Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kid's room

10 inspiráló gyerekszoba totyogóknak és kisiskolásoknak

2022. augusztus 18.

4 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

lakberendezés szoba lakás Dekoráció gyerekszoba dekor
10 inspiráló gyerekszoba totyogóknak és kisiskolásoknak
© Shutterstock

Mind közül a legkreatívabb és egyben a leginkább kihívásokkal teli a gyerekszoba berendezése. Egyszerre kell praktikusnak, de nagyon személyesnek lennie!


Három funkciót kell a jó gyerekszobának betöltenie: a tanulás/fejlesztés, a pihenés és a játék terét. Ha ezeket jól átgondolva el tudjuk szeparálni és a megfelelő helyet, bútorzatot, megteremteni hozzá, elvégeztük a praktikus részét a gyerekszoba tervezésnek.

A személyes része ott kezdődik, hogy kipuhatoljuk a gyermekünknél, milyen színeket szeretne benne, van-e valamilyen extra kívánsága, például kis olvasókuckó és persze jó, ha a bútorok stílusa nagyjából összehozza a szoba három zónájának hangulatát. 

Hangsúlyos fali festés vagy tapéta

A gyerekszoba átfogó stílusát egy egész falas minta is összefoghatja, mind színeiben, mind hangulatában. Ennek a babaszobának finom, pasztell szafari hangulata lett, ami akkor is telitalálat marad, amikor nagyobbra nő a szoba tulajdonosa.

Egybe építve

A többfunkciós bútorokban vagy az egyéni igényekre, méretre készített darabokban az a jó, hogy a gyerekszoba különböző tereit helytakarékosan elégíti ki. Ebben a fiú szobában például a tárolási funkció, a relax sarok, az ágy és az éjjeli szekrény is egy, nagy bútordarabban egyesül.

Tér a játékhoz

Ismerős, hogy a gyerek inkább a nappaliban játszik a saját szobája helyett? Ennek persze sok oka lehet, az is, hogy ott közelebb van a család többi tagjához, de lehet az is, hogy a szobájában nincs elég helye. Ha van mód, ezen érdemes segíteni, hogy érezze, az, az ő territóriuma és neki is kell ott rendet tartani.

Rendezett tanulótér

A fókuszált tanuláshoz, leckeíráshoz, rend kell. Ezt csakis a megfelelő mennyiségű tárolószekrény tudja megalapozni. Ha mindennek meg van a helye, könnyebb lesz mindent megtalálni és vissza is tenni oda.

Egyenlőség

Ha két gyereknek, főleg két fiúnak, kell osztoznia egy szobán, fontos lehet a szimmetrikus elrendezés, hogy egyik testvér se élvezzen nagyobb előnyt a másiknál. Például, ha az egyikük kap saját íróasztalt, a fiatalabb, kapjon egy kis olvasózugot. 

Húzz egy határt!

Ha egy lánynak és egy fiúnak kell osztoznia egy gyerekszobán, egy keresztben elválasztott falifestés remek határvonalat képez a két nem felségterülete között. Ez sok veszekedést megelőzhet. 

A műanyagon túl

A gyerekszobák könnyen lesznek zsúfoltak a játékoktól, cuccoktól, amik nagy része színes műanyag. Ez bizony nyomasztó lesz a gyereknek is egy idő után. Ha néhány praktikus darabot, például tárolókosarakat, székeket fára vagy rattanra cserélünk, természetes hangulatot vihetünk a gyerekszobába.

Színek, minták, szevasztok!

Ha a gyermekünk szereti a színes cuccokat, ne fogjuk vissza, ne kössük őt és magunkat sem lakberendezési aranyszabályokhoz. Elsősorban neki kell ott jól éreznie magát, még ha mi nem is látjuk szépnek együtt a csíkokat a pöttyökkel például. Fogjuk fel úgy, hogy ez a tér is, ahogy a gyermekünk személyisége, formálódik és ehhez kellenek a korszakok, hóbortok.

Gyengéd fények

A jól megvilágított íróasztal és játéktér elengedhetetlen, hogy gyermekünk ne fáradjon el gyorsan. Viszont a gyerekszobába legalább ennyire kell lágy, hangulatvilágítás is, akár az alváshoz, vagy csak az elalváshoz. A legjobbak erre a fényfüzérek, amik bárhová könnyen felakaszthatóak.

Kell egy zug!

A gyerekek imádják a bunki hangulatot, ahol senki nem talál rájuk, legalábbis úgy érzik. Ennek jó teret adni, mert ez a formálódó privát szféra igényük jele. Lehet ez egy kis indián sátor vagy egy baldachinos rész az ágyukon, de lehet egy elszeparált olvasófülke is.

Via


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves