Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

GYEREKRAJZOK

Így tedd ki gyerekeid műveit stílusosan - vége a hűtőmágneses kiállításoknak

2022. július 13.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

nappali fal otthon Dekoráció képek gyerekszoba
Így tedd ki gyerekeid műveit stílusosan - vége a hűtőmágneses kiállításoknak
© Lauren Bates / Getty Images

Nálatok is a hűtőszekrény ajtaja vagy a parafa üzenőfal a gyerekek rajzainak megszentelt kiállítási helye? Ha gondolkoztál már azon, hogyan lehetne csemetéid alkotásait ízlésesen tálalni, hogy a szoba stílusát se borítsák, adunk néhány ötletet.


Gyönyörű rajzot készített a gyerek, szívből adta, nagy szeretettel, ám mégsem magyarázhatjuk meg, miért nem illik a körültekintően kitalált és megvalósított interiorba. De mit tudunk ilyenkor tenni? Hogyan emelhetjük a gyerekrajzokat művészi szintre, mint jelentős és kifejezetten gazdag dekorációs elem?

Tematikus rendezés

A gyerekek fejlődéséből fakadóan a művészetüknek is vannak korszakai: elsőre krikszkrakszok, firkálmányok majd napocskák, házikók, pálcika emberek végül egész történetek elevenednek meg a papírjukon. Ha ezeknek az alkotásoknak összeválogatod a színeiben, formáiban vagy témájában összeillő darabjait a gyermeked jóváhagyásával természetesen, játékos és dekoratív képfalat állíthatsz össze. 

Keretezz okosan!

Ugye mennyivel több figyelmet kap egy olyan rajz, ami be van keretezve, mint amelyik csak valahová fel van aggatva? Ráadásul maga a kiválasztás és képkeretezés folyamata is büszkeséggel töltheti el a gyermeked. Választhattok fekete-fehér kereteket, hogy csak a színes alkotások érvényesüljenek, de egyáltalán nem kizártak a színes, bohém, de akár antik darabok, amik ráerősíthetnek az ifjú tehetségek műveire.

Alternatív megoldások

Ha egy képkeret túl állandó megoldásnak tűnik, a rendezettség és kiemeltség hangulatát nyújtják a natúr anyagú clipboardok is. Így akár hetente cserélhetitek rajta a rajztermést.

Keltsd életre!

Emlékszel még az Égből pottyant mesékre? A műsorba küldött gyerekrajzokból kivágták a figurákat és azokkal esti mesét csináltak. Egy kis kartonpapír támasszal, a te gyerekeid rajzai is megelevenedhetnek, akár mesejáték kedvéért akár egyedi dekorációként.

Használd büszkén!

Manapság úgyis népszerű az absztrakt művészet, amit akár egy gyerek is alkothatott volna, miért ne használnád büszkén például a gyermeked színes gyertyaalkotását, ha annak úgyis ez volt a célja? Ez a legnagyobb elismerés! A színes darabok pedig még egy minimalista enteriőrben is üde színfoltot adnak.

Keresd meg a méltó helyét!

A gyerekek kézműves projektjei nem szoktak megállni a rajzoknál: szobrászkodás, tányér/pohár festés, gyurmázás… Ha kicsit más szemmel nézel rájuk, akár egy művészeti kurátor, megláthatod bennük a potenciált! A megfelelő darabok között, tökéletesen érvényesülni fognak ezek az alkotások, anélkül, hogy nagy kompromisszumot kellett volna kötnöd. Ennek a 6 éves kisfiúnak a szobra például remekül mutat a modern vázák között.

7. Csináljátok együtt!

Ha előre megbeszélitek, milyen színeket fogtok használni és mit fogtok együtt rajzolni a képekre, amit aztán ki is raktok a falra, nem lesz ellenállás, illetve a közös alkotás mindkettőtöknek nagy élmény lesz.  Ezen a falon a dinamikus vonalakat egy kétéves kisfiú vitte a vászonra, az arányos satírozást pedig az apukája. Egy vicces névtábla tovább emeli az alkotás rangját.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves