Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Olvasnivaló

A leghasznosabb lakberendezési könyvek lelkes amatőröknek és profiknak

2022. július 30.

4 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

lakberendezés lakberendezési trendek Dekoráció könyv dekor marie kondo
A leghasznosabb lakberendezési könyvek lelkes amatőröknek és profiknak
© Unsplash/Kari Sea

Vízparti inspirálódáshoz vagy otthoni pihenéshez – mutatjuk a kedvenc lakberendezési könyveinket! 


A lakberendezés kicsit olyan, mint a foci vagy a gyereknevelés: mindenki ért hozzá. Ami igaz is, meg nem is. Hiszen mindenkinek más-más dolgok tűnnek esztétikusnak, mások lehetnek a preferenciáik, néhány alapvetés és szabály azonban mindenkinek segíthet.

Ez a könyvválogatás, a teljesség igénye nélkül, jó kiindulópont lehet bárkinek, aki az otthonteremtés művészetét akár csak saját lakásában, házában, akár másokéban is szeretné művelni.

Marie Kondo:  Rend a lelke mindennek

Elcsépelt? Lehet. Haszontalan? Biztosan nem! A „Konmari” szelektálási módszert manapság már sokan alkalmazzák otthon, sokan bővítettek, változtattak rajta a saját kedvük szerint, de ennek a japán „rendmániás” nőnek a minimalista filozófiája, alfája és omegája az otthonteremtési törekvéseknek.

„Végül is, a tárgyak, amelyeket birtoklunk, mindennél pontosabban árulkodnak az életünk során meghozott döntéseinkről. A rendrakás egyfajta számvetés, amely megmutatja nekünk, mit is szeretünk igazán.” 

Trom Kata: Tér-Lélek-Tan 

A lakberendezésnek kétségtelenül van egy pszichológiai vetülete, amit Trom Kata nagyon jól összefoglal a Tér-Lélek-Tan című könyvében:

„Otthonunk belső világunk kivetülése (…) segíti a különböző életmódok kialakítását, megélését és fenntartását, illetve megmutatja, milyen boldogságot vizionalizálunk magunknak. A körülöttünk lévő tárgyak, színek, formák, visszahatnak ránk és javítják az életminőségünk.”

Frida Ramstedt: Érezd magad otthon – Lakberendezés A-tól Z-ig

Nem véletlenül kapta meg Frida Ramstedt népszerű blogja, a Trendenser, az Elle Decoration Award „Az év lakberendező blogja" címet. A svéd lakberendező hasznos tanácsai, látásmódja és praktikus belsőépítészeti szemlélete ebben a könyvben összefoglalva, kincset ér. Olyan fontos témákat veséz ki, mint a szimmetria, a vizuális zaj, a fény rétegek vagy a tökéletes ergonómia. Mindezt szórakoztatóan és érthetően:

„Ha úgy érzed, valahogy nincs egyensúly a szobában, lehet, hogy nincs megfelelően „lehorgonyozva” a berendezés. Ha egy nagyobb térben egyszerre sok a vizuális inger, kiemelkedő bútor, kell egy darab, ami összefogja őket és kiegyensúlyozza a teret. Egy nagyobb bútor vagy szőnyeg, erre a célra pont megfelelhet.”

Marcus Franken, Monika Götze: A környezettudatos otthon – 200 nagyszerű ötlet a fenntarthatóbb élethez

A fenntartható, környezetbarát szemlélet manapság már elkerülhetetlenül életünk része kell, hogy legyen. Hogy hogyan tudunk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkon és ezzel együtt a rezsiköltségeinken is, illetve hogyan bútorozhatjuk be otthonunk elkerülve a tömegbútorgyártás okozta környezetszennyezést, ez a könyv helyiségről helyiségre megválaszolja.

„A fenntarthatóság gyakran nem más, mint az elengedés kultúrája. Aki ezt nem lemondásnak tekinti, hanem egy túlzsúfolt élet leegyszerűsítésének, az már sokat tett a bolygónkért. A lényeg, hogy nem kell sok mindent elhagyni, csak másképpen csinálni.”

Anna Starmer: Színes otthon

Igazi színorgia és szemcukorka ez a könyv, ami arra ösztönöz, hogy merjünk a színekkel bátran élni az otthonunkban, mert jótékonyhatásaik vitathatatlanok közérzetünkre is. Minden egyes színt jól körbejár és olyan színkombinációkat is mutat, ami garantáltan kimozdít minket a komfortzónánkból.

„Mindazon elemek közül, amelyekkel gazdagíthatjuk a személyes teret, a szín számít a leginkább dinamikusnak és kifejezőnek. Egyúttal ez a legegyszerűbb és legolcsóbb módja annak, hogy kedvünkre formáljunk egy teret. A színeknek közvetlen hatása van. A tudatalattinkra hatnak.”


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves