Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Gróf Nádasdy Borbála © Kurucz Árpád/Helyőrség
Gróf Nádasdy Borbála
Írónő, balettmester, színésznő

Életét meghatározták az emlékek, családja szellemi örökségének megtartása, és a magyar kultúra megőrzése. Fiatal korában arra kényszerült, hogy családjával elhagyják szülőföldjüket, később történelmi események sora tépázhatta volna meg lelkét. A nehézségek ellenére azonban képes volt újra felépíteni életét, jelentős sikereket ért el életszeretetének és kitartásának köszönhetően. 

 

 

Bécsben filmszínésznői pályába kezdett tizenhét évesen, számtalan filmben, televíziós szerepben, és színpadon játszott. 1958-ban főszerepet kapott a Meine schöne Mama című mozifilmben, a rákövetkező évben pedig Az utazás című, hazánkban is bemutatott alkotásban szerepelt. Franciaországban balettmesterként dolgozott 30 évig. 

Összesen 7 könyvet írt. 2008-ban jelent meg első kötete, a Zagolni zabad? című önéletírás a Méry-Ratio Kiadó gondozásában. A háromrészes életrajzi munka folytatása A szabadság zaga (2009) és a Maradni zabad! (2010) volt. Az Ízes élet című anekdotákkal színesített sajátos szakácskönyv 2012-ben jelent meg.  2014-ben az Úton-útfélen, majd az Asszonyszerelem, asszonysors 2017-ben . Végül A képzelet szárnyain (2022).  

2012-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozata kitüntetést is megkapta. 

Két fiú édesanyja és három unokájának büszke nagymamája.

ELLE AWARDS 24

Az Elle Awards jelölőbizottsága kivétel nélkül csak olyan nőket választott, akik munkásságukkal, elért eredményeikkel példát mutatnak - és nem csak nőknek. A listában lesznek ismerős és új arcok is, mi viszont azt gondoljuk, ebben a csapatban mindenki megérdemli a hírnevet.

ELLE Wonder Woman további jelöltjei

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük. A további kategóriákban még 2024 május 12. 23:55-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE