Quantcast

Tokió 2020

Egyenruhájukkal üzentek a német női tornászválogatott tagjai

© Marijan Murat/picture alliance via Getty Images

Teljes testet eltakaró egyenruhában mutatták be gyakorlataikat a tokiói olimpián, így tüntettek a sportáguk szexualizációja ellen.

Az évek során azonban az olimpia a lenyűgöző sportteljesítmények mellett a társadalmi igazságosság kérdéseinek platformjává vált, ahol a sportolók a reflektorfényben töltött pillanataikat időről időre arra használják fel, hogy felhívják a globális közönség figyelmét a fennálló igazságtalanságokra. 1968-ban például Tommie Smith és John Carlos, az Egyesült Államok csapatának sportolói a dobogón állva a fekete közösség jellegzetes karemelésével ünnepelték meg eredményeiket, emlékeztetve a nézőket arra, hogy bár ők az Egyesült Államok csapatának sportolói, a feketéknek otthon még mindig nincsenek alapvető polgári jogaik.

Figyelemfelkeltésből és fontos üzenetek tolmácsolásából az idei olimpián sincs hiány, a brit női labdarúgó-válogatott tagjai a múlt heti, Japán elleni mérkőzésük előtt térdre ereszkedtek a pályán, szolidaritást vállalva a Black Lives Matter mozgalommal. (George Floyd halála óta több brit futballista szokásává vált a kezdőrúgás előtt letérdelni, hogy kifejezzék együttérzésüket.) Legutóbb pedig a német tornászválogatott fogalmazott meg egyértelmű üzenetet az ötkarikás játékokon.

A német tornászlányok a tokiói selejtezőn teljes testüket takaró, hosszú ujjú és lábszárú egyenruhában mutatták be gyakorlataikat, a szokásos, lábakat teljes egészében szabadon hagyó ruházat helyett. A csapat tagjai így szerették volna kifejezni tiltakozásukat a sportáguk szexualizációja ellen.

A tornászok először idén áprilisban, az Európa-bajnokságon viselték a szokatlan egyenruhát. A csapat egyik tagja, Sarah Voss akkor elmondta, hogy fiatalkorában semmi gondja nem volt a rövidebb fazonnal, ám ahogy egyre idősebb lett átesett a pubertáskoron és elkezdett menstruálni, már nem érezte magát kényelmesen benne.

A tornász a BBC-nek adott interjújában hangsúlyozta, azt szeretné, ha a tornászok szabadon dönthetnének arról, hogy milyen ruhában szeretnének versenyezni – ha jól érzik magukat benne, akkor viselhetik a rövidebb fazont, de ha inkább a hosszú mellett döntenének, arra is lenne lehetőségük.

A Német Tornaszövetség is kifejtette, hogy a tornászaik azért kezdtek el egész testet takaró egyenruhát viselni, hogy ezzel fejezzék ki állásfoglalásukat a sportág szexualizációja ellen, különösen a közelmúltban napvilágra került szexuális visszaélési botrányok fényében. Az elmúlt években ugyanis a világ leghíresebb tornászai, köztük Simone Biles és Aly Raisman, az Amerikai Egyesült Államok válogatottjának tagjai vállalták a nyilvánosság előtt, hogy a válogatott orvosa, Larry Nassar szexuálisan zaklatta őket. A sportorvost azóta elítélték tettéért, és életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Forrás: Elle