik falára kerülő alkotást. A filmeket egyedi értelmezésben tálalták a kor grafikusai, ezért Magyarországon, illetve jellemzően a keleti blokk országaiban a plakátművészet egy sajátos művészeti ággá nőtte ki magát. A sokszor igen merész vagy éppen elvont alkotások megszületését az is elősegítette, hogy az akkori politikai viszonyoknak ellentmondva, ezt a művészeti formát szinte alig cenzúrázták. Ez az egyedi, különleges hangvétel az, ami itthon és nemzetközi viszonylatban is értékessé teszi a magyar plakátokat a gyűjtők számára is.

1.KING KONG

Minden idők leghíresebb szörnymozija, a King Kong 1933-ban debütált az amerikai mozikban, melynek az évek során rengeteg folytatása és feldolgozása született. Az első, még az eredeti film franciaországi premierjéhez Rene Peron készített egy art deco plakátot, amely napjainkban azért került újra reflektorfénybe, mert a Sotheby’s szeptemberi aukcióján szerepel egy példány belőle, aminek az értékét 20.000-30.000 Fontra becsülik a szakértők.  A film 1976-os verziója Jessica Lange és Jeff Bridges főszereplésével mára igazi klasszikussá vált. A szuperfilmet a 80-as években vetítették a magyar mozik, ehhez Herpai Zoltán készítette el a plakát magyar verzióját.


Balról jobbra: King Kong, rendező: Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack, grafikus: Rene Peron (1933); középen: King Kong, rendező: John Guillermin, grafikus: John Berkey (1976). Jobbra: King Kong, graf.: Herpai Zoltán (1985), kikiáltási ára: 60.000 Ft.

2. A JEDI VISSZATÉR

Helényi Tibort sokan meggyanúsították az idők során, hogy úgy készítette el A Jedi visszatér plakátját, hogy előtte nem nézte meg a filmet, ezért ábrázolt a plakáton egy a filmben nem létező karaktert. Helényi azonban többször is cáfolta ezt, így a zöld szörnyre továbbra sincs magyarázat.  A kitalált karakter ellenére sem véletlen, hogy ez az egyik legkeresettebb magyar filmplakát külföldön. Az amerikai verzió mellé készült, a galaxist feltáró fénykard már egy fantáziadúsabb változat volt, de Hollywood színpadiasságát Helényi Darth Vaderbe oltott halálcsillaga könnyedén múlta felül.

Return of the Jedi, rendező: Richard Marquand, graf.: Kazuhiko Sano; középen: japán verzió, graf.: Tim Reamer (1983). Jobbra, A Jedi visszatér, graf.: Helényi Tibor (1984), kikiáltási ára: 30.000 Ft.

3. ABBA

Lasse Hallström az ABBA nagysikerű ausztrál turnéján hol a koncertet, hol a színfalak mögötti életet követi végig, egy csetlő-botló ausztrál DJ-t is bevonva a történetbe, aki valahogy mindig lemarad arról, hogy interjút készítsen a zenekar tagjaival. A megaslágerekkel teletűzdelt film amerikai plakátja elég minimálra sikerült, míg a német verzió már a pop art stíluselemeivel próbálta színesíteni a témát. Azonban a maygar verzió itt teljesen eltér a külföldi irányoktól, a Koppány-Hódosi grafikus páros alkotásán még az ausztrál helyszín is megjelenik.

Abba: The Movie, rendező: Lasse Hallström, graf.: Rune Söderqvist (1977), középen a német verzió, grafikusa ismeretlen. Jobbra: ABBA, graf.: Koppány-Hódosi (1978), kikiáltási ára: 34.000 Ft.

4. CHAPLIN: A KÖLYÖK

Charles Chaplin 1921-es klasszikusához a kornak megfelelő rajzos plakát készült, mind az eredeti amerikai, mind a francia mozikba. Kemény György minimalista újraértelmezése azonban nem csak 1976-ban számított modernnek, ezért ezt a darabot bármelyik lakásban is könnyű elképzelni, de a gyűjtők is örömmel licitálhatnak rá.

The Kid, The Idle Class (1976), rendezte: Charles Chaplin. Balra az amerikai verzió, középen a francia, grafikusok nem ismertek. Jobbra: Chaplin, A kölyök semmittevők, graf.: Kemény György (1976), kikiáltási ára: 34.000 Ft.

5. BOSSZÚVÁGY

A Bosszúvágy kultuszfilm jellegét jól mutatja, hogy összesen 3 folytatás követte az 1974-es filmet, amelyben nemcsak Charles Bronson, de még számos szupersztár szerepelt.  2017 novemberében jön a legújabb remake Bruce Willis főszereplésével, és nagyrészt budapesti helyszínekkel.  A korabeli amerikai plakát a film egyik jelenetét emeli ki, a német mozikba kerülő verzió pedig szó szerint a főszereplőt helyezi célkeresztbe. A legendás grafikus, Felvidéki András pedig egy fotórealisztikus hősportréval állt elő a magyar mozikba kerülő plakátnál.

Death Wish (1974), rendezte: Michael Winner, balra graf.: Diener-Hauser (1979), középen a német verzió, grafikusa nem ismert. Jobbra: Bosszúvágy, graf.: Felvidéki András (1979), kikiáltási ára: 60.000 Ft.

6. BEN-HUR

A Ben-Hur talán minden idők leghíresebb történelmi filmeposza.  William Wyler filmje 11 Oscar-díjat nyert, ezt a rekordot csak a Titanic tudta megdönteni 30 évvel később. Nem meglepő, hogy a film poszterei az ikonikus szekérversenyt helyezik a középpontba. A film elkészítésekor csak ezt a jelenetet 1 évig készítették elő, közben 78 lovat tanítottak be a forgatásra. Az eredeti amerikai plakát mellett a francia és Helényi Tibor magyar verziója látható, amelyet érdemes tüzetesen átvizsgálni, mert a legapróbb részletek is utalnak a film egy-egy kulcsmozzanatára.

Ben-Hur (1959), rendezte: William Wyler, balra az amerikai plakát, graf.: Ben Stahl, középen a francia verzió, graf.: Roger Soubie. Jobbra: Ben Hur I-II, graf.: Helényi Tibor (1982), kikiáltási ára: 24.000 Ft.

7. KÉTSÉGBEESVE KERESEM SUSANT

A 80-as évek híres Madonna-filmje egy New York-i háziasszonyról szól, akinek megakad a szeme egy hirdetésen: „Kétségbeesve keresem Susant”. Roberta elhatározza, hogy megkeresi a rejtélyes nőt, de közben balesetet szenved. Az ütéstől elveszíti az eszméletét, és Susannak képzeli magát. Az eredeti Susant (Madonna) azonban egy bérgyilkos üldözi. A személyiségcserére utalva a két főszereplő jelenik meg a film eredeti plakátján és a nemzetközi verziókon is a német kivételével, ami a hirdetéssel játszik, míg Ducki Krzysztof, szakítva az eredeti koncepcióval, azt emeli ki, aki aztán el is adta a filmet a pénztáraknál: Madonnát.

Desperately seeking Susan (1985), rendezte: Susan Seidelman. Balra az eredeti amerikai verzió, középen a német, grafikus nem ismert. Jobbra: Kétségbeesve keresem Susant, graf.: Ducki Krzysztof (1987), kikiáltási ára: 32.000 Ft.

8. MACBETH

Roman Polanski Shakespeare feldolgozása brit-amerikai kooprodukcióban készült, azonban a nagy remények és a vegyes kritikai fogadtatás után a film csúfosan megbukott a mozipénztáraknál.  A nézőknek túl sok volt az erőszak és a meztelenség a filmben. Nem véletlenül került tehát a kés az eredeti plakát középpontjába, és bár a japán verzió a romantikus irányba tett próbálkozásokat, Helényi Tibor könyörtelenül belehasított a témába, nem is akárhogy.

Macbeth (1971), rendezte: Roman Polanski. Balra az amerikai, középen a japán plakát, grafikus nem ismert. Jobbra: graf.: Helényi Tibor (1977), kikiáltási ára: 24.000 Ft.

9. MICIMACKÓ

A magyar grafikusok és fordítók mondhatni szabadosan kezelték Walt Disney rajzfilmjeit, hiszen a 70-es években valószínűleg a karakterek levédésével nem foglalkoztak annyit, mint manapság. Bár sokszor ez az átértelmezés javára is vált a műnek, Karinthy Emília fordítása és Karinthy Frigyes irodalmi formára való átültetése egy teljesen új szintre emelte a A.A. Milne meséjét, Hódosi Mária plakátja pedig akár egy mesekönyv címlapja is lehetne.

Winnie the Pooh (1977), Walt Disney, balra az eredeti amerikai plakát, grafikus nem ismert. Jobbra: graf.: Hódosi Mária (1977), kikiáltási ára: 50.000 Ft.

10. MARY POPPINS

Julie Andrews alakítása mára egybeforrt Mary Poppins karakterével. Kevesen tudják, hogy ez az egyetlen film, amelyet Walt Disney személyesen készített és jelöltek az Oscarra. Maga az amerikai plakát is a 60-as évek Broadway-át idézi. Berta Gábor posztere viszont egy festménynek is beillene. Ez nem is csoda, hiszen még a 80-as években is szabadkézzel rajzolták az alakokat, sőt a betűket is, ezeket aztán kivágva összeállították a tervet, amit végül lefotóztak, és ez lett az alapanyaga a nyomdai változatnak.

Mary Poppins (1964), Walt Disney. Balra az eredeti amerikai plakát, grafikus nem ismert. Jobbra: graf. Berta Gábor (1984), kikiáltási ára: 40.000 Ft

A cikkben látható plakátok a BÁV 5. Plakátaukcióján kerülnek árverésre. Az aukció kiállítását a 2017. szeptember 9-16. között tekinthetik meg a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi u. 3.).  Az árverést ugyanitt 2017. szeptember 19-én, 17:00 órakor kezdődik. A belépés ingyenes. További információk, tárlatvezetések és katalógus: www.bav.hu/aukcio

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

10 horror film, amit képtelenség végignézni 
1

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

2022.10.14. 5 perc olvasás

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

 Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról
2

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

2022.09.01. 2 perc olvasás

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?
3

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

2022.07.27. 1 perc olvasás

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz
4

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

2021.10.31. 5 perc olvasás

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról
5

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

2023.05.16. 1 perc olvasás

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

30 ikonikus hollywoodi barátság
6

30 ikonikus hollywoodi barátság

2019.06.07. 1 perc olvasás

30 ikonikus hollywoodi barátság

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!
7

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

2023.06.20. 1 perc olvasás

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!
8

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

2024.02.07. 2 perc olvasás

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

Ezek is érdekelhetnek

Fast fashion az ékszereknél

Fast fashion az ékszereknél

2017.12.08. 2 perc olvasás

Az ékszerek között is újra hódít a retró

Az ékszerek között is újra hódít a retró

2017.11.27. 3 perc olvasás

Új spanyol ékszermárka Magyarországon: UNOde50

Új spanyol ékszermárka Magyarországon: UNOde50

2017.11.17. 3 perc olvasás

Színes drágakövekkel a téli szürkeség ellen!

Színes drágakövekkel a téli szürkeség ellen!

2017.11.09. 3 perc olvasás

Ritka, mint a tanzanit!

Ritka, mint a tanzanit!

2017.10.30. 3 perc olvasás

5 zseniális magyar fotós, aki külföldön lett híres

5 zseniális magyar fotós, aki külföldön lett híres

2017.10.04. 4 perc olvasás

Mennyire prűdek a magyarok? (x)

Mennyire prűdek a magyarok? (x)

2017.07.10. 3 perc olvasás

A stílusos férfikiegészítő: a karóra

A stílusos férfikiegészítő: a karóra

2017.05.08. 5 perc olvasás

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves