Quantcast

Ítélkezés

Johnny Depp: „A cancel culture mindenkit megtalál”

Johnny Depp: „A cancel culture mindenkit megtalál”
© Javi Julio/Anadolu Agency via Getty Images

A színész ítélkezésről és vádaskodásról is beszélt, miután átvette a San Sebastián filmfesztivál legnagyobb elismerését.

Az úgynevezett kirekesztő kultúra (cancel culture) által megtestesített „azonnali ítélkezés” elől senki sem menekülhet – mondta Johnny Depp szerdán egy spanyol filmfesztiválon, ahol életműdíjat vehetett át. A színész, aki tavaly elveszített egy rágalmazási ügyet egy brit újsággal szemben, amely „feleségverőnek” bélyegezte, az észak-spanyolországi San Sebastián filmfesztiválon válaszolt az újságírók kérdéseire.

Válaszaiban a #MeToo-mozgalomra látszott utalni, amely azokat a nagyhatalmú férfiakat vette célba, akik szexuálisan zaklatják vagy bántalmazzák a nőket. A színész szerint azonban a dolgok kezdenek kicsúszni az irányításunk alól. „A #metoo rengeteg más mozgalmat elindított, úgy gondolom, a lehető legjobb szándékkal – de érzéseim szerint az indulatok annyira elszabadultak, hogy már senki sincs biztonságban” – mondta.

A bíróság ellene ítélt

Ahogy a The Guardian is beszámolt róla, a háromszoros Oscar-jelölt színész 2020-ban beperelte a The Sunt, egy brit pletykalapot, amely azt állította, két évig tartó házasságuk alatt erőszakos volt exfeleségével, Amber Hearddel. A bíró elutasította Depp rágalmazási keresetét, mert úgy találta, a 2018-ban megjelent cikk, amely Deppet „feleségverőnek” nevezte, „lényegében igaznak” bizonyult.

A bíró így rendelkezett: „Megállapítottam, hogy a Miss Heard által állítottak nagy része igaz.” Az ítélet szerint az 57 éves Depp tucatnyi alkalommal bántalmazta a 34 éves Heardöt, és a nő háromszor érezte magát életveszélyben mellette.

A 16 napig tartó tárgyalás után Deppnek vissza kellett lépnie a Legendás állatok és megfigyelésük című filmfranchise-ban alakított szerepétől, így elveszített egy lehetőséget, hogy visszafordítsa a rágalmazási per negatív hatásait.

Tiltakoznak a nőjogi szervezetek

Női jogvédő szervezetek és néhány filmiparban dolgozó nő kritikával illette a spanyol filmfesztivál döntését, amiért Deppnek adták a Donostia-díjat, amelyet „karrierje elismeréséül” ítéltek a színésznek. Ez a fesztivál legnagyobb kitüntetése, ami San Sebastián baszk elnevezéséről kapta a nevét.

Depp, aki továbbra is tagadja, hogy valaha erőszakos lett volna Hearddel, az újságíróknak úgy nyilatkozott: „Senki sincs biztonságban, de azt hiszem, ha nálad van az igazság, csak erre van szükséged.”