Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Bedroom design

4 szín, ami egy hálószobában sem mutat jól

2024. május 02.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

otthontervezés otthon hálószoba színek falfestés lakásberendezés
4 szín, ami egy hálószobában sem mutat jól
© Shutterstock

Néhány árnyalat a hálószoba kifestésekor kifejezetten kerülendő – a szakértők azt is elmagyarázták, hogy miért.


Az otthonod hangulatát nemcsak a bútorok, hanem a falak színe is nagymértékben befolyásolja. A hálószoba az egyik legkényesebb helyiség, itt ugyanis mindennek a pihenésedet kell szolgálnia.

Egyes árnyalatok az élénkítő hatásuk miatt, míg mások a hangulatuk miatt nem ideálisak a hálószobában, és ezekkel tisztában kell lenned ahhoz, hogy jól válassz.

Bár alapvetően a te ízlésed határozza meg, milyen stílus uralkodjon az otthonodban, ám a színhasználattal kapcsolatban érdemes meghallgatni a designerek véleményét is.

Ezek az árnyalatok elronthatják a hálószoba hangulatát

Piros

A vörös árnyalatai azok, amelyeket leginkább kerülni kell a hálószobákban. Bár léteznek példák arra, amikor jól mutat a lakás egészsét tekintve, de alapvetően nagyon nehéz eltalálni a megfelelő árnyalatot, ami még a bútorokkal is harmonizál.

A piros szín ráadásul természeténél fogva sem illik a hálószobába. Marie Flanigen designer így fogalmaz:

A hálószobában azok a színek kerülendőek, amelyek nem adnak nyugalmat, éppen ezért a tervezéskor mindig kihagyom a piros, a narancssárga és a sárga árnyalatokat.

A piros szín élénkítő, merész, bátor, és bár mindezen okok miatt egyúttal nagyon szerethető is, de nem ez a hangulat való a hálószobába.

Szürke

Bár viszonylag gyakori, hogy ezt a színt választják, de egyre több szakértő véli úgy, hogy érdemes más árnyalattal kifesteni a hálószoba falait.

Elsőre talán jó választásnak tűnhet, ám - ahogy fogalmaznak - ha minden nap egy szürke szobában ébredsz fel, az a napjaidat is szürkévé teheti. A kedvetlenség hosszú távon az életedre is rányomja a bélyegét, amin a hálószoba csak tovább ront majd.

Élénk rózsaszín

Te is imádod a Barbie-rózsaszínt? A hálószobába akkor sem való, ugyanis a piroshoz hasonlóan kerülendő, hiszen élénkítő hatású.

Ugyanakkor az enyhébb, világosabb árnyalatai ideálisak lehetnek, akár a gyerekszobába is. Ami pedig a kiegészítőket illeti: egy-egy rózsaszín párna vagy takaró kifejezetten feldobhatja a szoba hangulatát.

Fekete

Logikusnak tűnhet, hogy az alváshoz a sötét színek illenek leginkább, de a fekete falak barlangszerű hatást kölcsönöznek az egész hálószobának.

Szűkítik a teret, ami egyáltalán nincs jó hatással az elmére. Ha ehhez még a bútorok sötét színe is társul, komorrá válik az egész helyiség. A sötét szín az elalvásban ugyan segíthet, de ébredéskor nem hat pozitívan senkire.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves