Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

KONYHAI RENDSZEREZÉS

5 hiba, amit ne kövess el a hűtőd rendszerezésénél!

2023. május 27.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

lakberendezés rendszerezés dekor hűtő hűtőszekrény
5 hiba, amit ne kövess el a hűtőd rendszerezésénél!
© Shutterstock

A hűtőszekrény tisztítása és rendbetétele egyike azoknak a feladatoknak, amelyeket inkább halogatunk. 5 hiba, amit kerülj el, ha belefogsz!


A hűtőszekrényben uralkodó rend, nem csak funkcionálisabbá és kényelmesebbé teszi a használatát, de segít abban, hogy elkerüljük az élelmiszerpazarlást, és hosszú távon akár még pénzt is megtakarítsunk. Ezt az 5 hibát érdemes elkerülni, ha szeretnénk ezeket a célokat elérni!

1. Tudod mire jó a “csemegefiók”?

A hűtőszekrény alján elhelyezett csemegefiók nevéből fakadóan olyan élelmiszerek tárolására alkalmas, mint a felvágottak, csemegehúsok, sajtok, amik ott jobban elállnak.

2. Túlzsúfolás

A túlságosan tömött hűtőszekrény nehezen tud mindent hűteni, és sokkal kevésbé hatékony, ezért kell mindig alaposan megnézni mi járt már le benne, minek van biztosan ott a helye, nem inkább a kamrában, vagy konyhaszekrényben. Minél kevesebb élelmiszert kell a hűtőnek hűteni, annál kisebb az esélye azok korai megromlásának és így az élelmiszerpazarlásnak is.

3. Túl sok tárolódoboz, befőttesüveg

A műanyag szervezők, dobozok gyakran több helyet foglalnak el, mint amennyit segítenek a rendezésben, ahogy a befőttesüveges élelmiszerek is könnyen halmozódnak fel valamelyik polcon egy használat után. Egyrészt érdemes praktikus rendszerezőkbe fektetni, illetve a befőttesüvegeket inkább az ajtón tartani, hogy szem előtt legyenek.

4. Tojásdoboz kérdés

A tojáshéj enyhén porózus és képes felszívni más élelmiszerekből származó szagokat és baktériumokat, ezért jobb, ha a tojásokat az eredeti kartondobozban tároljuk. Lehet, hogy esztétikusabbnak tűnik kivenni és műanyag tárolóedényben tárolni, de a kartondoboz tárolása gyorsabb és egyszerűbb.

5. Zóna hiány

Ahogy az otthonunk, a hűtőnk is érdemes zónákra osztani, hogy mindennek meglegyen a megfelelő helye

Nyers hús: A nyers húst és a baromfihúst, például a marha-, csirke- és sertéshúst a legalsó polcon kell tárolni, ahol a leghidegebb van a hűtőben.

Tejtermékek: A tejet, sajtot, vajat és joghurtot a hűtőszekrény középső polcain kell tárolni, ahol a hőmérséklet a legstabilabb.

Friss termékek: A legtöbb gyümölcsöt és zöldséget fiókokban kell tárolni, hogy megőrizzék állagukat és megakadályozzuk a kiszáradást.

Csemegehúsok: A szeletelt csemegehúsokat, például a sonkát, a pulykát és a marhasültet a csemegefiókban kell tárolni, hogy frissek maradjanak.

Italok: Az olyan italokat, mint a víz, gyümölcslé, a hűtőszekrény felső polcain kell tárolni.

Tojás: A tojásokat az eredeti dobozukban kell tárolni, és a hűtőszekrény hátuljához közeli polcra kell helyezni, ideális esetben az alsó polcra, ahol a leghűvösebb van. 

Maradékok: A maradékot légmentesen záródó edényekben kell tárolni, és a hűtőszekrény felső polcain kell elhelyezni.

Fűszerek: A ketchupot, a majonézt és más fűszereket az ajtópolcokon kell tárolni, ahol a hőmérséklet kevésbé egyenletes. Ezek ugyanis tartósabb élelmiszerek.

Via

Neked ajánljuk

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves