Quantcast

Mellek mindenütt: a divathónap legfeltűnőbb trendje

A csillogó páncéltól az ékszermelltartóig.

Ha az extra rövid miniszoknyára vagy az ejtett vállú felsőre gondolunk, egyértelművé válik, hogy a divat előszeretettel emeli ki a női test egy-egy specifikus részét. A 2020-as tavaszi/nyári divathét során a designerek a mellre fektették a hangsúlyt. Míg egy mély dekoltázs vagy egy push-up is megteszi a hatását, a tervezők a női test ezen területét most inkább komoly konstrukciókkal és részletekkel emelték ki. A kifutón a bőrfűzők, egyedi nyakvonalak és bohém minták domináltak, hogy a vonuló modellek felsőtestét még véletlenül se lehessen figyelmen kívül hagyni.

Alexander McQueen

Givenchy

Dion Lee

A divat az innovációról és az újragondolásról szól, ami alól a mostani tavaszi/nyári kollekciók sem voltak kivételek. Ebben a szezonban a tervezők kiemelt figyelmet szenteltek a fűzőknek (hiszen ebben a vintage designer ruhákat népszerűsítő korszakban a Mugler vagy Vivien Westwood által tervezett, legendás fűzők is újra berobbantak a köztudatba). Az eredeti fűzőnek az egyetlen funkciója, hogy minél vékonyabb derekat varázsoljon és kiemelje, megnagyobbítsa a mellet optikaliag. Dion Lee letisztult valamint a Givenchy és Alexander McQueen bőrből készült fűzői a felső ruházat egy teljesen új vállfaját hozták létre, mely őrülten nagy hangsúlyt fektet a dekoltázsra.

Saint Laurent

Saint Laurent

Versace

A Versace és a Saint Laurent rendhagyó nyakvonalakkal hívják fel a figyelmet a női felsőtest formáira. Gianni Versace és Yves Saint Laurent designerként szerették kiemelni a női test adottságait, az idei kollekcióiban megjelenő sziluettek modern csavart vittek az egyszerű szabással rendelkező fűzőkbe. Donatella Versace és Anthony Vaccarello, a két divatház jelenlegi igazgatói elődjeik előtt tisztelegve ezeket a fűzőket friss, mai változatban mutatták be a kifutókon, ugyanúgy érzékeltetve a női test feminin jegyeit. Tom Ford ezt a trendet sokkal érzékletesebben lovagolta meg, hiszen szó szerint kiemelte a melleket csillogó ruháiban. Az általa tervezett gladiátorszerű, páncélhoz hasonlító felsőket leginkább a hellenisztikus művészet inspirálta. A szépség és a női alak jegyeit keverte az erővel, melyet egy páncélra hajazó fűzővel testesített meg. Ford kreációi erőteljes üzenetet sugároznak, a designer mindemellett a védjegyének számító szexi, erotikus vonalat is megjelenítette a kollekciójában.

Tom Ford

Tom Ford

Tom Ford

Más tervezők ennél sokkal egyszerűbb formákkal hódoltak a trendnek. JW Anderson divatbemutatóján a designer úgy küldte a modelleket a kifutóra, hogy a ruhák felsőrészéhez egy hatalmas kristályokkal kirakott pánt volt rögzítve, hogy kiemelje a mellrészt. Ez a túlzó kiegészítő - amivel a divatház egyébként még az egyre népszerűbb pánt (és hám) viselésének trendjébe is beletrafált - kulcsfontosságú szerepet játszott a kollekcióban. A könnyed, lágyan omló ruhákra rögzített ékszermelltartók bohém, mégis elegáns hatást keltettek. Szerintünk ez koronázta meg a mellre fókuszáló trendet, ami erőteljesen uralkodik ebben a szezonban.

Dion Lee

Dion Lee