Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Szvitacs Alexa © Hoffer Szilvi
Szvitacs Alexa
Paralimpiai bronzérmes, Világ- és Európa bajnok asztaliteniszező

7 éves korában szülei ösztönzésére kezdett el sportolni, Hajdúszoboszlón, miután a helyi televízióban látott egy kínai edzőt asztali teniszezni, ami azonnal magával ragadta. Sikeres sportkarriert tudhat maga mögött az épek között, hiszen utánpótláskorában EB és VB 2. és 3. helyezett, valamint többszörös válogatott volt, és sok magyar bajnoki és dobogós helyezése van.

 

 

Jelenleg már négy éve a Győri Atlétikai Clubban játszik az épek között az Extra ligában, illetve légióskodik kint Szerbiában az ottani bajnokságban. A hazai bajnokságban célja, céljuk a Final Fourba jutás. Játszik a Győriek színeiben a férfi Nb2-es csapatbajnokságban is, ahol a páros szám, számára vegyes páros, rendszeres mérkőzés szituációban való gyakorlása a fő feladat, mert párjával, Csonka Andrással, a para versenyeken a vegyes párosok között a világon a legjobbak között vannak rangsorolva.

Magyarországon az első, aki mindkét országban a top ligában versenyez, és a magyar ranglistán, mint para sportoló, 6. helyezett, ami egyedüli magyar vonatkozásban. A jelenlegi para asztalitenisz Világranglistán a 2. helyen áll.

De mi az, ami megváltoztatott mindent... 2018 augusztus elején egy súlyos betegség támadta meg a szervezetét, az úgynevezett toxikus sokk szindróma. Emiatt életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani, amelyből kifolyólag a balkeze alsó végtagját és az összes lábujját elvesztette. Az intenzív osztályon már eldöntötte, hogy nem adja fel, és paralimpiai bajnok lesz. Teljes intenzitással, minden egyéb dolgot háttérbe szorítva dolgozott, edzett, készült, hogy mielőbb, sikerrel visszatérhessen az asztaliteniszhez. 

És sikerült, mert azóta számos kiemelkedő eredményt ért el a para asztaliteniszben! 2019-ben egy évre az életmentő műtétje után már az első egyéni Európa bajnoki címének örülhetett, amivel kvalifikálta magát a tokiói paralimpiára. 2022-ben a paralimpiát követően élete első világbajnoki címét ünnepelhette Spanyolországban, Granadában, ahol az egyik kínai ellenfelét tudta a döntőben legyőzni, revánsot véve ezzel. Többszörös világkupa-győztes és helyezett.

Jelenleg minden idejét az asztalitenisz és a sport köti le, vagy a vele járó egyéb feladatok. Most fókuszban természetesen Párizs 2024 van, és az ottani sikeres szereplésre koncentrál, ennek rendel alá mindent! Az edzéseken kívül nagyon sok érzékenyítő tevékenységet folytat, amikor csak tud, a meghívásoknak igyekszik eleget tenni. A médiumok felkéréseinek is mindig nagyon örül, mert ilyen alkalmakkor lehetőség adódik arra, hogy elmondja személyesen történetét. ​​A vele történtek előtt is a sportban az azzal kapcsolatos tevékenységekben gondolkodott, ezért ilyen téren képezte magát. Tanulmányait a Testnevelési Egyetemen végzett sport Manager, illetve edzői szakon.

Amikor egy kis kikapcsolódásra, töltődésre van szüksége, szívesen néz sorozatokat és hallgat zenét! Fontos számára a minőségi én idő, hogy utána ismét a maximumot tudjon beletenni.

ELLE AWARDS 24

Az Elle Awards jelölőbizottsága kivétel nélkül csak olyan nőket választott, akik munkásságukkal, elért eredményeikkel példát mutatnak - és nem csak nőknek. A listában lesznek ismerős és új arcok is, mi viszont azt gondoljuk, ebben a csapatban mindenki megérdemli a hírnevet.

ELLE Wonder Woman további jelöltjei

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük. A további kategóriákban még 2024 május 12. 23:55-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE