Quantcast

Műalkotás

Női alakra cserélik Kolumbusz szobrát Mexikóvárosban

Női alakra cserélik Kolumbusz szobrát Mexikóvárosban
© Mexican National Anthropology and History Institute / AFP

A nemrégiben feltárt, őslakos női alakot ábrázoló faragvány másolatát állítják ki a város legfőbb sugárútján.

Idén januárban, a Huasteca régióban tárták fel azt a titokzatos, őslakos nőalakot ábrázoló prehispán szobrot, amelynek másolatát hamarosan Kolumbusz Kristóf szobrának egykori helyén állítanak ki Mexikóvárosban. Az alkotás az Amajac fiatal nője (Young woman of Amajac) fantázianevet kapta, azt azonban nem tudni, pontosan kit ábrázolhat a kőszobor – a Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet szakértői szerint egy termékenységi istennő alakját örökíthették meg, de az is lehet, hogy a nő a korabeli elit tagja volt.

Az eredeti, kétméteres szobor a mexikóvárosi Antropológiai Múzeumban kap majd helyet, csaknem háromszor nagyobb mását pedig a város fő sugárútján állítják ki, Kolumbusz Kristóf szobrának helyén. A döntést a városi hatóságok azzal magyarázták, hogy az őslakos nők eddig alulreprezentáltak voltak a köztéri alkotásokban.

Ellentmondások a Kolumbusz-szobor körül

Mint a The Guardian is írja, a Kolumbusz-szobrot tavaly távolították el, nem sokkal október 12-e, az Egyesült Államokban Kolumbusz-napként ismert jeles alkalom előtt. Az ünnepnapot a mexikóiak Día de la Raza, azaz a faj napja néven emlegetik, és az őslakosokkal szembeni brutális bánásmód miatt gyakran tiltakozó graffitikkel csúfították el a képmást. A felfedezőről mintázott szobrot a hírek szerint restaurálása után egy kevésbé feltűnő helyre szállítják majd át.