A hűtőszekrény tisztítása és rendbetétele egyike azoknak a feladatoknak, amelyeket inkább halogatunk. 5 hiba, amit kerülj el, ha belefogsz!
A hűtőszekrényben uralkodó rend, nem csak funkcionálisabbá és kényelmesebbé teszi a használatát, de segít abban, hogy elkerüljük az élelmiszerpazarlást, és hosszú távon akár még pénzt is megtakarítsunk. Ezt az 5 hibát érdemes elkerülni, ha szeretnénk ezeket a célokat elérni!
A hűtőszekrény alján elhelyezett csemegefiók nevéből fakadóan olyan élelmiszerek tárolására alkalmas, mint a felvágottak, csemegehúsok, sajtok, amik ott jobban elállnak.
A túlságosan tömött hűtőszekrény nehezen tud mindent hűteni, és sokkal kevésbé hatékony, ezért kell mindig alaposan megnézni mi járt már le benne, minek van biztosan ott a helye, nem inkább a kamrában, vagy konyhaszekrényben. Minél kevesebb élelmiszert kell a hűtőnek hűteni, annál kisebb az esélye azok korai megromlásának és így az élelmiszerpazarlásnak is.
A műanyag szervezők, dobozok gyakran több helyet foglalnak el, mint amennyit segítenek a rendezésben, ahogy a befőttesüveges élelmiszerek is könnyen halmozódnak fel valamelyik polcon egy használat után. Egyrészt érdemes praktikus rendszerezőkbe fektetni, illetve a befőttesüvegeket inkább az ajtón tartani, hogy szem előtt legyenek.
A tojáshéj enyhén porózus és képes felszívni más élelmiszerekből származó szagokat és baktériumokat, ezért jobb, ha a tojásokat az eredeti kartondobozban tároljuk. Lehet, hogy esztétikusabbnak tűnik kivenni és műanyag tárolóedényben tárolni, de a kartondoboz tárolása gyorsabb és egyszerűbb.
Ahogy az otthonunk, a hűtőnk is érdemes zónákra osztani, hogy mindennek meglegyen a megfelelő helye.
Nyers hús: A nyers húst és a baromfihúst, például a marha-, csirke- és sertéshúst a legalsó polcon kell tárolni, ahol a leghidegebb van a hűtőben.
Tejtermékek: A tejet, sajtot, vajat és joghurtot a hűtőszekrény középső polcain kell tárolni, ahol a hőmérséklet a legstabilabb.
Friss termékek: A legtöbb gyümölcsöt és zöldséget fiókokban kell tárolni, hogy megőrizzék állagukat és megakadályozzuk a kiszáradást.
Csemegehúsok: A szeletelt csemegehúsokat, például a sonkát, a pulykát és a marhasültet a csemegefiókban kell tárolni, hogy frissek maradjanak.
Italok: Az olyan italokat, mint a víz, gyümölcslé, a hűtőszekrény felső polcain kell tárolni.
Tojás: A tojásokat az eredeti dobozukban kell tárolni, és a hűtőszekrény hátuljához közeli polcra kell helyezni, ideális esetben az alsó polcra, ahol a leghűvösebb van.
Maradékok: A maradékot légmentesen záródó edényekben kell tárolni, és a hűtőszekrény felső polcain kell elhelyezni.
Fűszerek: A ketchupot, a majonézt és más fűszereket az ajtópolcokon kell tárolni, ahol a hőmérséklet kevésbé egyenletes. Ezek ugyanis tartósabb élelmiszerek.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!