Quantcast

Családalapítás

Törvényben engedélyezték a béranyaságot Portugáliában

Törvényben engedélyezték a béranyaságot Portugáliában
© Nazar Abbas Photography/Getty Images

A gyermekvállalás ezen formája csak önkéntes alapon működhet.

Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök a napokban hagyta jóvá azt az új törvényt, amely lehetővé teszi a béranyaság intézményét az országban. A lehetőség azon nők számára áll rendelkezésre, akik valamilyen egészségügyi okból nem tudnak gyermeket vállalni. A béranyaság legalizálásával Portugália olyan országokhoz csatlakozott, mint az Egyesült Királyág, Hollandia, Dánia és Belgium, ahol már évek óta törvénybe van iktatva a gyermekvállalás ezen lehetősége.

Türelmi időt kapnak a várandós nők

A szabályozás szerint a béranyaság csakis önzetlen, nem fizetett formában történhet meg, így védve a fogamzóképes nők szabadságát – és elkerülve például az Indiában kialakult helyzetet, ahol a gyermekek kihordása jó jövedelemszerzési lehetőséggé vált, ugyanakkor a kizsákmányolás kockázatát is magában hordozza. A törvényi előírások azt is rögzítik, hogy lehetőleg olyan nőt kell választani béranyának, akinek volt már gyermeke, és aki pozitív véleményezést kap egy szakértő pszichológusi, illetve orvosi csapattól. A béranyák továbbá a szülés után 20 napig, illetve a baba anyakönyveztetéséig dönthetnek úgy, hogy megtartják a kicsit.

Portugáliában az elmúlt években már napirenden volt a béranyaság törvényi szabályozása: 2017-ben lefogadtak egy erre vonatkozó törvényt, amelyet akkor az Alkotmánybíróság nem engedélyezett. 2019-ben szintén elbukott egy jogi szöveg, miután előbb a döntéshozók nem tudtak megállapodni a biológiai anya számára előírt türelmi idő hosszában, majd ismét az Alkotmánybíróság vétózta meg a tervezetet. Most azonban úgy tűnik, a törvény minden kritériumnak megfelelt, így a jövőben a béranyaság már törvényi keretek között működhet az országban.

Forrás: Elle