Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

KÖNYVEK BIRODALMA

Inspiráló könyvtárszobák, ahol minden adott a kikapcsolódáshoz

2023. november 19.

2 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

lakberendezés könyvtár könyvespolc könyvtárszoba könyvtárolás könyvrendezés
Inspiráló könyvtárszobák, ahol minden adott a kikapcsolódáshoz
© Shutterstock

A könyvtárszobák egyáltalán nem unalmas terek.


Nincs is olyan helyiség egy otthonban, ami több eleganciát és kifinomultágot sugározna, mint a könyvtárszoba. Persze nem mindenhol van hozzá külön szoba: van, hogy az étkező, dolgozószoba vagy a nappali részeként lesz kialakítva. Viszont egy tökéletesen kialakított hely az olvasáshoz, felbecsülhetetlen érték.

1. Kilátással

Ha a szeretett könyvekhez csodás kilátás is párosul, garantáltak a mély gondolatok és az elcsendesedés.

2. Minimalista 

A kevesebb, több. A kedvenc könyveknek elég lehet egy könyvespolc is, főleg egy minimalista otthonban. A hasonló színű könyveket persze tudatosan kell összeválogatni, de akár egységes színű borítóba is lehet őket csomagolni.

3. Kifordítva

Egy másik megoldás, hogy elkerüljük a könyvek össze-vissza hatását, ha nem gerincükkel, hanem lapjukkal kifele fordítva helyezzük őket a könyvespolcra. Válogatásnál azonban jól jön, ha tudjuk, mit hova tettünk.

4. Maximalista

Azoknak, akik nehezen válnak meg a kötetetektől, minden négyzetméterre szükségük lehet, hogy elférjenek. Mivel a könyvek gerince egyébként is ad egy színes összhatást, a könyvtárszoba berendezése is lehet bohém, színekben, mintákban gazdag, akár egy maximalista enteriörben.

5. Fehér vászon

Ha azonban csak fehér bútorok, falak veszik körül a színes könyveket, érvényesülhetnek és könnyebb is megtalálni a kívánt kötetet.

6. Igazi gyűjtőknek

Végtelen mennyiségű könyvnek persze nem lesz elég csak egy helyiség. Ebben a házban a nappali galériás falai alakultak át könyvespolcokká.

7. Tölgy alapok

A legpatinásabb könyvekhez a legjobb tárolási felületet a jó öreg tölgy polcok adják. Meleg és kifinomult hatást keltenek.

8. Könyvtári kellék

A könyvtárak elengedhetetlen kellékei a létrák. Még ha nincs is akkora könyvespolcunk, ami szükségessé tenné, sokkal hangulatosabbá teszi egy létra a könyvtárszobát.

9. Központi elem

Egy könyvtárszobába kell egy-két ülőalkalmatosság és egy asztal, lerakodófelület a teának, kávénak. A legjobb ezeket ízlésesen középre helyezni, hogy körbe lehessen járni a térben.

10. Szórakoztató központ

Egy könyvtárszoba nem feltétlenül csak a könyvek birodalma, hanem minden olyan eszközé, ami a képernyőkön kívül, kikapcsol minket. Hangszereké, zenelejátszóeszközöké, kézműves kellékeké akár. 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves