Quantcast

Egyenlő bánásmód

A nőket sem lehet kizárni a hagyományőrző versenyből

© KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A német bíróság döntött: a bajor hagyományőrző horgászversenyen biztosítani kell a nevezést a női jelentkezők számára is.

A német Memmingen városában több mint 100 éves hagyománya van a Fischertag ünnepének – a halászok napja alkalmából minden évben versenyt rendeznek, amelyet az a férfi nyer, aki a legnagyobb halat fogja ki a város patakjából – őt koronázzák aztán a „halászkirállyá.” Merthogy egy 1931-es szabály kimondja, hogy az évszázados hagyomány megőrzése céljából csak olyan férfiak nevezhetnek a versenyre, akik legalább öt éve Memmingenben élnek.

Ez azonban a jövőben változni fog, a német bíróság ugyanis hatályon kívül helyezte a szabályt, miután a kerületi bíróságon panaszt nyújtottak be amiatt, hogy nők nem indulhatnak a versenyen. A hivatalos indoklás szerint a rendezvénynek a helyi történelem, a kultúra és a környezetvédelem szolgálatára irányuló céljai nem indokolják az egyenlőtlen bánásmódot. A bírák emellett azzal is érveltek, hogy a rendezvény az évek során megszűnt a történelem teljesen hű reprodukciója lenni.

Az elnöklő bíró az Euronews értesülései szerint először peren kívüli egyezséget javasolt a feleknek, ám ezt sem a panaszt tevő, sem a szervezők nem fogadták el, így a tárgyalás lefolytatása után a rendezvény köteles megnyitni a jelentkezés lehetőségét a nők előtt is.