Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

FÉNYEK

Meleg vagy hideg? Ez a világítás a tökéletes a konyhába

2024. május 21.

2 perc olvasás

ELLE

konyha világítás fények
Meleg vagy hideg? Ez a világítás a tökéletes a konyhába
© Shutterstock

A konyhai világítás az egész teret feldobhatja, vagy éppen elronthatja. 


A konyha a lakás egyik legfontosabb része, ám nem mindegy, hogy hideg vagy meleg fény uralkodik benne.

A konyha a legközpontibb helyiség?

A belsőépítészek szerint, a megfelelő világítás képes teljesen átalakítani a tereket, ez alól nem kivétel a konyha sem.

Mivel a konyhák gyakran többfunkciós terekként is használtak, akár mint étkező, akár mint társalgó, de vannak akik itt is dolgoznak: érdemes beruházni a világításba, hogy az ne csak hívogató, de praktikus is legyen. A konyha az otthon vibráló epicentruma, egy olyan hely, ahol a kulináris kreativitás, a közösségi összejövetelek, és a meghitt pillanatok összefonódnak.

Mint a ház minden helyiségében, a konyha díszítésekor több lehetőséget is figyelembe kell venni.

Háromféle fény kell a konyhába

  • Legyen egy környezeti világítás, amely a helyiség elsődleges fényforrása, és amelyet gyakran a mennyezeti lámpatestek biztosítanak.
  • Legyen egy munkavilágítás, amely ahogyan a neve is sugallja, a feladatokhoz használható. Tehát, ami a konyhai teendőkhöz, a főzéshez ad fényt, például a zöldség aprításához és a hús szeleteléséhez.
  • Ezen kívül pedig legyen egy kiemelt megvilágítás is, amely felhívja a figyelmet bizonyos részletekre, például műalkotásokra, dekorációkra, építészeti részletekre.

Meleg vagy hideg fényt válasszunk?

Az sem mindegy, hogy meleg, vagy hideg világítást választasz a konyhába.

Ha a meleg világítást választod, annak nagy ára lesz, a tér sokkal kisebbnek tűnik majd, és a feladatokat is nehezebb elvégezni ilyen fényviszonyok között. Ám, sokkal meghittebb lehet a hangulat, ez főleg télen érvényesül majd.

A hideg világítás azoknak tökéletes, akiknek a praktikum és a funkcionalitás az elsődleges. Nekik ugyanis, a hideg fény kellően kiemeli a részleteket, és a világosság szintje is a maximális lesz.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves