Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Lakberendezés

A 3 lakberendezési hiba, amit tényleg mindenki elkövet

2024. június 06.

3 perc olvasás

ELLE

lakberendezés otthon Dekoráció hiba
A 3 lakberendezési hiba, amit tényleg mindenki elkövet
© Freepik

A lakberendezés bizony embertpróbáló feladat. 


Ha lakberendezésről van szó, akkor a dolgoknak gyakorlatilag csak a képzelet szabhat határokat. Rengeteg stílus és trend közül lehet válogatni, a szebbnél szebb megoldások pedig bizonyára a te fantáziád is megmozgatják. Van azonban néhány hiba, amit szinte mindenki, kivétel nélkül elkövet. Most segítünk, hogy te már el tudd kerülni ezeket a bakikat. 

Rendszerezés 

A tárolás király! Minél több mindent tudsz zárt ajtók mögé tenni, annál jobb. Ha nincs sok beépített tárolóhelyed, akkor használj stílusos kosarakat vagy dobozokat a rendetlenség álcázására. Viszont ügyelj rá, hogy ne ess túlzásokba, mert bármennyire is döbbenetes, a rendszerezés terén is előfordulhatnak bakik. Például, ha a fürdőszobában szeretnél egy kis átláthatóságot, akkor felesleges külön dobozt létrehozni a samponoknak és a balzsmoknak: legyen egy tárolód, mondjuk hajápolási termékek címkével. Töreked az egyszerű, de nagyszerű megoldásokra, hidd el, hosszú távon a saját dolgod könnyíted meg. 

Rossz világítás 

Talán ez az egyik leggyakoribb hiba, pedig a megfelelő világítás kulcsfontosságú a lakberendezés szempontjából. Egy jól megválasztott lámpa ugyanis teljesen megváltoztathajta az egész lakás hangulatát, a rossz világítás azonban nagyon negatív hatást válthat ki. Arról pedig már nem is beszélve, hogy az sem mindegy meleg vagy hideg fényekkel töltöd meg az ottthonod, továbbá a szobák funkcióját is érdemes figyelembe venni. Ha otthonról dolgozol, akkor a munkaterületnél célszerűbb lehet a hideg fényt előnyben részesíteni. Ugyanez igaz a konyhára is, ahol fontos, hogy megfelelő világítást kapjon a konyhapult, pláne, ha sokat főzöl. A pihenésre, ellazulásra szolgáló terekben, tehát a hálóban és a nappaliban viszont inkább a meleg fények a javasoltak, a hideg fény ugyanis összezavarhatja a bioritmust. A különböző hőmérsékletű fényforrásokat amúgy vegyesen is el lehet helyezni a szobákban, a különböző funkciókhoz társítva. 

Felesleges dolgok 

A legnagyobb lakberendezési hiba egyértelműek a tárgyak felhalmozása. Igen, tudjuk, hogy vannak dolgok, amiktől nagyon nehéz megszabadulni, de sajnos eljön az a pont, amikor bizonyos tárgyaktól búcsút kell venni. Ahhoz, hogy tudd, mi az, amire már nincs szükséged, muszáj lesz egyfajta leltárt tartanod. Nézz át mindent és írj listát azokról a dolgokról, amiket egyáltalán nem használtál az elmúlt hat hónapban. Ezek lehetnek konyhai kiegészítők, de akár ruhák is. Ha ezzel megvagy, akkor szelektáld ki a használaton kívüli elemeket, aztán dönts a sorsukról. Ha van olyan, ami egyébként még bőven használható, akkor ajándékozd el, ha viszont úgy látod, már kiszolgálta magát, akkor bátran szabadulj meg tőle. Ugyanez igaz a dekorációra is. Bizonyára szentimentális oka van, hogy azt a törött vázát még mindig megtartod, de hidd el, feleslges. Fogsz találni szebbet, jobbat, ráadásul a törött tárgyak csak akadályozzák a jó energiák áramlását, legalábbis a feng shui szerint. 

via és via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves