Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

ITT A TAVASZ!

Tavaszi nagytakarítás: ezektől a dolgoktól szabadulj meg azonnal!

2023. április 18.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

nappali lakberendezés gardrób rendrakás dekor szelektálás
Tavaszi nagytakarítás: ezektől a dolgoktól szabadulj meg azonnal!
© Getty Images

Frissítsd fel otthonod egy jó kis tavaszi nagytakarítással!


A takarítás, rendrakás és kiszelektálás ugyan nem a legkedveltebb elfoglaltságok, de kétségtelenül jó hatással vannak a kedvünkre, koncentráltságunkra és életvitelünkre. Íme egy 10-es lista, miktől szabadulj meg azonnal a tavaszi nagytakarításkor!

1. Duplikációk

Vannak a konyhában olyan használati tárgyak, amikből jó, ha van több: poharak, tányérok, evőeszközök… és vannak, amikből teljesen felesleges. Hány spatulát, muffinsütőt, zöldségpucolót vagy fokhagymatörőt használsz? Ha egyszerre egyet, a másik tartalékos darab mehet is egy Charity boltba.

2. Elszíneződött ételdobozok

Egyrészt érdemes átgondolni, mennyire is van szükség a műanyag ételdobozokból, másrészt górcső alá kell venni, mennyire viseltesek már. Ezeknek a daraboknak átlagosan 5 év az élettartamuk, utána mehetnek a szelektív hulladék közé.

3. Felesleges ruhák

Talán a legnehezebb, de legfelszabadítóbb is a ruhászsekrényből kiszelektálni azokat a darabokat, amiket nem hordunk, nem jók már vagy rosszul érezzük benne magunkat. De minek foglalnák tovább az értékes helyet az új darabok elől?

4. Páratlan zoknik

A zoknik nem kimondottan hűséges típusok. Elég egy kis figyelmetlenség a mosásnál, máris elhagyták a párjukat. Ha sok ilyen szingli darabod vár az újraegyesülésre, de már nem látsz rá reményt, hogy megtaláld a párjuk, mehetnek a ruhakonténerbe.

5. Haszontalan alsóneműk

Mind bűnösök vagyunk, ha csipkés bugyi vagy melltartó túlvásárlásról van szó! Hiszen hiába esünk azonnal szerelembe, sajnos egy-két használat után a kényelmi szempontok peremvidékre sodorják őket. A másik véglet pedig, hogy egy kényelmes bugyit túl sokáig használunk. Szakértők szerint körülbelül 2 hétre elég alsónemű kell, hogy legyen a szekrényünkben, de csak olyanok, amikben magabiztosnak érezzük magunkat.

6. Megunt, kinőtt játékok

Először talán érdemes azokkal kezdeni, amik már nem működnek vagy hiányosak, majd azokat kiválogatni, amik még jók, de a gyerkőc kinőtte, megunta. Az első csomag mehet a lomok közé, a második pedig rászoruló gyerekek, családok számára lehet nagy ajándék.

7. Leharcolt törölközők

Bizony a törölközőknek is van szavatossági idejük! A sokat használt daraboknak jó hasznát vehetik egy állatmenhelyen.

8. Lejárt napvédőkrémek

Jön a nyár! De tudtad, hogy a napvédőkrémek hatékonysága az idővel csökken? Érdemes figyelni a tavalyi krémed lejárati dátumát. Idén használd el, ne vegyél újat, ha közeleg a szavatossága lejárta!

9. Kabátok, kiegészítők, amiket már nem használsz

Az előszobai szekrényed neked is tele van kabátokkal, kesztyűkkel, sapkákkal? Olyanokkal is amik épp nem is szezonálisak vagy már nem is használod őket? Ideje kiválogatni ezeket a térfogat foglaló darabokat!

10. Elavult tech cuccok

Régi TV távirányító, zsinóros egér vagy elromlott hangszóró, Hi-Fi rendszer. Ezek azok az elektronikus hulladékok, amik nem túlzás, hogy mérgezik az otthonod. Vidd el őket egy műszaki cikk kereskedésbe, ahol boldogan elfogadják őket.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves