Quantcast

Állami cenzúra

Leradírozta az internetről a megerőszakolt teniszsztárt Kína

Leradírozta az internetről a megerőszakolt teniszsztárt Kína
© David Hahn/Icon SMI/Corbis/Icon Sportswire via Getty Images

Állítólag Peng Shuai ügyéről beszél az ország, miközben a kínai vezetés technikai eszközökkel próbálja eltüntetni a botrány és a sportoló nyomait.

Szexbotrány tört ki a diktatórikus Kínában közismert szereplőkkel - írta meg a múlt héten a BBC. Az ország elsőszámú teniszcsillaga, Peng Shuai ugyanis a közösségi médiában szexuális zaklatással vádolta meg a diktatúra egy korábbi miniszterelnök helyettesét. Konkrétan azzal, hogy megerőszakolta őt.

Azóta a CNN és a SupChina is azt írja, hogy az eset kivizsgálása helyett Peng Shuait a diktatúra eltüntette az internetről. Letiltották a fiókjait a közösségi médiában (például a Kínában legnépszerűbb, állami irányítású Weibón), de ennél sokkal szélesebb körű a nyomeltakarítás.

Kínában hiába keres rá valaki a teniszező nevére, nem dobnak fel semmit az országban működő keresőprogramok, még az olyan szavakra sem, amelyek áthallásosan az ügyére utalhatnak. Olyan alapos (eleinte túlzó) munkát végeztek a cenzorok, hogy állítólag eleinte a tenisz szóra sem lehetett rákeresni. Ennyire útját akarják állni, hogy a neten terjedjen az erőszak története.

Eközben a SupChina beszámolója szerint az ország erről az ügyről beszél.

Mielőtt előállt a történtekkel, Peng Shuai kiemelt figyelmet kapott az állami médiában, hiszen gyakorlatilag az ország első számú teniszcsillaga.

Múlt héten aztán Peng azt állította a 75 éves Zhang Gaoliról, hogy szexuális kapcsolatra kényszerítette őt. Zhang Gaoli 2018-ig miniszterelnök-helyettes volt, a BBC szerint jelenleg is a Kínát vasmarokkal irányító államfő fontos szövetségese.