Quantcast

We did it, Joe!

85 percre női elnöke volt az Egyesült Államoknak

85 percre női elnöke volt az Egyesült Államoknak
© Brendan Smialowski / AFP

Kamala Harris átmenetileg töltötte be az elnöki pozíciót, amíg Joe Biden egy orvosi beavatkozáson vett részt.

A történelem során először fordult elő, hogy az Egyesült Államok elnöki tisztségét egy nő tölthette be, még ha csak nyúlfarknyi időre is. A Fehér Ház közleményéből kiderült, Kamala Harris 85 percen át „helyettesítette” Joe Bident, amíg a megválasztott elnök altatásban átesett egy béltükrözésen.

A CNN beszámolója szerint rutineljárás, hogy az altatással járó orvosi beavatkozások idejére az amerikai elnök jogköreit átmenetileg az alelnök látja el – így történt ez például George W. Bush esetében is, aki helyett Dick Cheney „ugrott be”.

Levélben adta át a jogokat

Az altatás előtt Joe Biden levélben értesítette Nancy Pelosi képviselőházi elnököt és Patrick Leahy demokrata szenátort, hogy az elnöki jogköröket átmenetileg Kamala Harrisre bízza. „A mai napon egy rutinszerű orvosi beavatkozáson fogok átesni, amely altatást igényel. A jelenlegi körülményekre való tekintettel úgy döntöttem, hogy a beavatkozás és a felépülés rövid idejére az Egyesült Államok elnöki tisztségével járó hatásköröket és feladatokat ideiglenesen átruházom az alelnökre” – fogalmazott a levélben.