Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

GOOD NIGHT, SLEEP TIGHT!

10 hiba, amit ne kövess el a hálószoba berendezésekor

2023. október 27.

3 perc olvasás

Kovásznai-Szász Réka

kis hálószoba éjjeliszekrény hálószoba berendezés szőnyeg ágy alá hálószoba színek hálószobai tárolás
10 hiba, amit ne kövess el a hálószoba berendezésekor
© Shutterstock

Ha szeretnéd, hogy a hálószobád berendezése támogassa a pihenésed, ezt a 10 hibát ne kövesd el!


A hálószobában töltjük a legkevesebb időt ébren, mégis fontos, hogy ne csak praktikusan, de esztétikusan is jól legyen berendezve. Hogy a te hálód is a béke és megnyugvás szentélye legyen, jobb, ha 10 hibát elkerülsz!

1. Túl kicsi vagy túl nagy szőnyeg

Úgy válassz szőnyeget az ágy alá, hogy vedd figyelembe a szoba méreteit. Ha nincs túl nagy hálód, egy óriás szőnyeg csak kisebbnek fogja láttatni, viszont, ha túl kicsit veszel, ami épp hogy csak kilóg az ágy alól, nevetségesnek hathat.

2. Egy, direkt fényforrás

Ha egyetlen lámpa van csak a hálóban, a szoba egy része biztosan árnyékosabb lesz, így sötétebb is. Próbálj legalább három különböző fényforrást elhelyezni a hálóban: egy mennyezeti lámpát, egy fali lámpát és egy asztali vagy állólámpát.

3. Kevés tárolóhely

A tárolóhelyek elengedhetetlenek a hálószobában. Ha nincs elég szekrény vagy akár fiókos komód a ruhák és kiegészítők számára, akkor szinte elkerülhetetlen a rendetlenség, ami nyomasztó és cseppet sem megnyugtató közeg. 

4. Lebegő bútorok kizárása

Főleg kis hálókban nagyon jó megoldást jelenthetnek a lebegő polcok, akár éjjeliszekrénynek használva. De egy lebegő fésülködőasztal is sokat könnyíthet a térérzetén.

5. Túl sötét színek választása

Minél kisebb egy háló, annál inkább igaz rá, hogy világos színeket kell benne használni, amelyek visszaverik a fényt. Ez segít abban, hogy nagyobbnak tűnjön a tér.

6. Felborult színharmónia

Bár érdemes világos színeket használni egy hálóban ez messze nem kell, hogy azt jelentse, hogy a szobának úgy kell kinéznie, mint egy orvosi rendelőnek. A hűvösebb árnylatokat mindig érdemes meleg földszínekkel vagy sok pasztelltónussal kiegészíteni, amik adnak egy nagyon barátságos hangulatot. 

7. Személytelenség

Egy másik hiba, ha a szoba nem árulkodik arról, hogy a tiéd. Érdemes személyes vonásokkal kiegészíteni, akár saját készítésű dekorációval ágy fölött, vagy egy karakteres asztali lámpával, éjjeliszekrénnyel.

8. Vertikális tárolás mellőzése

Gyakori hiba, hogy függőlegesen kevés tárolólehetőség kerül kialakításra, például polcok, beépített kisszekrények, pedig rengeteg helyet adnak.

9. Túl sok minta

Bár a kiegészítőkön lehet különböző, akár bonyolult minta is, nagy felületeken, mint a függöny, vagy fal és ágytakaró ragaszkodj az egyszerű mintákhoz. A túl sok karakteres minta összenyomhatja a szobát és feszültté tehet téged is hosszútávon. 

10. Tükör hiány

Megunhatatlan igazság, hogy ha egy tükör jól van elhelyezve, segít kibővíteni a helyiséget és megtölteni fénnyel. Egy kis hálószobában ideális a falra helyezni az egyetlen ablak vagy ajtó felé, de akár a fal egy részét is lefedheted vele. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves