Quantcast

Divattörténelem

Először mutatták be őslakos tervezők alkotásait az ausztrál divathéten

© Getty Images

Történelmi pillanatoknak lehettünk szemtanúi az ausztrál divathéten: korábban még nem volt példa rá, hogy őslakos divattervezők ruháiban léptek volna színpadra a modellek.

Az idei ausztrál divathét páratlan nyitánnyal vette kezdetét, az ötnapos eseményt a Muggera Dance Company és Jarron Andy közös produkciója indította útjára. Az őslakos tánccsoport után az ünnepség harmadik napján aztán újabb történelmet írt az esemény: az ausztrál divathét 25 éves története során első alkalommal léptek kifutóra őslakos divattervezők ruháiban a modellek a First Nations Fashion + Design keretében.

7 őslakos tervező mutatkozott be

A Grace Lillian Lee által megálmodott kifutón nemcsak hét őslakos tervező figyelemreméltó kollekciója elevenedett meg a kultúra és a történetmesélés magával ragadó élményén keresztül, hanem mindenféle kreatív szakma képviselői reflektrofénybe kerültek: az őslakos fodrászoktól és sminkesektől kezdve Libby Emerson természetes ausztrál virágkompozícióiig.

A show-t William Barton zenész és Luke Currie-Richardson előadóművész nyitotta meg, majd az AARLI, az Amber Days, a Sown in Time, a NUNGALA CREATIVE, a Clair Helen, a Ngarra Miimi és a rendezvény kurátora, Grace Lillian Lee alkotásai lepték el a színpadot.

A közönség állva ünnepelt

A bemutató felvillanyozó élmény volt, amelyet a közönség álló ovációval jutalmazott. Zárásként az Electric Fields együttes adta elő Paul Kelly és The Messenger politikai tiltakozás gyanánt írt közös dalát (From Little Things Big Things Grow), a Gurindji nép és Vincent Lingiari bennszülött aktivista előtti tisztelgésképpen. A meghívott zenei előadók közt volt továbbá DRMNGNOW is, aki a kifutón vonulva előadta az Indigenous Land című dalát, miközben annak felkavaró szövege a kivetítőkön is olvasható volt.

A szimbolikában gazdag terveket olyan lenyűgöző tehetségek készítették el, mint Charlee Fraser, Nathan Maguire, Perry Mooney és Felicia Foxx, akiknek a modelljei a markukból homokot szórva zárták a show-t – emléket állítva a híres Mabo-per 29. évfordulójának.

A bemutató legalább annyira megindító volt, mint amennyire kivételes, olyan tehetségeket ismerhettünk meg, akik korábban kimaradtak a divat reflektorfényéből, és ahogy Fraser fogalmazott: „ez nem csupán egy pillanat, ez egy mozgalom.”

További képekért kattints a galériánkra! 

Forrás: ELLE