Quantcast

GRLPWR

Kiderült, melyik országban a legjobb nőnek lenni

Kiderült, melyik országban a legjobb nőnek lenni
© FG Trade/Getty Images

A 2021-es Világgazdasági Fórum nemek közti különbségekről szóló jelentése szerint Afganisztánban a legrosszabb a helyzet. De melyik országban van a legkönnyebb dolguk a nőknek?

Négy különböző mutató segít megállapítani, hogy hol tart a világ a lányok és a nők életkörülményeit illetően. Ezek a gazdasági lehetőségek, az oktatás, az egészségügy és a politika. A Világgazdasági Fórum 2021-es nemek közti különbségekről szóló jelentése (Global Gender Gap Report 2021) megvizsgálta, hogy melyik országban a legjobb a nők helyzete. Az eredményeket a lánygyermekek világnapja alkalmából tették közzé, amit az ENSZ 2011-ben azért hozott létre, hogy felhívja a figyelmet a lányok jogai mellett arra is, a nemek közötti egyenlőség elérése érdekében dolgozni kell az emancipáción is.

A jelentésből kiderül, hogy nem áll rosszul Európa, az északi országok többnyire az élvonalban végeztek. Az első helyen tizenkét éve stabilan a 47,6%-ban nők által vezetett Izland áll. Az ország úttörő szerepet tölt be a nemek közti egyenlőségért folytatott harcban, 1961-ben törvénybe foglalták a férfiak és a nők egyenlő bérezését, 1980-ban először választottak női elnököt, 2018-ban pedig újabb lépést tettek az egyenlő bérezés eléréséért, hiszen innentől kezdve a munkáltatóknak bizonyítaniuk kell, hogy a férfiak és a nők ugyanannyit keresnek.

Finnország, Norvégia, Új-Zéland és Svédország áll a következő négy helyen a nemek közötti egyenlőség tekintetében. A második helyezett Finnország, ami a kissé bizarr, World Happiness Report szerint már harmadik éve a világ legboldogabb országa, az utóbbi években rengeteget javított a nők helyzetén: a nemek közötti általános különbség 86,1 százalékra csökkent, számos miniszteri pozíciót tölt be nő, ráadásul 2019 óta Sanna Marin, a világ legfiatalabb miniszterelnöke vezeti az országot. És ha ez nem lenne elég, a finnek a világjárvány által előidézett gazdasági válság ellenére is növelni tudták a nők jelenlétét a vezetői pozíciókban, elérve a 36,9 százalékot.

Kik a sereghajtók Európában? Mario Draghi, Olaszország miniszterelnöke ebből a szempontból nem túl szerencsés örökséget tudhat magáénak, hiszen az ország a 63. helyen áll, ezzel pedig Európában az utolsók közt szerepel. Ennek ellenére Draghi próbál változtatni a helyzeten, október 14-én az egyenlő bérezés előmozdításáról és a nők munkaerő-piaci részvételének támogatásáról szóló törvényjavaslatot a képviselőház egyhangúlag elfogadta. Mindemellett olyan adókedvezményeket és állami támogatásokat biztosítanak, amik elősegítik a munka és a magánélet egyensúlyba kerülését.

És miközben sok ország próbál irányt váltani, az összes államot nézve az utolsó helyeken állók helyzete egy kicsit sem biztató.

Afganisztánban a tálibok hatalomátvétele sokat rontott a lányok és a nők életkörülményein. Szeptember 21-én például a középiskolás lányokat kitiltották az iskolákból, míg a fiúk zavartalanul folytathatják tanulmányaikat. A tragikus események ellenére azonban sok afgán fiú lóg az iskolából, ezzel is szolidaritást vállalva nőtársaikkal. Nem megyünk iskolába a testvéreink nélkül - olvasható a közösségi oldalakon, de egyelőre a megtorlástól való félelem erősebb, mint a lázadás iránti vágy.

Pakisztán évek óta az első 10 között szerepel a listán, amin a nőkre leginkább veszélyes országok sorakoznak. A Global Gender Gap Report 2021-es listáját is Pakisztán zárja, ami általánosságban azt mutatja, hogy a nemek közti egyenlőség terén még nagyon sok a tennivaló, hiszen a világjárvány által okozott kemény csapások a családon belüli erőszak megugrását eredményezték, a család gazdasági összeomlására pedig sokan a gyermekházasság intézményében látták a megoldást.

Forrás: Elle