Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

OPTIKAI CSALÓDÁS

Csak az átlagnál okosabb emberek látják meg az állatot a képen

2022. július 22.

2 perc olvasás

ELLE

pszichológia IQ
Csak az átlagnál okosabb emberek látják meg az állatot a képen
© jagranjosh.com

Neked sikerült 10 másodperc alatt megtalálni az állatot a képen? Akkor az átlagnál is okosabb vagy az optikai csalódás szerint. 


Hihetetlen mennyire egyszerű: ez a 10 másodperces optikai csalódás azonnal elárulja, okosabb vagy-e az átlagnál!

Pillanatok alatt elárulnak minket az optikai csalódások

Amikor különböző élethelyzeteken megyünk keresztül, hajlamosak vagyunk csak azt látni, amit látni szeretnénk, mintha valamilyen szűrő lenne rajtunk. Sokféle optikai illúzió létezik, például fizikai, fiziológiai és kognitív illúziók is. Ezek az optikai illúziók a pszichoanalízis területéhez is tartoznak, mivel az intelligencia hányadosát (IQ) is megvilágítják. A normális emberi agy többféleképpen tudja nézni a képeket, így minden szögből eltérő észlelést alakít ki. Ennél az optikai csalódásnál meg kell találni egy rejtett állatot a cikk-cakk vonalak között. Akinek pedig sikerül 10 másodperc alatt, az az átlagnál okosabb a készítők szerint.

Lássuk a feladványt!

Fotó: jagranjosh.com

A képet Ilja Klemencov művész készítette, és Hectic Nick osztotta meg a TikTokon. A kép meghódította a közösségi médiát, hatalmas sikert aratott a TikTok felhasználóinak körében is. 

A kihívás lényege az, hogy észrevedd, az állatot a cikk-cakk vonalak között, amely ha sikerül, megmutatja, hogy az átlagosnál magasabb IQ-szinttel rendelkezel-e. Ez az optikai csalódás segíthet az intelligenciahányados tesztelésében. Vannak, akik azonnal látják, míg másoknak kissé több időbe telik. A feladvány akkor teljesített, ha sikerül 10 másodpercen belül.

A Current Biology-ban megjelent kutatás szerint a magasabb IQ-val rendelkező emberek könnyebben tudnak a részletekre koncentrálni, és könnyebben figyelmen kívül hagyják a kevésbé releváns információkat.

Lássuk a megoldást!

Fotó: jagranjosh.com

Te megtaláltad a képen rejtőző pandát?

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves