Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kanári-fizetek

Egy a spanyol és egy olasz város is bevezette a turistaadót – ennyit kell fizetned

2024. április 27.

4 perc olvasás

Gyulai Bence

spanyolország adó spanyol turista Tenerife
Egy a spanyol és egy olasz város is bevezette a turistaadót – ennyit kell fizetned
© Fotó: Shutterstock/Aleksandr Ozerov

Sok európai, köztük magyar turista kedvenc üdülőhelye ez a spanyol, illetve olasz város, ahol a helyiek most már végképp megelégelték a tömegjeleneteket és aggódnak a környezetért.


Több helyen is felismerték már, hogy a tömeges turizmus egy bizonyos volumenen felül nemcsak idegesítő a helyiek számára, hanem a környezetre is káros, és most egy újabb spanyol város csatlakozott azokhoz a helyekhez, amik adóval próbálnak védekezni a tömegek ellen.

Több spanyol szigeten fizetni kell már

Döntött Tenerife önkormányzata, és 2025. január elsejétől fizetniük kell azoknak, akik be szeretnének lépni a város, illetve vonzáskörzete leghíresebb-legnépszerűbb területeire, beleértve a Teide vulkánt és a Masca nevű kis falut is. Hogy pontosan mennyit kérnek majd az ide belépő turistáktól, azt még el kell döntenie a parlamentnek, de Majorcán, Minorcán és Ibizán van már hasonló adó, és ott 4 eurót kell fizetni (kb. 1600 forint).

Amint azt a The Guardian is írja, ezen a héten az olaszországi Velencében már életbe is lépett a hasonló turistaadó, itt 5 eurót kell fizetnie bárkinek, aki belép a városba. Mint sok helyen, itt is volt már igen magas adó a központban töltött szállodai éjszakák után, de ez azért nem bizonyult elégségesnek, mert sokan a közeli, jóval olcsóbb Mestrében szállnak meg, és csak nap közben mennek be a világörökség részének minősülő városba, ahol a tömeget növelik ugyan, használják az infrastruktúrát, de könnyen lehet, hogy egy fillért sem költenek. És kétségtelen tény, hogy a legnépszerűbb hosszú hétvégéken annyi a turista Velencében, hogy a nagyobb csomópontokon, például a Szent Márk téren vagy a Rialtónál egyszerűen már sétálni sem lehet a tömegtől. Nemcsak a helyiek érdeke a turizmus kordában tartása, hanem a turistáké is: nekik sem jó, ha túl sokan vannak, hiszen minden varázsát elveszti a városnézés, ha egy tülekedésbe fullad az egész.

Tenerifén már lázadoztak is a helyiek

Rengeteg fotó dokumentálja, hogy az utóbbi időben Tenerife egyes részein olyan falfirkák jelentek meg, amelyek arra szólítják fel a turistákat, hogy menjenek haza. Palm Mar városában és környékén a falakra és a padokra írták: „A turisták menjenek haza”, „Az én nyomorúságom, a te paradicsomod” és „A Kanári-szigeteken az átlagfizetés 1200 euró”. Tenerife déli része különösen népszerű a hazai turisták körében, olyan sokan vettek ott lakást, hogy a környék állítólag már elmagyarosodott.

Miközben a gazadagabb külföldiek sorra vásárolják fel az ingatlanokat, és a lakások ára egyre emelkedik, a helyiek egyre inkább kikényszerülnek a városból. Ettől a folyamattól effektíve egy turistagettó válik Teneriféből. A jelenség valamilyen szinten minden turisztikai célpontnak számító város központjában megmutatkozik, főleg, amióta beindult az AirBnB: Velencében már alig laknak velenceiek, de helyenként Budapest belvárosa is a helyiek által gyakorlatilag lakatlanná-lakhatatlanná vált. A régi gangos házakban a lakások zöme már vagy iroda vagy turistáknak néhány éjszakára kiadott lakás, a permanens lakók egyre fogyatkoznak, amitől a környék szép lassan elveszti a karakterét.

Hogy a turizmus káros hatásaira felhívják a figyelmet, Tenerifén hatalmas tüntetések voltak az utóbbi időben. Egy új apartmankomplexum építése miatt helyi aktivisták éhségsztrájkba kezdtek, már 16 napja nem ettek. Egy olyan jelenség ellen tiltakoznak, ami Magyarországon szintén megfigyelhető kicsiben, méghozzá a Balaton partján. Az egykori századfordulós villáiról híres tó környékén mostanában szédületes iramban épülnek a sokemeletes társasházak, így a vízből nézve sok helyen már nem is úgy érzi magát az ember, mintha a Balcsin lenne, hanem mintha egy jellegtelen lakóparkban üdülne.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves