Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

ITT A SULI!

Így rendezd be a tanulósarkot, hogy tényleg használja is a gyermeked

2023. szeptember 01.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

lakberendezés íróasztal gyerekszoba iskolakezdés tanulósarok tankönyvek
Így rendezd be a tanulósarkot, hogy tényleg használja is a gyermeked
© Getty Images

Rávenni a gyerekeket a házifeladatra igazi kihívás, de egy vonzó tanulósarok segíthet!


Vége a forró nyári napoknak és vele együtt a gyerekek gondtalan szabadságának is. Itt az iskola és a házifeladatok sora, amihez érthetően nehezen ülnek le mind a szülők, mind a gyerekek. Egy praktikusan, szépen és kényelmesen kialakított tanulósarok azonban még kedvet is adhat hozzá!

1. lépés: a megfelelő hely

Te tudod a legjobban a gyermeked figyelmét mi az, ami legjobban eltereli vagy hol érzi magát elég jól, hogy egyhelyben maradjon. Például sok kiskamasz vagy kisiskolás szeret a konyhában, étkezőben tanulni, olvasni, házit írni, ahol kapcsolódhat a család többi tagjához, ha kell, könnyen ihat, ehet valamit és felfrissülve, újra tud a feladatára koncentrálni. Ez persze nem mindig működik ovis, totyogó testvérekkel, ilyenkor jól jöhet a saját szobában vagy akár apa vagy anya home office helyiségében kialakított tanulósarok. 


2. lépés: kényelmes bútorozás

Nincs lehangolóbb egy olyan íróasztalnál, amiről ordít, hogy csak azért lett megvéve/megtartva, mert betölti ezt a funkciót, de nem esztétikus és nem illik a szoba többi bútorához. A gyerekek is érzékelik ezt a kontrasztot, ezért jobb olyan íróasztalba fektetni, ami beleolvad a helyiség stílusába, de persze elég magas, széles és stabil ahhoz, hogy elbírja a könyveket, az állandó használatot és kényelmesen lehet rajta írni. Ehhez persze kell egy megfelelő szék is, állítható ülésmagassággal, rugózással. Az, hogy karfás, kerekeken gurul vagy párnázott, kárpitozott, már ízlés dolga.

3. lépés: elég megvilágítás

Ideális esetben az íróasztal egy ablak jobb vagy bal oldalára kerül, attól függően milyen kezes a gyerek, hogy oldalról elég természetes fényt kapjon. Viszont, ha ez nem lehetséges, vagy bizonyos napszakban nincs benapozottság, egy állítható lámpa kell, hogy elég fényerőt adjon az olvasáshoz, íráshoz, kézimunkához. A nem elég fény gyorsabban lefárasztja a szemet és az elmét.

4. lépés: okos tárolás, rendszerezés

A rengeteg könyvnek, füzetnek, írószernek és suli kelléknek bizony sok hely kell, amiknek tárolását a lehető legpraktikusabban és esztétikusabban kell megoldani. A polcok, fiókok, fakkok erre kézenfekvő megoldást nyújtanak a tanulósarokban, de ha gyermekünk a konyhában tanul, egy kiürített fiók vagy hordozható kosár a legfontosabb eszközökkel is megoldást jelenthet. A rendszerezés már keményebb dió, mert vannak gyerekek, akik szivesen elbíbelődnek például a tantárgyak szín szerinti szétválogatásával (a történelem cuccok, zöld borítót, mappát kapnak például, a matek cuccok kéket, stb…), de sok gyereknek segíteni kell, hogy külön fiókba, tálcára kerülnek a tantárgyak eszközei, füzetei, könyvei és a sorrend segít nekik az eligazodásban. 

5. lépés: motiváló, de visszafogott dekorálás

Kutatások bizonyítják, hogy a túl sok vizuális inger a szem előtt, rontja a koncentrációs képességet, ezért korlátozzuk a tanulósarok falán a képeket, díszítéseket. A csupasz falak persze szintén nem jelentenek megoldást, ezért egy mágneses vagy krétafal, amire ráfér néhány alkotás, elismerés és egy házifeladat check list vagy naptár is akár, elegendő lehet díszítésnek. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves