Quantcast

Törvénymódosítás

Nagyot emelkedik a beleegyezési korhatár a Fülöp-szigeteken

Nagyot emelkedik a beleegyezési korhatár a Fülöp-szigeteken
© Dorje Film/Simple Truth Producti / Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Az új törvény 12 évről 16 évre emeli a legális szexuális együttléthez szükséges beleegyezési korhatárt.

Számos visszaélésnek tette ki a kiskorúakat az a fülöp-szigeteki törvény, amely a világon a legalacsonyabb beleegyezési korhatárt rögzítette: e szerint 12 éves kortól jogszerűen egyezhettek bele a szexuális kapcsolatokba a fiatalok. Negyven évnyi civil harc kellett ahhoz, hogy ez végre megváltozzon, miután a szenátus az elmúlt napokban egyhangúlag jóváhagyta azt a törvénymódosítást, amely 12 évről 16 évre emeli a beleegyezési korhatárt. Így már csak Rodrigo Duterte elnök aláírása hiányzik ahhoz, hogy az új törvény életbe lépjen az ázsiai országban.

Több mint száz éves törvényt módosítanak

Ahogy a la Repubblica című lap is kifejti, az eredeti törvényt még a 19. században hozták meg, akkor, amikor a Fülöp-szigetek még Spanyolország fennhatósága alá tartozott, a szexuális beleegyezési korhatárt ekkor állapították meg 12 évben. Ezt azután sem változtatták meg, hogy 1930-ban kihirdették az országban a jelenleg is hatályos büntető törvénykönyv bevezetését. Az aktivisták szerint így gyermekek milliói voltak folyamatosan kitéve a kizsákmányolásnak, a pandémia idején pedig a helyzet tovább romlott: a Fülöp-szigeteken ebben az időszakban az online gyermekpornográfiával, a szexkereskedelemmel és a tinédzserkori terhességgel kapcsolatos statisztikák is emelkedést mutattak.

Az Unicef jelentése szerint a 13 és 17 év közötti filippínó lányok közel 20%-át zaklatták már szexuálisan, a Girls Not Brides nevű szervezet listájában pedig a Fülöp-szigetek a világon a tizedik helyet foglalja el a 18 éves koruk előtt férjhez menő nők abszolút számának tekintetében. A statisztikák szerint az elmúlt tíz évben több mint 1,2 millió 10 és 18 év közötti lány szült legalább egy gyermeket az országban.

Véget vetnek a gyermekházasságoknak is

Az új törvény kimondja, hogy a 16 év alatti lányokkal folytatott bármilyen szexuális aktus illegális és büntetendő lesz. A beleegyezés sem lesz többé enyhítő körülmény, ez alól egyetlen kivétel van: azok a serdülőkorú partnerek, akik között legfeljebb két év korkülönbség van. A szexuális kapcsolat mellett a kiskorúakkal kötött házasságokat is betiltják, megpróbálva visszaszorítani a gyermekmenyasszonyok és gyermekvőlegények arányát, becslések szerint ugyanis évente több mint 800 ezer kiskorú lány és fiú köt házasságot a szigeteken. „A gyermekházasságok megelőzésével több gyermek lesz védve a kizsákmányolástól és a bántalmazástól, emellett jobb tanulási lehetőségeik lesznek és nagyobb teret kapnak a boldoguláshoz” – mondta Lot Felizco, az Oxfam fülöp-szigeteki igazgatója.

Forrás: Elle