Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Lakberendezési trükkök

Így válaszd ki a tökéletes dohányzóasztalt méret és forma szerint

2024. május 21.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

nappali lakberendezés asztal bútor dohányzóasztal lakberendezési tipp
Így válaszd ki a tökéletes dohányzóasztalt méret és forma szerint
© Shutterstock

Elsőre nem tűnik bonyolult feladatnak, de egy dohányzóasztal beszerzése sokszor nem is annyira könnyű.


A nappali fontos eleme a dohányzóasztal, hiszen sokféle funkciót tölt be. Egyrészt meghatározza a helyiség stílusát, sokat elárul a tulajdonos ízléséről, másrészt természetesen kényelmi szempontból sem mindegy, milyen méretű asztal kerül a nappaliba.

Ellie Christopher belsőépítész szerint már-már művészet az ideális darab megtalálása, de megosztott néhány tanácsot, amire érdemes nagy figyelmet fordítani, mielőtt beszereznél egy új bútort.

Így lesz tökéletes a dohányzóasztal a nappaliban

Az első és legfontosabb kérdés, hogy mekkora helyet foglaljon el a dohányzóasztal. A szakember azt javasolja, hogy kövesd a kétharmados szabályt: az ideális dohányzóasztal a szomszédos kanapé hosszának kétharmada.

Ha a dohányzóasztal mellett más ülőalkalmatosságok is vannak, akkor ezek szélességét vedd alapul, és az asztal szélessége ezek kétharmada legyen.

Milyen magas legyen a dohányzóasztal?

A szakember szerint soha nem szerencsés, ha a dohányzóasztal magasabb, mint a kanapé ülőfelülete. Sokan szeretnek egy fárasztó munkanap után egyszerűen hátradőlni a kanapén, és feltenni a lábukat az asztalra, de ha az túl magas, nem kényelmes ez a pozíció.

Manapság nagyon sok magasabb dohányzóasztal van forgalomban, amelyek rendkívül divatosak, de Ellie Christopher azt javasolja, ha ragaszkodsz ehhez a formához, a kanapéd is legyen magasabb modell.

A forma is számít!

Mivel a legtöbb bútor szögletes, érdemes megtörni a látványt egy ívesebb dohányzóasztallal. Lehet kerek, ovális, vagy akár hullámos szélekkel rendelkező is, de a szekrények és szőnyegek egyenes vonalai mellett egy új forma mindig üdítően hat majd.

Ha viszont a bútoraid a lekerekített formákat képviselik, a dohányzóasztal esetében inkább egy szögletes darabot válassz.

Az ideális hely

Evidensnek tűnik, hova való egy dohányzóasztal, de ez sem annyira egyszerű kérdés. A szakember szerint ideális esetben a kanapétól vagy székektől legalább 45-50 centiméterre érdemes elhelyezni, ám ezt sok más szempont is meghatározhatja.

Természetesen a szoba mérete a leginkább befolyásoló tényező, de az sem mindegy, hogy aktuálisan mire használod a dohányzóasztalt. Éppen ezért érdemes egy könnyen mozgatható darabot választani.

Mi díszítse a dohányzóasztalt?

A díszes tálak, a gyertyák és a virágokkal teli vázák tökéletesen elegendőek ahhoz, hogy ne érezd túl üresnek a dohányzóasztalt, ugyanakkor ne foglaljanak túl sok helyet akkor, ha éppen szükséged van rá.

Vendégváráskor érdemes ide tenni az italokat és a rágcsálnivalót is, de akár néhány szép magazint is elhelyezhetsz rajta.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves