A nemrég felújított Attila 99 loftban helyet kapó Marischka étteremben vacsoráztunk, és az ételek mellett a látványban sem csalódtunk. Sőt!
Az épületnek - amiben többek között a Marischka étterem is helyet kapott - a története nem annyira kalandos, de az előélete mindenképpen izgalmas: a házat Györgyi Dénes tervezte 1936-ban az Elektromos Művek számára. Habár az évek során többször felújították, de az eredeti karakterét mindvégig megőrizte.
Ahol jelenleg a Marischka étterem áll ott volt régen a trafóház, míg a fentebbi emeleteket a szolgáltató irodái foglalták el. Az étterem ennek az érdekes helyiségnek őrzi az emlékét, azzal, hogy a hatalmas belmagasság mellett, az indusztriális hangulatú szellőzők és csövek is megmaradtak a felújítás során. Az elemek közé pedig növények kerültek, amik azt az érzetet keltik, hogy maga a természet hódította vissza magának a területet.
Ez a kettősség: a régi és új összefonódása egyébként is jellemző az étterem kialakítására. Részben antik és vintage bútorok alkotják a berendezést, ezek szépen foglalják el a teret, de a legmeghatározóbb elemek mégis a kerámiák. Kevés étterem, sőt nagyon kevés hely, mondhatja el magáról, hogy saját keramikusa van, de a Marischka rendelkezik ilyennel. Ha egy kicsit jobban odafigyelünk meg is érthetjük, hogy miért van rá szükség a tálkák és tányérok mind egyedileg logózottak, és mind egy művész keze nyomát viselik. Az igazi showstopper mégis azok a kerámia levelek, amik a központi oszlopokon kúsznak felfelé a már említett zölddel gazdagon beültetett mennyezet felé, barátságos dzsungel benyomását keltve. Ezek a kerámia levelek is annak a bizonyos alkotónak a kezemunkáját dícsérik.
Részletekben, tehát nincs hiány, az biztos, az éttermet életrekeltő csapat - Bokor Jancsi, Dákány Tibor és Hatvani Ádám - minden apróságra odafigyeltek. Az épületben található lakások mind hadvezérekről lettek elnevezve, és ezek a híres vezetők saját koktélt is kaptak a bárban, 8 téli és 8 nyári ital színesíti az étlapot. A konyhát vezető Purger Attila az ételek létrehozásakor szabad kezet kapott, a mai napig úgy alakítja, ahogy éppen azt jónak látja, vagy ahogy a szezonhoz a legjobban igazodik. Ott létünkkor éppen a sárgaborsó főzelék cseréjén gondolkodtak, de miután annyira lelkesedtünk érte, reméljük, hogy azért még megfontolják a megtartását egy darabig.
Koncepció és cél volt az étterem létrehozásakor, hogy ne egy újabb feszengős, luxus étterem nyíljon Budán, hanem a helyszín (Krisztinaváros) igényeinek megfelelve, legyen ez egy barátságos közeg, ahova bármikor le lehet jönni, be lehet ugrani meginni egy finom koktélt, vagy megenni egy jó hagymás rostélyost. Aki a környéken lakik annak biztos törzshelye lesz a Marischka, de valószínűleg azoknak is, akik távolabbról jönnek, mert ezért érdemes egy kicsit többet utazni. Velünk például biztosan gyakran lehet majd itt találkozni.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!