Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Háztartási praktikák

Kiderült, valóban segít-e az ecet a penész elpusztításában – így használd az otthonodban

2024. május 22.

2 perc olvasás

ELLE

fürdőszoba konyha háztartási eszközök takarítás házi praktika penész
Kiderült, valóban segít-e az ecet a penész elpusztításában – így használd az otthonodban
© Shutterstock

Régi praktika az ecet bevetése a penész ellen – de tényleg annyira hatásos, mint azt sokan állítják?


Az ecet nemcsak az étkezésben, hanem a takarításban is a segítségünkre lehet, és sokan hisznek abban a több évtizedes praktikában is, hogy a penész ellen az ecet a legjobb megoldás.

A penész bármikor kialakulhat az otthonodban, sajnos elegendő hozzá annyi is, ha felborul a lakás megszokott páratartalma. Sajnos több mint kellemetlenség, ugyanis számos egészségügyi kockázatot is magában hordoz: előidézhet nehézlégzést vagy allergiát, és az asztma tüneteit is súlyosbítja.

Éppen ezért a legtöbben azonnal szeretnének megszabadulni a penésztől, ám a tisztítás csak akkor lesz hatásos és tartós, ha a megfelelő módszerekkel történik.

Az ecet így hat a penész ellen

A lakás nedvességgel érintkező pontjain bármikor kialakulhat a penész, így a kád, a mosdókagyló, a mosogató, és valójában az egész fürdőszoba, konyha vagy pince is érintett lehet.

A nagytakarítás után is visszatérhet a penészgomba, ezért érdemes tisztában lenni a lehetséges megoldási módokkal, ugyanis a napi takarítás önmagában nem oldja meg a problémát.

Az ecet egy sokoldalú, környezetbarát és hatékony megoldás a penészesedés megelőzésére és kezelésére, így alkalmas az erős vegyszerek kiváltására, ha penészről van szó. A háztartási ecetek nagyjából 5-8% ecetsavat tartalmaznak, amelyről ismert, hogy gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, így érdemes kihasználni az előnyeit.

Amire szükséged lesz az eceten kívül:

  • egy szórófejes palack
  • kefe a tisztításhoz
  • mikroszálas kendő
  • N-95 vagy hasonló arcmaszk
  • védőszemüveg
  • kesztyű
  • régi ruha, amit nem sajnálsz kidobni

Így kezdd el a penészmentesítést:

Először keverj össze egyenlő arányban ecetet és vizet egy szórófejes palackban, és fújj bőséges mennyiségű oldatot közvetlenül a penészes területre. Hagyd állni egy órán keresztül, hogy kifejthesse a hatását.

ecet-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Ezután dörzsöld át a területet egy kefével, hogy eltávolítsd a megmaradt penészmaradványokat. Töröld át a felületet egy tiszta, nedves kendővel, és hagyd teljesen megszáradni, hogy megakadályozd a további penészképződést. Ezt követően dobj ki minden eszközt és ruhát, amit használtál.

Bár ez egy rendkívül hatásos módszer, a makacs penész alkalmanként visszatérhet. Ebben az esetben érdemes szakember segítségét kérni.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves